terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Saturday, October 30, 2010

keliwon

sok pakcik ku akan bernikah..congratss to my uncle!! akhirnya...hehe..saya bile lagi? hurmm ni yang tak sabar ni nak mendirikan masjid! cehh rileks saje Ziha...mase kamu akan tibe juge nanti..tak perlu gelojoh..erkk mcm tak seswai perkataan ni..tak perlu terburu-buru,, yeah thats the words I wanna say..heee~

mari bercerita seramm....huuuuu
beberapa hari yang lepas,, my sedara die ada terjumpe dengan species hantu bernama P*******K.haisshh..seram seyhh cara die terserempak ngan hantu ni...dahlah tmpat tu memang hari2 saya lalu..memang dah ramai orang jumpe kalau lalu kat situ..owang yang baru balik dari masjid pon bole jumpe katenya...tapi kann...saya harap2 lah kan,, biar budak2 yang selalu melepak malam2 yang jumpe..haa baru padan ngan muke dorang..haahah..tulaa sape suh merayap malam..

sepertinya saya macam dah mengantuk dah ni...tapi de kerja sekolah yang perlu dibereskan..kene lah bereskan dulu supaya taklah bertindih2 lagi kerja..oklah you all till here..nanti update lagi.. :)

Wednesday, October 27, 2010

lalalalalalala~

salam...hai semua..letihnya baru balik sekolah..uhuhu..ni taip entri sambil baring2 lagi.ngades~ dah tak larat tapi nak taip gak, sebab rasa lama tak update..ceyyy! padahal tak de benda sangat nak cakap.heh...

hari ni kerja macam biasa..sibuk menanda kertas latihan n kertas exam students...haishh macam2 ragam students ku ini...sampai rasa macam nak guling-guling ketawa bila tanda kertas pelajar..hehehe..agaknya macam tulah rasanya cikgu n pensyarah yang pernah tanda kertas saya dulu...tapi seronok gak dapat tanda kertas macam tu..sebab boleh ketawa..hihihi

sejak beberapa menjak ni, saya lihat di shoutbox tu ramai benar blogger yang singgah di blog saya..thanks ye..ade gak orang nak visit blog saya yang buruk ni...padahal apalah sangat blog saya ni kan..insyaAllah de masa saya akan balas balik kunjungan kalian ye...hurm semenjak de blog ni saya tak expect pon ramai orang akan baca..saya menulis pon sebab saje nak luahkan isi perut, eh isi hati kat blog ni, di samping [ceyy ayat karangan ni, almaklumlah...teehee] dapat membina silaturahim di alam maya..saya expect segala isi blog ni dibaca oleh kawan-kawan saya saje..hiksss...

bila berjumpa dengan sesiapa saje n diorang directly tanya saya tentang perkara-perkara yang saya merepek dalam blog ni, tibe rasa terharu plak kan..sebabnya masih ade lagi yang sudi membaca blog ini..ah sudah..hihihi perasan tol aku ni...whatever pon terima kasih..kalau de students saya yang baca blog ni, cikgu wanna say hi..[tibe je].jangan jadi kan blog saya sebagai rujukan ye..haha, sebab ape yang saya cakap tidak disokong oleh mana2 pensyarah universiti..hahhaa.

oklah,, penat betul melalut ni..kasi saya rehat dulu kay..[tak de sapa pon suruh ko melalut]

Sunday, October 24, 2010

kerusi or chair?

salam~
saya sedang menghabiskan baca antologi KERUSI~ahaa, sebab nak ajar students BM kan..jadi kena lah buat ulangkaji.sebenarnya dah pernah belajar dulu..tapi kenapa ek saya rasa macam tak pernah baca cerpen dan sajak dalam antologi neh?huhu teruk betul saya ni kan?hehe

Honestly, saya sebenarnya tak pernah baca habis antologi ni..saya cume baca buku rujukan je..tapi bila fikir-fikir balik macam mana saya boleh jawab soalan periksa BM dulu ek?huhu..bila baca semua cerpen-cerpen ni, baru saya faham ceritanya yang sebenar.seronok pulak..eceh sejak jadi eLit student ni, rasa cinta dan sayang saya pada karya-karya sastera semakin mendalam! :)) dulu kan masa kat sekolah saya tak suka baca novel sangat.sebab buku novel tu terlalu tebal.tak kuasa ah nak baca..kuikui..

