terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Wednesday, April 28, 2010

Day 3~

Bestnye kalau stress tu rasanya macam dessert kan? sudah tentu hari-hari nak stress..haha. Tapi sekarang ni saya tak tahu lah saya stress ke tidak..macam stress macam tak..tapi nak stress gak...haishh macam mana ni? huhu...

FYI..paper saya dah habis hari ni..hari ni last paper Gender Identities: Malaysian Pespectives..haishh..memang macam senn..bukan senang ye..sengal je aku jawab..harhar.. rasanya ok kot paper tadi..cuma aku je jawab macam main-main..paper ni tak dapat nak aim nak kuar ape..so berbekalkan ilmu yang sedia ada..saya main jawab jela..ikut logik akal..heh3...

Saya dah abes exam tapi tak rasa hepi pon?? aisehh..mane nak hepi, tesis tak hantar lagi...doa-doa lah yer you all I dapat hantar final draft this Friday...then lepas diberi markah, baru boleh jilid...harap semuanya berjalan dengan lancar...hoho..

Baiklah..saya nak pergi mengadap Edward Cullen dulu....Edward2x..demi ko..aku sanggup tak tido okeh...huhu T_T

Monday, April 26, 2010

Tips memilih lelaki idaman~

Tajuk entri tak boleh blah kan? hehe
Ekceli hari ni nak bercerita pasal lelaki idaman saya~ :P
Husna! you kalau nak cari macam ni okeh..he3

Dari segi fizikal~ seseorang yang lelaki itu hensem di mata saya apabila dia kurus dan tinggi and of course laa good looking macam Jang Geun Suk bawah ni.he3

Dari dulu sampai sekarang saya suka kalau lelaki yang kurus dan tinggi.. Tak suka yang badan macam orang ahli bina badan tuu..senang cite badan lelaki yang sasa dan ada muscle tu. Sebab senang nak jaga..nanti pas kawen tak delah gemuk sangat.haha.tapi tak jugak..ada je yang sebelum kawen kurus kering macam lidi tapi pas kawen..boroi..haha.tu depend kat gak orang ok. Hurm..tapi teori saya macam tula..orang laki yang kurus sebelum kawen ni, nanti pas kawen kalau gemuk pon sikit je..

Seorang yang penyayang~

Mak kata kalau orang tu suka kucing dia seorang yang penyayang! yayy..Cik Azam saya suka kucing..tapi saya tak suka..hehe Tapi orang yang lahir bulan tiga romantik..ok la tu..hihi. Lagi satu tak suka lelaki yang panas baran..you all de detect tak si dia tu panas baran gile babeng? hah! kalau ade sila tinggalkan!

Aduss..cairlah tengok JGS pegang baby macam ni..

Cool dan stylo macam ni~

Haha..yang ni bagi saya tak perlulah stylo mylo macam model tu..but just smart dari segi pakaian dan personaliti..dan juga kebersihan.

Lelaki yang cool ialah lelaki yang sentiasa tenang dalam apa jua keadaan tak menggelabah.bijak membuat keputusan untuk diri sendiri dan orang lain, tapi kena bertimbang rasa juga. :)

oh ye lagi satu..lelaki itu tidak merokok.merokok itu tidak cool okeh...bagi saya, imej saya akan tercalar jika pasangan saya itu merokok.huhu

JGS yang cool :)
Pandai jaga anak~

Heheh..ini perlu ye bile seseorang itu sudah berkawen..tak delah semua isteri je nak kena buat.. lagi best kalau dia juga pandai mengurus rumah tangga. sape kate mengurus rumah tangga tu tugas isteri saje? wahh manyak chantekk! tugas suami gak okeh.haha


Haa..yang paling penting! seseorang lelaki itu haruslah beriman dan boleh membimbing saya ke arah jalan yang diredhai. :) Ini perkara paling asas lah..bukan pilih sebab dia kacak dan kaya je. Kacak dan kaya itu bonus je..ceyy pandai je aku ni cakap..haha Saya tak mencari lelaki yang kaya..tapi saya nak saya sendiri yang kaya...huahua!

Friday, April 23, 2010

Neutrogena Hydro Boost Mask~~

hai semua! hari ni saya nak jadi macam model kat atas..boleh? hihi..actually nak cite pasal new product dari neutrogena..semalam saya telah keluar ke Kajang untuk membeli mask..huu almaklumlah dah lame tak buat rawatan masker..cehh macam ape je kan..tapi semalam saya saje nak try masker neutrogena yang baru ni..sangat best you all..this one kite panggil neutrogena hydro boost mask, intensive hydrating mask.. actually ade lagi product neutrogena hydro boost yang lain..memandangkan saya dah pakai neutrogena fine fairness..so takpelah..saya just try mask dia aje..okeh..gambar bawah ni ialah mask yang saya beli semalam..harga sama je ngan neutrogena fine fairness punye mask..RM13.90 satu..but RM59.90 sekotak..dalam de 5 pieces..

info~
The hydro boost mask essence is proven to boost skin moisture level 14 times immediately as well as prevent moisture loss by forming a protective shield on your skin.

