terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Wednesday, July 31, 2013

what happen to me??

sedang mengisi duit dalam sampul raya! heheh...mcm tak sabar plak nak raya kan.so macam mana persiapan raya you all? saya tahun ni tak de pakai baju sedondon la..mr.hubby tanak bazir buat baju melayu..dia nak pakai je baju yg banyak2 dlm almari yg tak terpakai tu...okeylah...saya just beli kain baju melayu utk Azid jela..baju raya saya pun sebenarnya just amik dari auntie & kakak tukang jahit yg saya dah hantar lm dah..sebelum2 puasa lg da antar. so pakai yg tu jelah..tgklah kalau berkenan yg dah siap punye..sy grab 1...hihi bukan ape...boleh buat baju kerja sekali...ngeh2..

apa lagi ye belum beli? ohh kasut n handbag raya! and tudung raya..hehe seriously hari tu da singgah dah kedai kasut & beg..tapi satu pun tak berkenan.eh,, ada gak yg berkenan sebenarnya...tp ntah la ek..saya tak berapa nak semangat la nak shopping raya tahun ni...huhu.. oh ye barang mekap jugak belum beli..hoho tapi rasanya tu pun saya tak semangat jugak nak beli...

hadui..raya tak lama lagi, tp ada masalah jerawat lerr plak...masa awal Ramadhan & sy preggy..memang saya biarkan je kulit muka ni..sebabnya saya tahu ianya alahan masa mengandung..sy cuma cuci muka je..pakai toner n masker sy byk kali da skip..mekap2 mmg taklah..cuma pakai bedak je g sekolah.mmg tak semangat nak lawo2 dah..aduiii.. what happen to me???

semangat sy pergi bersama baby...huhu rs gembira dengar kawan yg baru berkawin da pregnant, sdg pregnant tgu bbrapa bulan lg, sdg pregnant ank kedua which is sepatutnya sm dgn sy and ada beberapa kawan sy yg baru melahirkan..huhu sedih jugak kan bila kenangkan diri sendiri..erm sabarlah.

Tuesday, July 30, 2013

pantang mode


pantang katanya...okaylah..just do it! hehe..tak bleh nak makan mende2 yg sejuk..tembikai dalam peti ais tu, air yang mcm2 time buka sangat menguji kesabaran. nasib baik tgh pantang...sabar2.hihi

Monday, July 29, 2013

perkongsian

sekadar ingin berkongsi kisah duka. segala nasihat, perkongsian pengalaman, doa  dan kata-kata sokongan amatlah dialu-alukan. sila visit blog saya yang lagi satu nih...terima kasih :)

Friday, July 26, 2013

penawar hati

walaupun saya rasa sedih hari ni..saya tetap buat perkara yang menggembirakan hati, perkara yang dapat beri ketenangan..lupakan pasal bleeding semua tu; saya cuma nak main dengan Azid, geletek Azid, ketawa kuat-kuat dengan Azid...nampak Azid gembira bermain, hilang semua rasa sedih. biar pun mcm2 gaya, ragam si budak kecik ni..hehe

#saya tenung lama-lama wajah Azid yg comel. peluk,cium kuat-kuat dia.saya masih ada Azid, Azid perlukan saya :)

rezeki

'setiap anak ada rezekinya'

'jangan bimbang beranak ramai'

antara artikel yang saya baca hr ni di majalah nur. almaklum sajalah, bila mc..nak buat kerja2 rumah tak boleh, jadi baca lah majalah yang banyak2 beli tu tapi tak baca.hehe

so, apa yang boleh saya buat kesimpulan selepas baca artikel2 ni ialah..

# jangan takut utk beranak ramai, insyaAllah ada  rezeki setiap anak tu. nanti bila dah tua, tak lah sunyi sebab anak n cucu ramai..bayangkan kalau anak 2 org je..2 2 nya sibuk ke..tinggal lah berdua di rumah nanti...

# mmg mencabar ada anak ramai ni..igt orang tua dulu2 yg beranak ramai, masih dapat menyekolahkan anak n bg makan minum. secara automatik, bila dah beranak ramai, kita akan pandai berjimat-cermat menguruskan kewangan keluarga..dan jadi lebih bertanggungjawab.

Kesimpulannya; saya tak takut nak beranak ramai.hihi .takde lah nak tetapkan berapa..semuanya rezeki Allah yang beri..sy terima seadanya,mengikut kemampuan dan kesihatan saya.