okeh, nak sambung baca AKU, KRIS DAN KRISTAL :))

Saturday, October 23, 2010

ujian personaliti sidek...

salam n hai semua~

alhamdulilah..selesai ujian personaliti di MRSM TGB hari ni..saya selamat pergi dan sampai ke rumah..bertolak dari rumah pukul3.30 pg dan sampai ke Jasin pukul 6.30..huhu padahal ujian start pukul9...sempatlah saya, abah, bro-in law and Ain pergi breakfast..

saya saje2 je mohon jawatan sebagai guru/pensyarah kat MARA ni..hurm ntahlah,, tak de expect tinggi sangat..kalau de rezeki ade laa..kalau tak de saya terima je.kalau ikutkan soalan ujian personaliti tu mcm boleh je..sebab pernah jawab :P but tak bole over confident sangat..dulu pon pernah rasa mcm ni, tp tak dpt pon..huhu

after saringan ujian personaliti ni de lagi 2 sesi saringan...iaitu micro teaching dan sesi temuduga...haishhh..pe kebendanya micro teaching tu??haha dulu pernah dengar je,,tapi tak pernah buat..so, sekarang ni kena start tahu pe kebenda micro teaching tu..kena tanye mereka2 yang tahu pasal ni..huhu

okeh,stop pasal ujian MARA ni...after jawab ujian personaliti tu..masih awal lagi..so ape ag,,sempat la we all jalan2 kat bandar Melaka..huu ni yang kurang syok,, sebab tak plan awal2 pon nak g situ..so tak bawak kamera...hurm rugi..tak dapat nak tangkap pic lawo2..huuuu takpelah, next time nak datang lagi..kali ni nak g ngn family sebab rasa dekat je Melaka n Johor tu.. :))

oklah...nak rest dulu...ngantuk gak ni...selamat berhujung minggu ye kawan-kawan! :D

Friday, October 22, 2010

i love bahasa!

salam and hi viewer! akhirnya, hari ini ialah hari Jumaat~ sekali lagi kite dipertemukan dengan penghulu segala hari..mari, saya nak bercerita pasal hari ini......

Hari ni saya telah ditugaskan untuk mengajar subjek selain Bahasa Inggeris.well, cube teka saya kena ajar subjek ape? hoho...haishh,, walaupun saya tak pakar dalam bidang ni..tapi saya berani menyahut cabaran..cece..saya akan cuba buat yang terbaik untuk mengajar subjek ni..sebenarnya subjek yang saya nak ajar ni lebih kurang saje ngan Bahasa Inggeris..hehe..apa lagi kalau bukan subjek Bahasa Melayu..haaa! Hopefully, my students tak jumpe saya punya blog ni...heh,, kalau lah dorang terjumpa...kikikiki..banyak kesalahan tatabahasa nih! saya nasihat awal2 jangan tiru gaya penulisan saya yang tidak formal ye anak murid ku sekalian~ ini adalah blog cikgu untuk potpetpotpet...heeee~

oklah stop sampai sini dulu ye..saya nak pergi berehat2...weeeee~~ada misi lebih penting esok! doakan saya sukses ye kawan2! :))


Thursday, October 21, 2010

to my students: bertemu kita sekali lagi~ :D

salam~
hi semua...semalam 20.10.2010..tarikh yang cantik bukan? sepatutnya semalam merupakan hari terakhir saya kat sekolah tempat saya mengajar tu.hurmm, as i told u in previous entry..mmg semalam adalah hari terakhir di sekolah tu..tapi..semuanya telah tertulis~cewahh,, saya dapat sambung lagi mengajar di sekolah tu..huhu alhamdulilah lah, rezeki orang nak kawen ann..haha..sementara tak de keje tetap lagi ni kan, jadi saya terima ajelah apa saja tawaran pekerjaan yang datang...

