terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Monday, April 27, 2009

Jawapan Untuk Tag Akma


upload a favourite picture of you:

give three reasons why you like this picture?
1. suke sangat..sebab time ni nampak semua nyer senget gillleerr!
2. gambar ni nampak kitorang hepi sangat2..
3. sayang gambar ni sebab antara kenangan terindah.


when was the last time you eat pizza?
lame dah..mase tu Tqah belanje

the last song you listen?
lagu cite Hana Yori Dango season 2..xtahu pe title die

what are you doing now besides this?
Hm studying for my next exam.."Reading Approach"

what name you prefer besides yours?
tak tahu la..tak terpikir nak de name lain..he2

people to tag:
1. Husna
2. Datin Zila
3. Nadhrah
4. Tiqah
5.Yati

who is num one?
Minah senget...he he he

num three is having relationship with?
Ade budak tuh..tp tak kenal..cam muke jerr..ha ha

say something about num 5?
Orang first kasi award kat blog nih..thanks Yatie..=)

who is num 2?
Datin Zila yang poyo..hik2..

say something about num 4?
Hantu hindustan n Korea..Jepun pon bollehh..

Friday, April 24, 2009

Anemiakah AKu??~~

Cakap pasal tajuk posting nie...nak cite pasal ujian darah yang saya buat untuk test sama ada saya ni ada Talasemia atau tidak..Haha, pe kena mengena Talasemia ngan Anemia? Adik beradik kot. Ujian Talasemia ni free...dorang cakap kalau check sendiri kat luar harganya RM 150..hmm betul ke?? Saya pon tak tahu..tapi tu la yang saye dengar2 nye.. So, ape lagi saye dan kawan2 pantang la dengar mende2 free nih..msti nak pergi punyer..he3.. Tapi kalau cite pasal amik2 darah rupe nye kawan saya Zila tu die penakot sikit..hi2..klakar laa hai..mase petugas tu nk amik darah die..he3..kecoh betul.takot tak tentu pasal..kitorang takot die menjerit or pengsan jer..hihihi..tapi nasib baek ok jerk..Pas amik darah kitorang amik la free gift kat situ..haha..bestnyer da check darah free pastu dapat free gift lagi..

Hm tap peristiwa tu da lepas da...tu mase 24hb Mac yang lepas..Nak dijadikan cite..baru-baru ni result ujian Talasemia da keluar..Kitorang (saye, Zila, Husna, Nad n Tiqah) g amik result kat pejabat 'MENTION'..MENTION macam MASSKOM la..kt UKM panggil Mention..kenapa kat MENTION?? Sebab ni program budak2 tahun akhir kos Media dan Dasar Awam..agaknye la tu name kos nyer..saya rasenye laa.. Berdebar2 ni mase nak amek..ader Talasemia ke aku?? takot gak wehh..Sekali tengok2..phewww, Alhamdulilah normal..tak de Talasemia..fuhh lega rasenye sebab xde talasemia..

Tapi jap2..apasal result saye lain macam jer?? Pas tengok result..n pas saye compare kan ngan kawan2..apasal Red and White Cell Count saye yang paling rendah?? Tiqah and Husna yang kurus kering tu pon lagi tinggi..haha..ni yang tak puas hati nih..ader sesiapa yang boleh explain kat saya tak??huhuhuhu.. Saye xpaham result yang saye tengok tuh..tapi saye nak tahu sangat2 kenape..tak puas aty betol!

So sampai la malam semalam.saye tanyekan sahabat saye.die amek medik so saye tanye arr die mesti die tahu pnyer..hoho..tanyer kt die pasal result ujian darah talesemia saye tuh..white cell count saye..ok normal..tapiiii..red cell count saye tuh rendah sangat..kawan sye cakap kalau cell darah merah tu rendah maksudnye de anemia..Anemia??? pe tuh? pernah dengar tapi tak berapa nak tahu sangat..huhu..n then saye citer kat Tiqah dalam YM..die carikan info pasal anemia ni kat tenet dan gitahu saye yang anemia ni boleh affect anak..Ohh tidakk!! tu tanak dengar tuu..huhu.. Tapi kawan saye, Along tuh..die nasihat suh makan makanan yang boleh tambah darah..macam kerang, jambu batu, ikan bilis dll..FYI semalam saye makan lauk kerang and buah jambu batu! he3 pas dengar jer mcm tuh terus nk pilih lauk kerang..ngeh2x~~ kalau tak selalu nampak lauk ayam jer...Tapi pape hal pon kawan saye suh g jumper doktor..buat follow up..huhu..wokeh Along..beres..t saye g jumper doktor check..