Thursday, July 25, 2013

stress

assalamualaikum...

saya mc lg...kena banyakkan rehat sebenarnya. semalam walaupun mc, saya still g sekolah. tak sedap plak asik mc je..tp akhirnya saya kena akur juga. kena mc jugak utk kesihatan me n bb. tula degil..semalam walaupun tak banyak bergerak ke kelas, saya rs stress. stress bila murid-murid buat hal...huuhuu..saya tahu sy tak boleh stress2..that's why hr ni sy mc (setelah menyediakan kerja2 utk murid hari ni..cos sy tahu hr ni sy akan mc..hihi).

FYI, i'm pregnant..tp berlaku pendarahan,,which is abnormal utk ibu2 yg mengandung ni...manalah saya tak risau.and im sure ibu-ibu yg pernah mengalami macam saya ni akan risau..walaupun org selalu ckp kat kita jgn stress.tp kdg tu stress gak. mmg sy kena mentally kuat, and ckp semuanya ok..

semalam jumpe doktor, doktor kata, selalu keadaan yg sy alami ini, kemungkinan dia nak gugur, tapi ada juga yg tak jadi nak gugur..so as i said in my previous entry, saya akn dgar yg positif..which is kemungkinan dia tak jadi nak gugur. dah 2 kali scan and doc said, bb ada di situ,msih nmpak jantung dia bdegup laju. Bb sy kuat,,tak kan saya nak mudah putus asa dan lemah? saya mesti teruskan semangat dan berjuang. :)

Apa-apa pun saya akan tetap redha dan bersyukur dgn ketentuan-Nya. Allah knows the best. Tq utk kawan-kawan yg mberi sy sokongan n amik berat tentang sy..really appreciate that.

Tuesday, July 23, 2013

syg ici

kesian anak mummy ni...tak boleh nak dukung dia lg...sabar k..tunggu mummy betol2 kuat baru boleh dukung ye sygg...

mcm2  dia da pandai sekarang, pandai salam cium tgn letak kat pipi,,dengar Azan terus nak solat,  suka joget2 kalau dengar lagu, sebut takde2;atok, didi mummy je xpndi sebut lg, hobi suka main bola dan kawan baik dia kucing..huhu pokoknya sangat menggeramkan lah budak ini...hehe anak kan...

#sekarang Azid kuat meragam gak..mak kata;biasalah, budak kalau mak tgh mcm tu memang buat perangai (mcm tu mcm ne mak?ehe..abah plak kate; dia jauh hati tu....hehehe

ape2 pon, mummy tetap syg Azid sgt2. muahh

sembang sahur

untuk menenangkan hati tentang permasalahan...banyakkan baca info2 yg membawa kepada kebaikan,,think positive,,dont stress,,jg diri sebaik mungkin and of course kena doa banyak-banyak pada Allah...agar Allah berikan kesembuhan.

#kata-kata kawan yang positif dan nasihat yang berguna sangat dialu-alukan :)

Friday, July 19, 2013

my BFF

hai kawan-kawanku ini semua sudah berpunya. bila la dapat peluang berjumpa lagi ye..almaklumlah, masing-masing dah berkeluarga, ada komitmen.erm senyap sunyi sepi je kan memasing...termasuklah saya.huhu tapi kalau nak cari saya senang je, fb and blog memang aktif..baca jela update..hehe

alhamdulilah, bila dah berkeluarga, keluarga jadi keutamaan. memang susah nak cari time boleh hang out mcm dolu2, time masih anak dara lagi. boleh keluar beraya sama-sama.dah lama tak berjumpa, tak beraya sm2 kalau jumpe pon di majlis kawen kawan-kawan. itu pon tak dapat borak panjang. huhu

FYI, my BFF time sekolah dulu hampir semua da kawen,, kecuali ada sorang ni haa...CikJue name die. kami tinggal tunggu dia je nih..semoga cepat dipertemukan jodoh ye CIkJue..hihi

# for my BFF semoga sentiasa bahagia di samping orang tersayang.

Thursday, July 18, 2013

mc

dapat mc dua hari..semoga dapat berehat secukupnya..bestnya kalau encik hubby pon mc sekali...hehe

masih belum mahu bercerita.biarkan saya di zon selesa dulu baru saya story kayy! :)

Tuesday, July 16, 2013

belog pon puasa

* Alhamdulilah dah seminggu berpuasa..nampaknya blog ni pon berpuasa gak..hehe almaklumlah tuan pnya belog tak larat nak update...berpuasa katanya,,nak2 keadaan dah macam ni,faham jelah...2 hari demam,,memang dugaan.