SMART FIT fabric with 1400 micro holes, holds 25% more Hydro Boost hydrating essence, ensuring more hydrating essence can infuse deeply into skin.

okeh yang info atas ni I just copy paste dari plastik masker ni..cos I tak pandai nak explain secara detail.hurm tapi saya just can explain apa yang saya rasa dan kesan dari saya pakai mask ni..

Firstly, saya rasa sangat senang nak pakai mask ni..sebab dia betul2 melekap kat muka kita..mula-mula pakai rasa pedih sikit..tapi sikit jela..then akan rase sejuuk je..pakai selama 15 minit until dia betul-betul absorb kat kulit kita.

Gambar bawah ni demo ok..hehe...peace..abaikan kalau rase huduh...hihi

Then..ini muka after pakai mask..best you all..muka rasa sejuuk aje..then rasa licin dan lembut..

Cakk! haha..until now saya rasa kulit saya masih lembap lagi walaupun selepas 1 hari pakai mask ni.memang amat sesuai untuk mereka yang kulit kering macam saya..

Kesimpulannya~ mask ni memang best..saya amat berpuas hati ngan produk ni.haishh yang penting saya memang suka la produk neutrogena ni..hihi

Thursday, April 22, 2010

Cerita beautician~

Kenali jenis kulit wajah anda..yang mana satu kah?

Kalau saya..jenis kulit saya ialah combination iaitu normal/dry macam rajah di atas. Bahagian T-Zone, hidung dan dagu agak berminyak.tapi kat bahagian pipi saya kering.so..saya mendapat nasihat dari beautician..he yang saya hanya perlu sapu moisturizer kat bahagian pipi sahaja..bahagian dahi dan hidung tak payah..sebab kawasan tu berminyak...sila rujuk gambar di bawah..agak berminyak kan muka saya?huhu


But it's ok..better kulit berminyak daripada kering.sebab kulit yang kering cepat berkedut.waa..tanak2! so, I cant live without my moisturizer..everyday kena apply..at least dua kali sehari..huhu..tapi tak boleh apply banyak-banyak moisturizer ni..nanti beautician tu kata tumbuh biji-biji halus kat kulit muka..so, apply moisturuzer pada kadar yang berpatutan la ye..

Cita benar nih..mase tu saya berjalan kat Pusanika, UKM..de jualan..so ada kat satu tempat ni..hurm you all kalau budak UKM mesti tahu kat mane...dia ada buka booth untuk check2 kulit...I dengan sengajanya telah cuba-cuba nak check kulit..heh..nak tengok kulit muka ok ke tak selepas hampir setahun pakai produk neutrogena. Alhamdulilah ok..banyak improve kulit ni..sebelum ni ada gak check kat tempat yang sama..boleh tengok kat entri ni macam mane kulit saya dulu..cume yang baru-baru ni check tak sempat plak nak amik gambarnya..apa yang boleh saya katekan..kulit dah tak kering macam dulu..dan bintik hitam yang kat dalam kulit pon hilang.


Kulit kita sentiasa terdedah dengan cahaya matahari..dinasihatkan pada yang muda belia remaja supaya pakai sunscreen so, nanti kalau dah berusia tak de atau kurang lah dari masalah jeragat ni..ini nasihat dari beautician yang saya jumpa mase tu...pastu sempat lagi tuu beautician ni promote barang dia..adehh kalau murah takpe...ni mahal lerr..nasib baik tak terpengaruh..haha.cukuplah dengan pakai produk neutrogena je..senang nak dapat, kat Watson je :)

Oke..itu aje nak share ngan you all hari ni~mari kita sama-sama rajin-rajin jaga kulit wajah ye~hee babai..

Wednesday, April 21, 2010

senget~

saya tatau la kenapa dengan perasaan sekarang ni..tatau nak describe macam mana.terlalu banyak berangan kot..please,lempang sikit muka ni..hoho..boring pon yer..tatau nak wat apa.padahal banyak benda nak kena buat...ohh tolong...rasa macam nak tengok muka dia je hari-hari..




hishh ade ke orang nak muka macam awak ni ha? serious je manjang..tak romantik langsung!! jawapannya mestilah..ADE!

p/s: hari-hari dengar suara dia..hehe

*penulis sedang mengalami sindrom berangan tak hengat...

Tuesday, April 20, 2010

Monday, April 19, 2010

MG.HYD.BOF~mane lagi best?