Bermula hari ni..saye akan makan kerang hari2..he3..insyaAllah xde ape2..saya yakin diri saye sihat lagi..he2.. Chaiyokk, Ziha!! Thanks to Along and Tqah for your advice and info.. Hari ni exam pengurusan mase...huhuhu..cakap pasal teknologi n inovasi dalam pendidikan punye exam...hmm dah lepas daa..xblh nak cakap per..soalan esei..rase mcm xcukup masa nk tulis 5 esei dalam masa satu setengah jam..cehh kononla idea mencurah2..citt..padahal..hee3 pape pon mudah2n dapat result yang ok!! :D

Wednesday, April 22, 2009

Tuesday, April 21, 2009

Citer Hari Nie Dan Semalam~~Wehh study la wehh!!

Hmm..nape la rase malas sangat nak study nih..mentang2 la exam lusa..boleh lagi bermalas-malasan dalam bilik.hu2x~ Ohhh tuhan..tolong lah..ape nak jadik aku nih? Semalam baru start exam untuk semester ni..First paper semalam, Sistem Sosial & Perlembagaan Malaysia.. Huh..macam tak percaye..saye amik paper berkaitan sejarah lagi..hu2x~ xabes2 belajar sejarah dari form one.. Tapi saye bukan amek course Sejarah yerr...tu subjek fakulti..wajib amek.. Tak amek tak boleh grade..Seronok gak belajar sejarah nih..cikgu saya cakap orang yang menguasai sejarah orang yang mampu menakluki dunia..hihi..yeke cikgu?? Mungkin ada benarnya..

Citer pasal paper semalam..boleh la jawab..sebabnyer soalan semalam lebih kurang ngan past year question..hah..memang sebijik giler pon ader..ader tuh yang die ubah2 jer..paper semalam objektif jerk..Objektif ponn??? Tricky la gak..tak boleh over confident.. Budak lain ader yang setengah jam da kuar exam..cehhh..aku da siap awal dari tuh laa!! Cume tak nak kuar jer..hehehe..Satu jam pastuh baru la saye kuar..Sebabnye dah tak tahan sejuk air cond kepala pon jadi beku..hehe..

Pas abes jer exam..saye and kawan2 g submit assignment 'Hot Potato'.."Hot Potato' ni bukan kentang panas..tapi name sejenis software untuk wat bahan bantu mengajar..hmm kitorang gi bilik Sir Nack tapi die g lunch..so kitorang pon ape lagi..pergi la lunch dulu..sambil2 lunch..kitorang bergosip..cehhh..hampeh tol..nak wat macam ner..orang cakap tu la pompuan..kalau tak bergosip tak sah..setuju ke korang yang pompuan nih?? ngeh2x~~.. Husna, Zila and Nadhrah..gosip tuh simpan di hati jela eh.rahsia antara kite..cehhh..Agak lame gak la kami berkongsi2 cite..then baru la balik..Malam nyer tak de wat ape2..berehat dan tido..adusss...sungguh malas lah aku ni...

Tuh semalam..hari ni plak..hm lagi la tahap kemalasan melanda!! Tengah2x exam ni pon boleh sempat main pet society..siap boleh blogging lagi nih..okeh2x~ abes ni saye study yer... Time kasih kat abah bank in kan duit hari ni..Sangat terharu, saye cakap duit da abess terus abah kasi duit kat Along suh masukkan duit..Bukan tak de duit..tapi duit tak nak kuar..cehh alasan..die nak kuar RM50 sekeping jer..dalam bank tu de 30 hengget jer..Tapi tadi kan saye belanja guna duit syiling..hehe..buat muke selamba jer kasi duit syiling saye yang banyak2 tuh kat mak cik kat kafe tadi..saye tahu die lagi suke..hehe..

Ok la..nak study lahh..huhu..tak nak hampe kan harapan mak and abah..semangat2x!!! Caiyok2x!! Ziha!! Ziha boleh..tiibe..=)

Sunday, April 19, 2009

Cit Mie tag Saye!!!~~

Hm saye di tag oleh Umi..tengah2 study sistem sosial tibe2 boleh buat tag ni kan..haha..thanks kepada Umi coz sudi men'tag' saye..cehh tibe..hik2..lagi satu sori Umi coz saye copy paste skali ngan kartun2 awak nih..haha kiut sehhh..tu yang saye amik tuhh..ni die jawapan untuk tag awak..