ceritanya macam ni~
semalam after balik dari sekolah dalam perjalanan menuju ke rumah, tibe2 henpon ku berdering...hikss.nombor celcom 019 yang tidak ku kenali..eceh, mcm tulis novel plak..ternyata nombor yang tidak ku kenali itu adalah daripada orang yang aku kenali..haha,,[ape dah ayatt], pegawai PPD kol ai laa...hoh,, die cakap 'haa Siti kat mane? nak ngajar lagi tak? Datang jumpe saya'...hooo dalam aty mestilah nak kan...so, I pon g la ke PPD..dapat surat tawaran..lorrrhhh kat sekolah yang sama..wuuu dah la ms tu dah bersalam-salaman macam tak jumpe lg je kann..almaklumlah,, orang last kije..mst lah say gud bye kan..rupe2nye...dapat tawaran ngajar skul tu laie....haha


so to my students,,jamuan hari tu anggap ajelah sebagai jamuan kelas ye you all and sempena perpisahan Cikgu Afezan kayy... :)

gambar-gambar masa majlis perpisahan tersebut~
anak murid saya yang saya dah anggap macam kawan-kawan saya..huhu..cikgu nye posing lebey nampak! overr..tanak kalah ngan anak murid..muahahaha!


haa..itu saja update saya untuk hari ini..nanti esok2 saya cerita lagi oke..terima kasih kawan-kawan kerana sudi membaca kisah saya! :)

Tuesday, October 19, 2010

sehari sebelum semuanya berakhir~

hari ini paper English,, so my students yang saya ajar sejak sebulan yang lalu telah menjawab soalan2 dengan jaya nye..huhu.soalan ini disediakan oleh PPD..soalannya boleh tahan senang.harap-harap my students dah jawab dengan betul dan tepat mengikut skema jawapan..

for paper two, saya tak berapa nak risau sangat becos soalan nye berbentuk objektif, comprehension, summary and structure response..sebab paper ni kire mudah lah nak score.yang saya risau kan ialah esei! haaa...dorang ni kalau bab menggoreng esei BI memang agakk,,well susah nak kate...senang cite dorang ni kalau esei BI idea agak kurang la as compared to esei BM..

BUT! haa nak cite ni,, ada gak students saya yang saya rasa kagum dengan dia..suka baca esei dia sebab dia gunakan ayat2 yang pergghh! macam students literature in English la..kekeke..cam saya lah tue...hik2 perasan! ayat yang die tulis~

'the tea leaves are waving. The cool breeze of the air is whispering. The sun is shining magnificently...'cehh padahal ayat ni die gunakan sebab nak suggestkan kawan die bercuti di Cameron Highland je,, mmg klu orang suggestkan saya macam ni, kompem nk g tempat tu~hihi

then ada lagi beberapa word power and idioms yang die guna kan dalam menulis esei..bagus2..kamu memang bijak,tak sangka, budak ni sangaatt pendiam ye you all...macam pemalu pon ade..hurm paper1 die pon sy dah check, mmg ok..

to my students yang lain..ok lah,, ada yang nampak usaha nak menjawab semua soalan walaupun die rasa soalan tu tak boleh jawab..harap2 kamu semua dapat capai ETR yang telah ditetapkan ye.gud luck ye students!

mahu menggunakan masa yang ada esok sebaik mungkin ~_~

Monday, October 18, 2010

catatan/refleksi


4C...masuk ke kelas after ambil kedatangan, pelajar2 masih buat preparation untuk kali terakhir for paper BM 1..BM kertas satu adalah karangan/esei..masa pertama budak2 ni siap berangan2 lagi,, boleh ke tanya saya nak wat pendahuluan macam mane? nasib baik lah saya ni baik hati...kasi lah sikit2 idea...shhhh,, jgn gitahu sape2 tau..haha. next!

4A...masuk kelas ni plak,, perggghh..hebatlah budak2 ni.sangat tekun menjawab soalan.bantai berhelai-helai kertas..almaklumlah kelas first..dorang ni kire pandai la kan..hurm saya yang jaga kelas tu sempat2 lah skodeng apelah yang budak2 ni dok mengarut kan...haha..sekali tengok! pergghh ayat dia...perkataan yang dorang gunakan bombastic kebabomm!! saya pon tak pernah guna perkataan itu...'tatkala' lah...'inisiatif' dsbnye...kihkih...tibe kan saya rasa saya tak teror BM,, terpk2 kalau saya ajar dorang BM nanti,, bukan saya yang ajar dorang..dorang yang ajar saya..tengoklah! bahasa cikgu ni pon tak betul...kuikuikui....

then, itu baru kertas satu..after rehat saya masuk kelas 4B and 4E untuk BM kertas 2 plak..