WARNING!
Ini entri agak merepek sedikit..



ahha! nak cite sikit..banyak sebenarnya..saya dah khatam tengok cite BOF..heh..cita apa tu? yes..i know..you all mesti cakap I outdated kan..tak pon ortodoks ke..haha sebab I baru abes tengok cita ni..You all mesti dah lama abis tengok cita ni kan?ahh tak kira! nak cita gak kat entri ni..ini pandangan dari seorang pelajar student Literature in English~ cehhh..tibe je kan.

Firstly..nak minta maaf kat peminat cita BOF..and Lee Min Ho..a.k.a Goo Jun Pyo..wtv.hihi...saya tak minat anda..saya minat orang lain dalam cita ni..sangat! okeh..kalau you all nak buat entri pasal cite ni...I mean review ke ape ke..esp nak cite pasal abang2 hensem dalam cite ni..first step yang you all kena buat ialah sila puji boyfriend anda dulu..or tunang and husband dsb..takot nanti your partner jeles plak kan? tapi kalau yang single tu tak ape..anda digalakkan! haha..mari kita berangan bersama-sama..err.. ape? Cik Azam? hurmm takpe..takpe..saya dah rasuah dia..so dia tak kan jeles...kihkih..

Kasi background of study sikit..ahh tak bole blah..ko ingat macam wat tesis ke ziha?cett.. seperti mana yang korang tahu..cita yang version orang..he..bermula dari cita Meteor Garden..adaptation dari komik Jepun Hana Yori Dango.okeh version dari Taiwan ni saya tak tengok.sebab time tu saya sekolah lagi dok asrama..malas nak layan cita-cita macam ni..kakak2 senior dulu minat lah..sanggup ngadap kat bilik tv ramai2..adeh..den tak larat ah kalau macam tu.baik dok dalam dorm tido je or bace buku..heh.


Then, pada tahun 2005..muncullah Hana Yori Dango version Jepun punye..oke..yang ni I tengok oke..sangat2 suke yang ini..first time tengok...jadi saya jatuh cinta la pada Matsumoto Jun...hehe. Percintaan Damyouji Tsukasa dan Makino Tsukushi adalah perkara yang saya paling nak tak tengok..Matsumoto Jun sangat cool dan lawak..comel pon iye..well Cik Azam lagi comel..hihi


dan yang terbaru ni..Boys Over Flower dari Korea plak..huhu saya rasa cita BOF ini tak best mula-mula..sangatlah boring..sebab saya dah tahu jalan citanya macam ne..sangatlah draag saya rase~huu tapi! ade tapinya ni..cite semakin saya tengok semakin syok..sebab ada sesuatu yang best dalam cita ni..yang lain dari yang lain...well ekceli tak la lain sangat..tapi ade element foregrounding di sini ye Cik Husna,Tqah, KK dan kawan-kawan ku yang lain.ingat balik Mr. Ravi ajar ape?hehe..ok shut up.



Saya tak berapa nak fokus sangat pasal hubungan Goo Jun Pyo dan Geum Jan Di..tapi saya nak sangat tengok babak-babak Ga Eul dan Yi jung sunbae..ouhh sangat sweet okeh! sapa setuju dengan saya??? suka tengok lakonan dorang dalam cite ni...so saya tempek sikit gambar dorang dalam entri ini yerr...sambil berangan-berangan...hehe



Well, actually..saya tak sangka ada orang lain senyumannya secantik Cik Azam..err tak Cik Azam senyum lagi cantik.*teknik mengampu. dan orang itu ialah Yi Jung atau name sebenar dia Kim Bum..sangat sweet.dan senyuman dia sangat 'something'..saya tak bole nak describe macam ne..you all yang da tengok mesti tahu macam ne die senyum kan...kalau tak tengok lagi pegi tengok cepat2..heh.
Kim Bum dalam satu realiti show cakap die pernah direjek oleh seorang minah ni..sebab minah tu cakap dia tak suka tengok muka Kim Bum..sebab garang kot..ohh how can?? Hurm pastu baru ah si Kim Bum ni belajar senyum..sebab sebelum ni dia kata dia tak pandai senyum.even kalau die buat fake smile..orang akan rase tu adalah senyuman yang betul2..ohh how can??

orite..lagi sorang..yang saya minat dalam cita ni..ialah..Ji Hoo sunbae! again..dia pon senyum cantik macam Cik Azam~again teknik mengampu. Hehe.. dia seorang yang cool dalam cite ni..dan mempunyai senyuman menawan..dia sangat lah protective orangya..I think most of girls kat luar sane dream of guys like him...napelah ko tak pilih die Jan Di oii...haishh kalau aku lah...rileks2 arr ziha, cite je pon, janganlah emo!

I think..senyuman menawan menjadi aset penting juga ye.hurm orang kata dari mata jatuh ke hati..tapi yang ni dari mulut jatuh ke hati..ehh tak..silap2.nanti you all misinterpret plak..he3 yang betulnya dari senyuman jatuh ke hati..dan jangan lupa..gigi juga aset penting.hihi both of them ade gigi yang cantik..that's why dorang senyum nampak sweet je..