[1] Name timangan+family
Name timangan banyak arr..cehh..yang mak panggil ziha, dulu mase kecik abah panggil T-a, makcik sorang nie panggil Cie-Ya and makcik sorang lagi panggil G-Ha..hoho..banyak btul name timangan..:littlegirl1:

[2] Anda seorang yg...
Simple..suke mekap..pendiam ngn orang yang tak kenal..tapi sebenarnye agak sengal+senget..peramah gak kadang..sombong dan serious ni Helwa yang cakap..:littlegirl1:

[3] Insan istimewa & kenape die istimewa
Mestilah makabah saye..tanpa mereka siapa lah saye nih..sayang sangat..family saye gak..banyak bantu saye..pastuh..sudah semestinye Mohd Hazam bin Hussin sebab die tunang saye.. miss him badly..huk2~~ kawan2 saye pon sangat istimewa sebab dorang baik2 belaka~~:littlegirl1:

[4] Lagu kesukaan sekarang
Hanya Takdir by In-team:littlegirl1:

[5] Warne kegemaran
Purple yang cantik:littlegirl1:

[6] Benda wajib dalam handbag
Purse and hand phone:littlegirl1:

[7] Kali terakhir nanges
Tak ingat la...susah sikit nak nangis:littlegirl1:

[8] Tag nie jatuhhh kepadaaa
~Diey
~Ziela
~Husna
~Nadhrah

:littlegirl1: selamat menjawab

Wednesday, April 15, 2009

~ZieLa~HuSna~Nadhrah~



Hmm..ok..kali ni nak upload gambar Ziela, Husna and Nadhrah masa diorang pergi dinner kolej..Wahh..bukan main lagi dorang nih bersolek yerk..hehe..malam tuh semua vogue abes xnak kalah..


Suke tengok gambar Datin Zila yang nih..background die cantik..seni gituuu..



Ni Ziela and Nadhrah..Sempoi je Nadhrah ni..chantekk!


Masing-masing da dapat kamera macam ni la jadi nyer..



Motif letak gambar2 ni sebab nak you all pilih and tengok betul-betul..sape kah yang layak dinobatkan sebagai cucukepudik's next top model..hehe chewaahhh..selamat mengundi...=)

Tuesday, April 14, 2009

~Aku dan MekSaRRa~

Hi y'all! OMG! Pe y Mek sorg wat kat billboard nih??huhu..mcm xpcyer..btul ke hape y aku nengok ni??Ahaha..amazing! Cehh...


Hmm..nape ade lgi gambar MekSarra kt wall street ni?Confius aku?!? Kenape kah? Cantik sangat kah smpai gambar mu letak kat wall?? Hoho..at least terase diri ini femes kan MekSara? ngeh2x~




Ahaha..gimik jerk tadi tuh...sebenarnye gambo tuh saye yang edit..cehh.. for this posting saye nak tunjukkan hasil keje saye menconteng muke sahabat baik saye..iaitu MekSarra..we're actually really addicted to make up..so this time, I'm going to show u how the make up looks like on her..citt! hmm I hope you like it MekSarra.. Oh yeah..sebelum tu, ni la bahan2 yang saye guna kan untuk memekap kan MekSarra...



Make-up artist pon nk expose gak..keh2x~~

You all boleh nampak kan make up stuff yang saye gunakan? Sangat mudah didapati di kedai-kedai yang berhampiran..lagi satu harga nye takla semahal mane..masih mampu for student..Saye pon student..that's why I know..ngangaaa..Below is the pix before and after the make over..see the difference!


1. Firstly apply foundation and concealer kat muka tuh..untuk mem'flawless'kan wajah..and then br la compact powder..seperti wajah di atas yang before tuh..

2. Then, lukiskan kening..ikut la bentuk kening anda..saye wt macam mewarna je ni..yela sebab gunakan pencil eyebrow..he3

3. Pastuh you all wt la mata dia macam gambar kt bawah ni..saye gunakan 3 warna iaitu biru, putih and hitam..should be look like this..



and then like this


4. Dah tuh, korang finish kan mekap korang dengan wat shading kt hidung and pipi..letak blusher kaler pink and lipstick pink gak..and bawah ni la final resultnye..


Acececehhhh..hik2..



Yeaahh..pas jer siap, as usual kite amik gambor..haha.. As usual jugak pose gambo melekat kat dinding..haha..




Hehehe..kalo you all terer..cube teka ni kat ne? lokasi manakah sebenarnya gambar ini diambil?? Cepat2x jwb..tp xde hadiah la..kalo yang dok kolej Za'ba mesti tahu..


FOTD ni xde lagi name yang sesuai..haha boleh tolong saye kasi tajuk yang sesuai untuk mekap ini?? Ok..sampai sini dulu..I hope you enjoy reading my entry.

Monday, April 13, 2009

Vote for fun~~

Haha..kali ni just for fun...kawan-kawan semua yang visit blog nie sila-sila lah vote model pilihan anda..he3..sebab nyer award ni ade hadiah..sape y dapat undian tertinggi akan berpeluang mendapat...jeng2x..hadiah akan diberitahu selepas menang nanti..he3..Sila la vote kat sebelah ni..