4B..students masih sibuk buat preparation before exam..yang saya rasa jakon sikit sebab dorang siap bawa kamus Dewan edisi keempat lagi..hehe..FYI saya kamus Dewan edisi pertama pon tak pernah baca! ntahlah ek, sekarang belajar BM mmg kena macam tu kot,,kena bawa kamus Dewan sebab banyak perkataan-perkataan baru..saya seniri pon tak tahu maksud tu kadang-kadang..hurm saya baca petikan2 de la perkataan2 yang tak pernah saya tahu...huhu...tulaaa, saya belajar BM sampai form5 je..alhamdulilah laa BM dapat A walaupon tak pernah buka kamus Dewan...ekekeke!bukan nak riak ek..tapi serius, saya kagum dengan pelajar yang bawa kamus Dewan.. :)

4E...oke, kelas ni kelas yang paling corot..but still de yang berusaha jawab,, budak laki toksah cakap lah, hantar sehelai kertas itu pon tak complete..kesian benor saya tengok dorang, adelah yang saya kasi tunjuk ajar skit...hopefully you all lulus lah paper BM ni..


haaa...sekian itu sje saya nak potpet hari ni..tinggal 2hari saje lagi saya kat sekolah tu..rasa sedih lah plak...huhuhu..tapi nak wat mcm mane, hidup mst diteruskan..cece.k lah babai dulu~~

Sunday, October 17, 2010

'me and gemuk' & 'me and jerawat'

hai semua..selamat hari Ahad! okeh, cerita 'mission impossible' saya semalam bukan apa sangat..it's just that my first time masak kat rumah bakal mak mentua..ecehh.well, i can say that it wasn't successful sgt..but why? ahakkss..because it wasnt 100% my original recipe..sebab telah dibantu oleh someone..hurmm but still saya yang masak..that's not my kitchen, so a bit 'kekok' there..sebenarnya bukan tak pandai masak,, pandai ye...ceyy ayat nak cover diri..

baiklah cerita untuk hari Ahad ini...it's a story about me and gemuk..yeahh,, sekarang ni saya rasa agak gemuk sedikit..so what do u think guys? my fren,, what do u think? am i look chubby? adakah disebabkan cara pemakaian tudung saya? citt salahkan tudung plak..hehehe



pic was taken last Friday, masa makan2 kat Mandela wit my family..okeh, bila rasa diri dah gemuk..akan cube usahakan untuk menguruskan badan..if berjaya kuruskan badan akan sy kongsikan tips dengan kawan2 sekalian yer.ekeke

next..if pic kat atas blurr, so here is pic yang lebih terang and tajam resolusinya..kekekeke tis is really embarassing! haha tajuknye ialah 'me and jerawat' haishhh..i dunno la guys,, how tis cud happen to me.. since i start working, pimples ni semakin menjadi2..arggghhh!! tolongg!!

if u can see, there're 3 dots [actually four, under my chin] on both of my cheeks and on my nose..and yang pling banyak dots kat between my eyebrows..sangat mengjengkelkan ye kawan2..my anksedara bole tegur 'kenapa banyak 'nandek' kat dahi K.Ziha?' [well you all know what is nandek kan?] mmg nak kena si Cot ni tau..but now i'm in recovery process..jerawat sudah mula menyusut, sebab saya ada buat sesuatu...if berjaya pe y saya buat ni, i'll share to you all k..sekarang tak bole share lagi sebab too early.

oklah you all, i'll stop here..sebab nk g memasak jap and buatlah ape2 yang patut..tak kan lah anak dara nak dok ngadap laptop je...mmg nak kena piaaannngg!! sekarang anak dara dah maju, if dulu mak selalu bebel anak dara tak buat keje sebab asik ngadap tb je..tak pon tak buat kerja rumah sebab tido je...now asik dok layan internet dengan berblog n berfesbuk bagai, maka nanti akan dicop sebagai anak dara pemalas gak...haha ok,stop mbebel ziha..c u again!

p/s: ade perkara yang buat saya terharu semalam..will update later after i receive the piccas okieyss!