Ada orang yang dah pernah tengok cite Meteor Garden tanak tengok cite BOF ni..macam tu gak ngan orang yang da tengok Hana Yori Dango.Sebab dorang kata dah tahu jalan cite..so tak syok..saya pon berasa begitu mula-mula..but saya nak tengok gak..sebab nak tahu apa element-element yang dikekalkan dan diubah..divergence dan convergence..ceyy ingat balik ape yang Dr Zalina ajar dalam kelas Worlds in Contact a.k.a Comparative Literature...hihi

Kawan saya Farah cakap BOF ni amek part2 yang best dalam Meteor Garden and Hana Yori Dango dan ditambah sendiri dengan element2 best dari cita Korea..plak tu dibuat pada zaman moden sekarang ni..lagi lah teruja orang nak menengoknya..but this maybe for mereka yang belum tengok MG dan HYD sebelum ni. Honestly, cita ni memang best. Kalau nak tengok Ziha bagi respon ke atas satu2 cite..cite macam ni lah yang boleh kasi tindak balas yang cepat..sedar2 je mengalir air mata..haishh..kalau cite lain tuh...jangan harap lah..tengok cite saspen ke, seram ke, lawak ke, memang muka saya cool gila..heh.bukan nak puji diri sendiri..tapi kalau tak caya tanya Cik Azam, Husna and Tqah..hehe..I told you saya sensitip orang nye mudah touching2...hihi.

okeh..last but not least..smart kan gaya mereka ni..macam gaya Cik Azam saya..tu je nak cakap.hehe.jangan lupe..each time nak puji orang lain smart or ape ke..puji your partner dulu k..nanti tak de lah gadoh.hihi..thanks kepada yang bace sampai habis dan tahan dengan kemerepekan saya ini..orait..babai..nak khatam kan tengok cite lain plak..but after siap semua tesis dan exam saya lah!

Sunday, April 18, 2010

Yana ada facebook!

best pagi ni layan anaksedara yang ngokngek...sekarang yang sorang ni da de facebook.so meriah sikit lah kalau ade dorang kat dunia facebook ni..geng mengutuk semakin ramai..haha..anak2 sedaraku yang ramai tu..dorang dah boleh buat geng mengutuk no 1 kat makcik dorang yang voguee ni..a.k.a Auntie Ziha...heh..tak de maknenye dorang nak panggil aku auntie...dari kecik lagi dorang panggil aku Kak Ziha...huu..perasaa muda lah tu..cuma sekarang ni je aku ajarkan yang si kecik2 tu bahasakan diri aku auntie...kalau tak sampai ke tua lah panggil aku 'kakak'..rase tak sesuai plak..sejak bile aku jadi kakak korang?haha

pic saya wit anaksedara..de lapan orang kesemuanya..saya punya je belum ada.hihi


p/s: pesan buat Yana..dah de facebook tu jangan nak berfacebook jer..

Saturday, April 17, 2010

Friday, April 16, 2010

Thursday, April 15, 2010

Day 2~

Hari ni exam Worlds in Contacts..apa tu Worlds in Contact?
Comparative Literature lah..Ape tu comparative literature? Cari kat google ek..hehe..

Harap Cik Azam tak marah saya upload gambar muka macam ni..he.
muka before exam memang mengong sikit..konon-konon je ni..untuk hilangkan rasa gementar dalam diri.maka cara yang bagus ialah dengan membuat gaya muka seperti ini..he..

Kawan-kawan saya pon turut senget macam saya.haha..
tengok lah gambar Cik Husna dalam pic ni...heee~bwekk :P
Sangat tekun kan kami?? sampai nak masuk hall pon bole baca-baca lagi nota.time ni dah tak larat dah..tu yang sampai cangkung-cangkung..haa..tipu je..

Gambar selepas exam..saya dan Mona..he
muka lepas tension...
Sekarang ni tinggal satu lagi paper..gap die panjaang woo..28hb ni baru start exam lagi... so buat mase sekarang ni aktiviti saye tertumpu pada tesis...doakan la yer kawan-kawan tesis saye boleh siap on time..huu takotnyer..

Tuesday, April 13, 2010

My name is Jangsara~

Hollaa, you all! lame kan tak update pasal make up-make up kat blog ni? Rindu plak rasanya nak bermekap ni..hoho..tis time kite cite pasal blog make up la dulu ye..so, sekarang ni..ada satu blog make up yang sangat suka saya nak terjah..best sangat.you all pernah singgah kat blog Jangsara tak?Hoo..kalau tak pernah..pe lagi..sila terjah okeh..klik sini Makeup your Jangsara..saya rasa dia agak famous..dan mungkin dah ramai yang mengenali beliau. Maaf Michelle Phan..saya telah beralih minat ke Jangsara plak..huhu..Jangsara ni obsessed dengan make up dan suke photograph..so you all kalau pegi blog dia..you all boleh tengok lah hasil-hasil kerja make up dia gambarnya diambil menggunakan kamera yang bermutu tinggi...sampai bole nampak macam mane cara dia blend colour..sangat best! tak macam kamera saya..7.2 Megapixel saja.huu .haishh toksah cakap banyak lah...you all tengok sendiri ye nanti..