Vote for cucukepudik's next top model:

1. Ayien
2. Ada
3. Mila
4. Ziela
5. Husna
6. Nadhrah
7. Sarra

FYI, mereka mendapat sentuhan solekan saya. Jadi, solekan yang mana menambat hati anda sila la vote yer..ehehe..this is just for fun..Okey, selamat mengundi..thanks..=) segala undian anda amatlah saya hargai..

Saturday, April 11, 2009

~Smokey Eye Purple Look~

Wow! ape nih??..Hehe..ni la bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat solekan yang bertajuk 'Smokey Eyes Purple Look'..Posting kali ni..saye nak tunjukkan hasil make up saye yang saye buat pagi tadi..haha..Kalau nak tahu, ni la hobi saye di waktu lapang..kalau tak sibuk, dan rasa boring, mesti saye me'make up'kan diri sendiri.. tak pun saye cari kawan untuk menjadi model sekejap..he3..tapi untuk permulaan, biarlah saye yang jadi model nye..he3..

Bahagian mata saya gunakan:
~Silkygirl eyebrow
~Elianto pencil eyeliner
~ Avon glimmerstick eyeliner
~Silkygirl Perfect Cover Concealer
~Maybelline Unstoppable mascara
~MAC magic eyeshadow (purple color)
~ Elianto eyeshadow (cream & black)

Bahagian muka:
~Loreal White Pearl (foundation)
~Maybelline Clear Smooth (compact powder)
~Elianto Smooth Blusher (pink)

Bahagian bibir:
~Avon color lipstick
~Lipice color gloss

Lepas make up, you all boleh la cari mane2 background yang cantik, pastu tampal muke you all..and then amik la gambar seberapa banyak yang you all nak.macam saye buat kat bawah ni..he3 macam ne? ok tak idea ni?


Bile dah amik gambar yang banyak2 tuh, you all gi la edit2..he3 mesti cantik..macam saye buat gambar kat bawah ni..gambar atas ni saye tak edit tau! tu memang gambar betul.real one! tak de special effect..he3 Okey semua..feel free to leave your comment here..That's all..I hope you like it...



Tuesday, April 7, 2009

~~6 Degrees of Separation in Memory~~

Hmm..bestnyer..saje2 kali ni nak letak kan gambar2 kami mase teater lepas..baru je dapat gambar ni..so, nak abadikan dalam blog saye..gambar yang bawah ni lepas abes teater..kami semua diperkenalkan..wahh make up artist malam tuh glamor sekejap..haha sekejap jela..puas dan lega+gembira+terharu..tu je la yang mampu kami gambarkan perasaan kami mase tuh...Hmm lagi satu yang paling3x~ best sekali ialah kami dapat 50% full mark!! full mark wehh! he3 4 evaluation theatre kami..ni la final exam kami 4 subjek performance studies..thanks Dr Noraini..=) Thanks jugak yang hadir mase tuh sebab beri sokongan..Ahhaa..!! kepada sesiapa yang berminat..yang berminat laaa..tak minat tak per he3 boleh beli CD rakaman teater kami pada harga RM8..ngeh2x~~ Walaupon saye tak blakon tak pe...saye tetap bli..cehh..buat kenang2an..yang penting nak tengok macam mana rupe mereka bile dalam vdeo..haha cantik ke tak..


Saye yang bertudung purple...yang ketot tu Sarra..he3

6 Degrees of Separation!!!


Hahaha..macam nak gelak tengok gambar ni..kelakar pon ader..ni la antara babak2 yang hot dala teater tu.. Kelakar la Dja lari..

Hmm..ni plak pasangan suami isteri yang romantik..ngeh2x~~Ouissa n Flan


Nadhrah tengah tepon mak die..ni haa kat bawah ni mak die..



Putri,Umi n Nisa..setting kat Garden..semangat tol Putri ni bercakap


Nadhrah as Tess (in red)..Aizu as Trent Conway ~~sorryy~~trademark Aizu..he3



Wow! Suke tengok gambar Putri yang ni..cantik kan solekan nya?he2..menyerlah bile berada di bawah cahaya lampu..cehh..

Scene anak2 gadoh dengan parents..don't do this at home ya kids!!


Husna..as detective pkai baju inspektor gadjet y besar..huahua..npak garang sehh...


Pasangan suami isteri..Datin Zila jd lelaki..haha! Xpela nak buat macam mane..laki2 kurang kat kelas kite tuh...ni couple Kitty and Larkin..


Hmm..ni la Nisa..berlakon watak Paul..cian die kena solek jadi itam..ni I laa yang punye keje ni..menghitam kan Nisa demi watak Paul..cian Nisa rentung..watever pon malam tu u hebat!!



kami hepi!!