Friday, October 15, 2010

mission impossible

Sabtu datang lagi...ada misi penting esok~ huhu

Monday, October 11, 2010

'saya suke cikgu bi saya'

salam..ahha,, cerita kat sekolah for today [almaklumlah,, tinggal beberapa minggu akan menghabiskan masa kat situ] mestilah nak cite perkara2 yang seronok sahaja..hehe

ok, for today, tadi masa saya masuk kelas yang dikategorikan worst kt sekolah tu adalah satu insiden yang buat saya terharu..haha nak tahu ape dia?? sebelum ni saya de cerita budak yang paling nakal kat sekolah tu kasi saya gula-gula kan? hurm today, as i asked them to take out their literature exercise book, suddenly budak yang nakal tu panggil saya..dia cakap 'cikgu, saya tak tahu lah siapa yang conteng buku saya,, dia tulis 'saya suka cikgu bi saya' [siap ada gba katun lgi]...dalam hati saya wat kool je..then saya jawab, cikgu bi awak kan banyak bukan saya sorang je...die reply lagi, 'ni cikgulaa', dalam hati saya terharu gak..even saya tak tahu kebenarannya..tapi saya tahu itu tulisan dia..cehh dahlah conteng buku,,mmg nak kena rotan ni..haha penat hari ni layan kepala otak dorang..alhamdulilah dorang siapkan keje saya hari ni.. even though kelas dorang adalah waktu yang terakhir sebelum balik, tapi dorang telah menunjukkan kesungguhan untuk buat kerja saya...[tapi biasa lah kena push sikit dorang] watever pon,, i'm happi :)

Sunday, October 10, 2010

boSunday~ pak pong2x!!

Bila dah sangat bosan dan keseorangan di rumah pada hari Ahad,, beginilah jadinya...uhuhu

[nak tayang kat you all tudung baru beli ngan cikgu kat sekolah,,ahaha]



sambil2 tu main mekap2.lama tak berkecimpung pak pong dalam aktiviti ni [since jd cikgu]...ngeee~


haiss,, itu saje..tak bole lebih2..yang lebey2 kasi kat Cik Azam..harhar, [mcm lame plak tak mention name cik Azam dalam blog nih] :P


wokey! nak main mekap2 ngan saya?? jom datang rumah... ;)

fesbuk~~


bercakap tentang fesbuk today..haa ni sekarang ni saya tengok ramai dah orang ade fesbuk..betul tak?? termasuklah saya..hehe,, sila jawab! kenapa kita mesti ade fesbuk???ha jawab2 jangan tak jawab...berapa ramai dah kawan you all kat fesbuk tu??? saya cume de dalam 5ratus lebey je kot kalau tak silap..boleh dikatakan semua kawan2 kat fesbuk tu adalah kawan dari zaman sekolah, saudara mara, dang orang kampung! haa ni yang hebat ni,, orang kampung sekarang dah ade fesbuk! bagus3!! satu kemajuan..ngeee~ ngek la ko ziha..ko ingat orang bandar je ke bole ada fesbuk!!

fesbuk ni boleh menemukan kite semula dengan kawan2 mase zaman kecik2 dulu....haa tak ke seronok gitu?? cume jangan terlalu obses ngan fesbuk ni udah lerr...sekarang ni agak slow la aktiviti fesbuking saya. almaklumlah,, orang dah sibuk dengan kerja...cett! taklah you all,, sebenarnya fesbuking masa time belajar dulu and fesbuking sekarang lain sikit...dulu masa kat u ngan kawan2 if g jalan2 mane2 mesti amek gambar kan, or de aktiviti pe2 ke,, amek gambar then tag kawan2..then komen le ko memanjang..sekarang?? tak de kawan dah nak terkinja-kinja macam dulu..huwaaaaa!!! Atiqah, Cik Husna, Derah, Ziela,KK, Ayien...dan kawan2 eLit ku yang lain!! sangaat rindu kan korang semuaaaa!! bile nak jumpe lagi nih??? sihat kah kamu semua?sob..sob..sob.. Pa pe pon, korang jangan lah lupekan ai di sini...kalau rindu, rajin2 lah bace blog ai ni...hihihi

okey, bercerita pasal fesbuk saya lagi..sekarang ni ramai orang add saya [bajet ko femes la ni?] eh tak lah..hehe. ramai orang yang add saya, yang saya kenal tu saya approve laa..yang saya tak kenal tu harap maaf...even kalau orang tu ramai mutual friend pon, if saya tak kenal saya tak kan approve..nak tahu sebab ape?? dia tak letak gambar betul die..ade ke die letak gambar katun dsb? huhu tak patut lah macam tuu..at least tunjuk ah sikit gambar cun korang tu..baru ah saya kenai then boleh lah kte bersahabat-sahabatan di fesbuk tuh..saya tak sombong okey! remember that..haha..

rasanya cukup dulu la saya membebel di pagi Ahad ni..saya nak p create kan akaun fesbuk for my sister..caihh..die pon mula la tu nak ade fesbuk gak...dah macam keperluan pulak fesbuk ni kan?? almaklumlah..cikgu2 kat skul dia mua dah ada fesbuk..takkan die tak de fesbuk plak kan??