Ni laa Jangsara~make up ni theme dia fairy tales...ouhh I loove fairy tales...huu


heeee~~


okeh..ini bukan Jangsara..ini adalah orang yang perasan comel sekejap..haha

gambar lama ni..tapi baru nak upload..masa tak de keje kat dalam bilik..

so saya make up kan muka sendiri... :)


sila klik..kasi besar punye!

okeh..one more..cukup!


Ade rupa macam solekan Jangsara tak? ape? ade? macihh...hehe..gini la rupanya kalau orang syok sendiri...hehe..I will share something about new make up look soon...soon la..tatau bila..hihi..so you all rajin-rajin lah jenguk blog ni ye.. :) okelah nak sambung studi...babai..

Day 1~

Hari ini hari pertama exam bersama coursemates kesayangan...

Muka sebelum exam..konfiden itu perlu walaupun persediaan tak berapa nak kaw!huu



Muka after jawab exam stylistics tadi...huu..nampak tak ketensionan di situ?



Alhamdulilah boleh jawab tadi..

seterusnya saya serahkan pada Yang Maha Esa..

thanks to my parents esp my mom..

I know she'll do something for me..so that I can answer the exam calmly..

thanks to him also..thanks to semmuaa lah yang pentingnya.. :)

Nak qada' tido ni..ngantuknyerr...babai kawan2..

REMINDER FOR ZIHA~

Sok da start exam! Wish me luck ye kengkawan..hoho
Doakan saya dapat jawab dengan tenang dan tepat mengkehendaki skema jawapan..:)
saje nak update pasal jadual final exam kali ni~
sebagai reminder...huuu


Investigative Stylistics 13/04/2010~ 12am~Dectar

Worlds in Contact 15/04/2010~ 3.30pm Lobiutama

Gender Identities:Malaysian perspectives 28/04/2010 3.30pm~ DT Abdullaih M.Salleh

Sunday, April 11, 2010

~Kasut kegemaran anda

Saya ditag oleh mak enon Kak Iena...hihi.. jangan marah ye..hurmm tag kali ni pasal kasut..cite-cite sikit pasal kasut..huhu...saya memang suka kasut..hantu kasut..erk..tak..tak..bukan hantu..tapi memang suka kasut lah yang pentingnya..haha ape daa aku merepek ni..

cite pasal kasut..saya de beberapa kasut lah yang selalu buat jalan-jalan, melancong, pergi kelas...huhu tapi yang paling saya selesa sekali ialah pakai selipar jamban..hihi err..tukar la..tak molek plak dengar selipar jamban..hehe.okeh..selipar Jepun..tak pasal-pasal plak Jepun dapat name kan..wateve...selipar Jepun ni memang peneman setia diriku lah..since kecik sampai besau..pakai mase jalan-jalan kat kampung, pastu dok asrama kitorang boleh pakai selipar Jepun je..tak boleh pakai kasut fancy2 kat asrama..just kasut sekolah, selipar jepun n kasut kaler hitam..heh..

okeh..sila jawab tag cik ziha, jangan melalut lagi..huhu nama tag ini ialah KASUT KEGEMARAN ANDA.

kasut pertama...baru beli ni..baru tak baru sangat la..hehe..beli kat The Mines kat Nichii..murah sesangat okeh! dua puluh hengget je..harga asal dalam RM70..huh..mane la tak nye tak terbeli..hehe..pakai kasut ni..memang agak glam u..sebab perasan sekejap macam model..tumit die tinggi..so bila berjalan tu aku rasa tinggi macam zirafah...haha.



Ni pon lagi satu murahnye..beli mase discount dalam RM23.50 kot..harga asal dalam RM70..jenama G.Davin..beli kat Metropoint, Kajang..wedges ni dah lame dah beli.so nampak agak buruk ye di situ..tapi boleh pakai lagi...my friend Veky cakap I pakai kasut ni nampak seksi..sebab tali tu lilit kat kaki..haha..seksi ke? motip??