Fakta menarik; kat sekolah saya fesbuk buleh buka plak, website2 lain n blog tak boleh buka...macam HARR...kehkeh, itu mgalakkan cikgu2 sekalian berfesbuking namenya!! ohh saya tidak yer..saya bawa laptop baru sekali, itu pon sebab ade keje nak wat... :P

Saturday, October 9, 2010

sabtu kena sekolah gak!

hari Sabtu pon kena sekolah..huhu takpe2...tapi seronok gak sekolah hari ni cos guna jadual hari Jumaat,, saya cume ada 2 masa je ngajar hari ni...hehe pastu waktu persekolahan pon singkat. hari ni bilik guru ada buat makan2..makanan disediakan oleh cikgu2..he termasuklah saya..orang tengah rajin, konon nak tunjuk terer pandai buat kuih laa..haha..tak baik tau macam tu Ziha! tak de lah,gurau je..Alhamdulilah, habis gak tadi kuih karipap and kuih puding jagung yang saya buat..hurm actually mak pon ade tolong..mane lah larat nak buat sorang2...heh..

cite menarik hari ni, budak yang paling nakal,, datang kat saya nak kasi sesuatu pada saya..dia cakap 'Cikgu saya ada nak kasi cikgu sesuatu nih, jangan terkejut tau'..saya dengan muka cool time tuh tengah duduk cakap 'pe dia'..dalam hati mase tu saspek dia nak kuarkan lipas ke, tikus ke dari kocek seluar dia..so, stanby jela maintain ayu muka supaya tak nampak terperanjat 'dog'. sangat, haha..tapi rupenya dia keluarkan dari kocek dia GULA-GULA!! ahaha..terus saya cakap 'thank you'..saje je bikin saya cuak budak ni..

kesimpulannya saya seronok sekolah hari ni..ahaha..ok lah you all itu saje cite saya setakat ni...nanti esok2 sambung lagi...adiosss.. ;)

Friday, October 8, 2010

sekolah saya~

salam semua~ hari ini Jumaat lagi..huuu,, baru ada kesempatan nak update blog.almaklumlah, hari ni balik sekolah awal sikit.jadi petang2 de lah mase sikit nak update blog~hee

as usual, saya nak cite pasal sekolah saya...cehhh tajuk karangan macam karangan budak UPSR..hurmm, tinggal beberapa hari lagi saya akan berada di sekolah itu. alhamdulilah saya rasa seronok dapat berjumpa dengan pelajar-pelajar yang baik-baik belaka, yang nakal tu ada gak..tapi saya wat tak tahu je kalau diorang buat hal..nakal-nakal diorang pon, masih lagi buat kerja saya dan saya treat dorang macam kawan2 aje...sebab dorang ni cume nak kan perhatian...so, bile kite kasi perhatian kat dia, diorang rasa dihargailaa..layankan aje kepala dorang nih..haha..

FYI, boleh dikatakan setiap hari saya ajar diorang literature..haha.sesungguhnya itu saja yang saya rasa saya expert..hihi..tak delah expert sangat..tapi buleh lahh... :)) sekarang ni, masa wat revision saje..that's why saya tekan kan literature..sebab saya rasa section literature adalah section yang senang nak score.. :) harap2 pelajar-pelajar saya boleh jawab masa exam nanti..dorang pon nampak gayanye macam suke je kat literature ni..ceyyy!!ahaha

Monday, October 4, 2010

Entri Bajet Tunang khas untuk Atiqah~~ :))

salam
entri kali ni khas untuk Atiqah (sebab dia yang request, ni baru sempat nak update),, okeh ini entri untuk mereka yang bakal2 bertunang.ceyy cewaah2 malu la tu, haiss.. :D wokeh cek bagi header, paparan utama akhbar untuk entri kali ini naa..