Hurm yang ni plak..kasut raya saya tahun lepas merangkap kasut pergi ke kuliah..abah kasi duit suh beli..so dia peruntukkan dalam RM50 wat beli kasut..tapi ni mase tu beli kat Billion, Pontian brand Swiss Polo...de sales gak nak dekat-dekat raye..dalam hurmm tak ingat plak harge die..but not exceed RM50 la..RM43.90 I think..mahal sikit la dari kasut2 kat atas ni..sebab duit abah...he tapi sangat suka kasut ni..tengok laa..I pakai sampai kembang semangkuk tandas..hehe nanti I nak repair kasut ni...boleh pakai lagi kasut ni...sayang.


ahaa! yang ni plak..kasut XES beli kat BP Mall, mase jalan-jalan ngan Cik Azam..weeeee~~beli dalam sekelip mata..mase tu Cik Azam pegi toilet jap..then I pon shopping la kasut sekejap..tengok murah, pastu test then grab terus..haha..RM10 je..sampai sekarang tahan lagi ni..I tengah ngok ngek mase ni..beli kasut warna kuning...tak pernah beli2 kasut warna macam ni..so balik uma kena kutuk ngan mak n mak bonda...sebab warna dia warna kuning t**K..cettt..


Last but not least..ceyh..kasut crocs ker? 'ala-ala' la..hurm org nak de kasut crocs aku pon nak gak..huh.murah je..RM20..brand atlanta..beli kat kedai kasut kat Pontian..hurm pe ntah name kedainye..huhu beli sebab kaler purple je..cehh..tapi tak delah selesa sangat pakai nye..huu ngade..


so, kesimpulannya..kalau you all perasan..kasut-kasut yang saya beli ni murah-murah belaka..FYI, until now saya tak pernah beli kasut yang mahal-mahal ni..paling mahal pon yang kasut merah tuu..tu pon beli guna duit abah..harhar..memang abah saya la yang selalu beli kan kasut yang mahal-mahal sikit..kasut yang murah-murah tu semua nya saya beli guna duit sendiri.. err, tak..duit ptptn...hihi yang penting saya selesa..bole bergaya sikit-sikit..hehe nak mahal sikit nanti tunggu kasut yang Cik Azam beli masa buat hantaran nanti..harhar... :D

okeh..saya nak tag sapa plak eh..nak tag

Cik Husna
Wanita Mutalib
Cik Fasya
Missjune

kalau ade mase sila lah jawab tag ini~hehe

Friday, April 9, 2010

happi!

bahagianya pagi ni bila dapat dengar suara dia..semangatt sikit untuk teruskan hari-hari yang penuh mencabar kat UKM ni...sebab dia sentiasa akan mendoakan saya.rasa macam terawang-awang plak..hoho..almaklumlah, kami jarang sangat dapat cakap kat tepon lama-lama.mesej pon lagi lah..boleh dikira guna jari je berapa kali mesej dalam sehari. tapi hari ni saya tahu dia sangat sayang kan saya.. :) maaf y'all entri agak jiwang sikit hari ni..ini sebagai permulaan untuk hari yang baru..nak semangat-semangat jela..doakan saya untuk exam arab petang ni yer...semoga saya dapat jawab dengan baik.aminn.

Thursday, April 8, 2010

saya hanya si pembuat burger~

salam..
saya baru balik dari kafe...malam ni tak lalu nak makan sebab saya dah kenyang.sebelum start wat ulangkaji untuk test arab sok, saya nak story mory sikit..sementara masih fresh la katakan..tadi masa saya pergi kafe..dengan selipar toilet n agak serabainye saye..saya telah berjalan dengan poyo nye ke burger stall..order laa burger ayam satu..then saya mundar-mandir cari kedai yang ade scanner sebab nak scan result exam..tapi hampehh tak dak pon kedai yang boleh scan kat zaba ni..huhu..mase mundar-mandir ni terperasan lah de abg hensem ni dok tengok2 aku..cehh perasannyer...haha!tak boleh reveal identiti dia nanti korang yang dok zaba ni mesti tahu...hikhik.. tak boleh blah kan..aku yang serabai ni pon ade orang nak tengok..he.

dah sudahh...saya bukan nak cite pasal abang hensem ni..tapi saye nak cite kat you all pasal mereka-mereka yang berniaga dan bekerja kat kafe tu..esp mase saye beli burger tadi..FYI, saye suka memerhati kan orang..atas bawah atas bawah...kalau boleh dalam2 pon saya nak tengok..cettt ini sudah lebih ziha!.so, y'all beware la kalau jumpe ngan saye..saye sangat pemerhati orangnye..hehe

nak dijadikan cite..tak delah cite sangat..saya terharu dengan kesungguhan si pembuat burger tadi..saya nampak kegigihan dia buat burger..sangat menyentuh hati..saya tengok skill dia buat burger tak de lah hebat sangat..pecahkan telur pon tak stylo..pecah kan telur macam kite nak wat telur goreng je..padahal nak pecahkan telur nak wat burger special mestilah ade skill tersendiri..pastu mase dia nak tuang sos pon macam pakai letak je..dia picit2 botol tu tapi sos tanak kuar..sebab tersumbat kot..haha but its ok..saya suka tengok cara dia.air muka dia nampaklah yang dia ada passion dalam membuat burger ni..ala-ala spongebob la kan..spongebob kan semangat mase buat kraby patty..hihi tapi saya tak galakkan anda beli kat gerai macam ni, kalau anda seorang yang cerewet..huhu

dan you all nak tahu macam ne rasa dia..perhh..sedap gila lah..walaupun presentation agak kurang menarik tapi rasa dia not bad..mungkin sebab abang tadi buat dengan penuh kasih-sayang sebab tu ia sedap..bukan sebab abang tu hensem ke apa yek..cehh..tak dia tak hensem langsung tapi air muka dia sangat gigih...hah macam ne tu??hehe okeh meh saya tunjuk sikit rupa bentuk burger ayam itu...hihi..dan geget skit baru teringat nak amek gambar..huhu...


okeh ni cite pasal semalam plak.semalam saya nampak de kakak yang bekerja sebagai cleaner ni dia tengah mop lantai.tapi kawasan yang dia mop tu tempat orang lalu lalang laa...but u know what..ade seorang mamat ni selamber dog jek dia jalan kawasan tempat yang kakak tu dah mop..bila nampak mamat ni pijak tempat yang dia dah mop...saya nampak la kakak tu buat expression sedih, then dia mop balik tempat yang mamat tadi tu pijak..kesian kakak tu..padahal kan you all...de banyak lagi kawasan boleh lalu..nape lah dia nak lalu tempat yang basah-basah yang baru dimop.mestilah kotor balik kan tempat tu..haisshh tak patut betul lah..so sape-sape rase pernah buat macam ni elok lah berhentikan..cuba cara lain elakkan daripada lalu tempat yang sedang dimop..kalau tak boleh gak, nampak kakak or makcik cleaner yang sedang mop tu cakap lah..maaf kak..tu je..senang bukan?

kesimpulannya..saya berasa terharu bila tengok orang-orang yang gigih bekerja ni...tak kiralah kerja apa yang penting halal...bila kita buat sesuatu perkara tu dengan gigih dan ikhlas pasti kita akan berasa puas hati dan orang lain yang melihat atau merasa hasil kerja kita pasti akan menghargai dan turut berasa keikhlasan kita..ceyy..renung-renungkan lah dan selamat beramal.. :)

Wednesday, April 7, 2010

I'M A LONER

Hai semua...suka dengar lagu nih! hilang tension sikit..boleh wat joget2 dalam bilik...harhar.ziha da senget sejak akhir-akhir ni..first time dengar dah jatuh cinta pada lagu ni..and mamat dalam CN Blue ni pon boleh tahan lah hensem nye..alorhh tapi pangkat adik2 aje..heh..tak pelah nak buat macam ne kan..ok, you all..enjoy tau dengar lagu ni.kat bilik asik dok ulang tayang je..dah nak naik hafal dah..huhu..belit-belit lidah aku nak sebut..asal bunyi je ok la tu..hehe

Monday, April 5, 2010

rindu padanya~

salam..
pagi tadi mase tengah melawat facebook mak bonda..saye terjumpa gambar-gambar yang super cute! geram je tengok..ni yang buat saye nak balik kampung cepat-cepat ni. you all nak tengok tak gambar ape yang super cute sangat tu? cakap lah naakk!~~macam murid-murid sekolah jawab bile cegu tanye..heh..




ape lagi kalau bukan gambar

Sumayyah!
v
v
v
v
v
v
v
v
v
seronoknye die ketawa sampai pejam-pejam mata!

pastuh buat muka plak..suka tau wat hidung macam tu Sumayyah ni!



ni cite Sumayyah n Cik Azam saye..hihi.mase tu Cik Azam datang rumah..then Sumayyah ni buat muka pelik la..tenung je lame-lame kat muke Cik Azam yang hensem tu..cett.mula macam tak kenal..tapi bila dah lama-lama hamboi..kemain lagi, asyik senyum je ngan Cik Azam saye..mesti dia senyum macam kat atas tu..comel kan.haha..

mungkin Sumayyah teringat kat walid dia. walid dia tinggal kat Kota Tinggi, but my sis tinggal dengan kami kat Pontian..biase lahh..dua-dua cegu, bila posting dapat tempat lain-lain..mesti dalam fikiran Sumayyah mula-mula dia cakap 'ishh ni macam walid aku je ni..ishh tapi bukan..hurmm tapi ade janggut..hahh yela tu kowt'..haha..so dia pun manje-manje la dengan Cik Azam saye..haishh jeles ni, jeles! haha. then Cik Azam cite kat saye lagi..mase dia nak balik, Sumayyah macam nak nanges je..huuhuu.Sumayyah dah pandai sedih-sedih ye bila tahu orang nak tinggalkan die..cian ie.Mak cite plak..mase Cik Azam dah naik moto nak balik..mula tu Sumayyah tanak lambai..bile moto Cik Azam dah jauh baru dia nak lambai...alololo...so sweet..pandai dah Sumayyah lambai2.. :)

Hurmm saye hanya mampu mendengar cite dari mak dan Cik Azam saye jelaa..sebab saye tak de di tempat kejadian..seronok plak bila dengar cite-cite macam ni..haishh bila la plak turn saya nak manje-manje ni..bwekk, :P bukan manje ngn Cik Azam ye..manje ngan mak okehh..yela tu..hihi..betol lah.

kesimpulannya..Cik Azam dah ade talent jadi ayah..heh tiibe je kan? takla..actually I miss my family very much..waaa! nak balik rumah!