Bajet [cun] Majlis Pertunangan~

errmm...sebenarnya, ini terpulanglah bajet masing-masing kan...kalau rasa bajet tu banyak, buatlah grand2..bajet sederhana pon masih boleh buat meriah2..almaklumlah, diri ini pernah suatu ketika dulu seorang student yang gatal sangat nak bertunang...ehekk.tapi, you all faham2 saje lah..student kann, mane laa de duit sangat.. tapi pe2 pon saya masih rasa bersyukur dan kalau boleh nak tunang lagi sekali, sebab seronok bila kita yang in charge semua perkara..well, tak delah semua perkara, tapi senang cite puas hati laah..hak2..ikuti tips2 saya okeh [kalau nak ikut ahh..hihi]


wokeh,, sila check2 list perkara berkenaan..ini perkara yang saya pernah buat dulu laa..WARNING! Sila jangan ikut tips ini jika anda ada bajet yang besar untuk majlis pertunangan anda! pi hire wedding planner sane! haha..

JURUANDAM/PAKAIAN/MEKAP *RM300
~pakaian = sendiri
baju pengantin ni biasanya kalau untuk majlis pertunangan ada yang suke baju yang simple je..tapi ada gak yang tempah or beli baju pengantin yang vogue2 tu..itu up to diri masing-masing la..

TIPS UNTUK JIMAT~ pergi pinjam baju pengantin kawan-kawan ke, sedara-mara ke..macam saya.saya pakai baju pengantin kakak saya, tapi baju tu dia tak jadi pakai masa dia kawen dulu laaa..haa jimat bukan?ngeeee~~~

~mekap= sendiri
okeh, ni bagi yang da ade skill mekap kan diri sendiri, tak perlu lah nak hire mak andam ke ape...SAVE BUDGET kan??

;;; Tapi lets say you all nak guna khidmat mak andam kan, pilih pakej pertunangan, RM300++ dah dapat..hurm lengkap dengan baju pengantin, aksesori dan make up lah..kat mane nak dapat tu?? haa you all kena pandai survey butik2 pengantin yang offer pakej harga yang berpatutan lah..kat tempat saya RM300 dah dapat laa..but without mini pelamin laa..nk ada pelamin kena tambah lah sikit duit tuu...hihi

KENDURI *RM300
~ untuk majlis kenduri, if tetamu yang hadir adalah terdiri daripada ahli keluarga pihak perempuan dan ahli keluarga pihak lelaki sahaja RM300 dah cukup dah... siyes tak tipu :)).. based on pengalaman ni..hehe..masak seniri secara bergotong-royong lah ape lagi..

HANTARAN *RM500
~wokeh, bab hantaran ni kan..time saya dulu ade lah mintak kakak2 tolong sapot..he3,, duit saya seniri ada lah dalam beberapa ratus...not exceed RM500 lerr tapi...pe2 pon bergantung pada bajet you all la kan..bab hias2 hantaran plak if you all kreatip, gubah la sendiri,, tak kreatip pon buleh jaa. macam saye.hehe

TIPS UNTUK MEMERIAHKAN HANTARAN
cehh ayat tak boleh blah yang kat atas ni...tips memeriahkan hantaran bermaksud, korang nak letak banyak2 hantaran, i mean nak buat sampai 20 dulang pon boleh..hihi. selain daripada hantaran untuk brangan diri sendiri,, kita boleh gak buat hantaran yang berupa makanan..contohnya kek,buah, cokelat, sweets, cookies..haa apa saje lah you all, asalkan boleh dimakan..hehe.bukanya apa, nanti selepas majlis tu selesai boleh la kita berikan brg2 hantaran berupa makanan tu pada ahli keluarga kita..ahli keluarga pihak lelaki yang ikut pon nanti bile balik rumah masing2 dapat lah merasa sedikit makanan tu..kan seronok macam tu :))

In a nutshell la kn Cik Tqah...if nak buat majlis pertunangan ikut badget saye, RM1000 ++ pon dah cukup..hehe perkara yang perlu di'consider' ialah kenduri, baju pengantin&mekap dan juga hantaran...simpan duit syiling dalam tabung banyak2, nanti lama2 blh wt tung..silap2 boleh wat kawen nanti duit tuu kalau kite rajin menabung,,ceyy! hihi