Saturday, April 3, 2010

mari menabung amalan mulia~

salam semua..
dalam kesibukan ini sempat gak saya mengupdate sesuatu kat blog ni..he3 tapi tak pela just untuk merehatkan otak untuk seketika membuat perkara yang light2 jer.kesian plak bila tengok blog terabai.macam tuan punya blog ni jugak.terabai dan serabai.haha tak dela..saya ok je..masih lagi cukup kasih sayang..alhamdulilah..hihi..

ekceli nak share something kat sini..but maybe you all dah tahu..tapi tak pelah..I nak update gak pasal mende ni..hihi sebab I just figure it out..hurm I nak cite pasal amalan menabung..yeahh..ayat skema sket 'amalan menabung'.hihi.. I'm sure you all suke menabung kan? kan? hihi tak pon you all suke simpan duit dalam bank..perhhh kalau yang suke simpan duit tu mesti dah banyak kan duit??

Saye sejak tahun yang lalu..suka plak kumpul duit dalam tabung..yelaa..almaklumlah..dapat hadiah besday tabung dariCik Husna.. mestilah suke! nak-nak tabung tu kaler purple..hah lagilah suke...dan patung tu plak berbentuk monyet...cumil je...tapi monyet kat zaba ni tak comel langsung! suke curik makanan orang...dah name pon monyet kan...haha


jom cuci-cuci mata tengok gambar saye dengan tabung monyet purple saye.
ni gambar lame..duit dalam tabung tu pon da abes..hihi


tapi kini..tabung tersebut telah penuh kembali...miahaha!
sebab kalau dulu mision menabung untuk bertunang, tapi kali ini mission menabung adalah untuk berkawen..huahua! ketawa jahat..dah nak penuh kan? cube you all teka dah berapa hengget dalam tabung ni??


orite! saye nak share satu konsep simpan duit..I dunno whether u all da tahu ke belum. I baru dapat tahu, and I feel it's interesting..my friend Azlina yang beritahu kat saya pasal sistem ni..and die dapat tahu dari member lagi satu ni..member saya gak, Farhana namenye..name sistem tersebut ialah 'sistem sampul surat'..haaa pernah dengar tak? tak?

Cara-caranya sangat mudah ye u'olls..mule-mule sediakan sampul surat..ape-ape jenis sampul surat pon tak kisah..macam saye, saye pilih sampul surat yang besau macam kat gambar ni..banyak sikit duit boleh simpan..haha


then u'olls amek pen marker dan yang sewaktu dengannya..asalkan bole buat tulis.hihi..u'olls tulis kat atas kertas tu ape2 la..contoh macam saye..saye nak simpan duit untuk shopping..so, satu sampul surat 'shopping' saye sediakan..pastuh kalau nak simpan duit untuk honeymoon la kate kan..hiks2..tulislah honeymoon kat sampul surat tu..senang kan??hehe sila rujuk gambar kat bawah kalau tak paham..u'olls agak2 sampul yang keempat tu saye nak simpan duit untuk ape ye??haha

Langkah seterusnya ialah masukkan duit dalam sampul surat..letak lah beberapa ringgit yang kamu mahu..contoh dalam gambar ialah RM1..u'olls simpan lah satu hari seringgit ke, sepuluh ringgit ke seratus ringgit ke..suke ati la..yang penting simpan..haha senangkan nak simpan duit..


haaa..itulah cara-caranya..tapi terpulang pada diri masing-masing..kalau u'olls rase nak buka akaun bank 1 bank untuk shopping 1 bank untuk melancong 1 bank untuk barang make up pon bollehh..tak de masalah..hahah..yelaa, lagi selamat bukan? Prinsip menabung saya: menabunglah setiap hari walau pon seposen..sebab dari seposen lama-lama jadi berposen-posen. :) oh ye lagi satu lupa nak cakap..tabung kawen saye lagi satu ade kat blog ni..so u'olls kalau berminat boleh la klik2 yer..heheh.maceh..

Friday, April 2, 2010

empty

~Harap dapat lalui semua ini dengan tabah...

tadi baru bace email dari seseorang yang telah membuat diriku tidak keruan..ahh.help2!

ye..saye memang nak siapkan nye..saye nak siapkan nye!! bagi lah saye ruang..

ohh sakit otak memikirkanya..pls..pls..help me...she hopes I'm doing well..

but i'm not doing so well..huhu :(