* Hari ni berat memang turun 2 kg selepas seminggu berpuasa..erk tapi lepas puasa tak jamin lah boleh maintain. hehe mesti bertambah semula.

* Ramadhan kali ni mengajar saya banyak bersabar...bersabar dengan karenah anak, anak murid dan  penyakit. dan yang paling sy cuba bertahan ialah menyabarkan hati untuk sentiasa berfikiran positif dengan tanggapan orang..apa yang sudah berlaku, hampir boleh saya lupakan...dan jangan diingat semula. mungkin kerana dengan senyuman yang ikhlas, perbuatan yang baik buatkan saya lupakan semua kejahatan yg lalu..saya mohon agar Allah pelihara hati saya, kerana dengan itu saya akan menjadi lebih tenang berhadapan dengan sesiapa pun.

*Apa-apa fikiran @ tanggapan negatif saya terhadap orang lain akan dihapuskan serta-merta dengan bersangka baik dan berfikiran positif.senyum..insyaAllah saya akan menjadi lebih tenang dan bahagia..

*Bersyukur dengan rezeki yang Allah berikan pada saya dan keluarga...Alhamdulilah.

Wednesday, July 10, 2013

macam cina

salam ramadan buat semua..
 
pagi dah temankan abah gi pasar..dengan Azid sekali...pastu jalan2 tengok kedai perabot n tv....ececehh raya tahun ni tv baru ler kiterr..hikhik....pastu g pergi kedai uncle yang buat seluar..uncle ni cina..dia jahit seluar tempah utk lelaki..so abah pon tempah la satu kat situ..dah lama tak tempah katenye....boleh tahan mahal jugak seluar tempah ni yer..tapi tahan lama la..5, 6 tahun pakai tak koyak lagi.huhu ....bila nak balik tu,, uncle tu sempat tegur si Azid..'muka macam cina...pak dia cina eh?' of course lah tanya pak dia kan...takkan tanya mak dia...muka tak de lgsung cina...haha


ahaaii anakku,, mana dapatnya muka cina ni? erm kalau yang pernah datang melawat masa Azid baru2 lahir dulu or pernah nampak masa Azid 0-6 bulan...ayat yang akan terkeluar mesti ini...

# eh...kenapa da putih? # eh putih pulak Azid sekarang.

bila tanya kan mak sy, kenapa org asik tanya soalan ni? jawapan yang menyinggung perasaan; sebab maknya hitam..haha

tapi sekarang org da boleh terima bila tengok Azid putih sebabnya,,,tengokla daddy dia..putih..(okey saya down lagi..huuhuu)
 
ms zaman Azid tak berapa nak cerah..hihi

tapi ada yang org asik tertanya-tanya..almost tak bole terima la kan (bagi mereka yang tak tahu) bila tengok Azid..

# ehh,, muka macam cina..# macam anak cina lah..lagi tak boleh blah #macam hero korea la...hihi

even orang Cina sendiri pon cakap Azid mcm muka cina..bila pergi shopping mall ada je amoi2 cina yang nak main2 ngan Azid..hee yelaa orang pelik, tengok muka mak n bapaknye tak muka cina langsung..haha konfius2 mana datangnya muka cina pada Azid ni...huehuehue.

        heee...Azid sekarang :)


sebetulnya..kami ialah orang Melayu. oke, belah saya..mak n abh 22 keturunan jawa...belah suami, mak=melayu + abah=banjar. CUMA nak cakap, arwah pak mertua saya tu banjar dan dia muka macam cina. dan sy perhatikan kan...org banjar ni mcm ramai muka macam cina. Mungkin sebab itulah kot..muka Azid macam cina.

Sekian.

Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan Al Mubarak

Alhamdulilah dipanjangkan umur saya lagi untuk bertemu Ramadan kali ini..InsyaAllah..Selamat menjalani ibadah puasa buat semua muslimin dan muslimat..


#InsyaAllah masuk tahun ketiga saya berpuasa penuh di bulan Ramadan :)

Friday, July 5, 2013

easy feelings

setiap pagi, bangun dari tidur...ada satu perasaan ni..perasaan seronok, excited dan sedikit nervous...he tatau nak cite macam mana,,,erm tapi tunggulah bila tiba waktu dan ketikanya..akan saya ceritakan di sini :)

Wednesday, July 3, 2013

hp $50 ja

hoho...lama tak buka laptop...almaklumlah,, baru dapat hp baru yg boleh buka fb, ber kakao talk, we chat, whatsapp, line dsb...hihi semuanya dgn  hp yg berharga RM50...tak percaya??? saya pon tak percaya...hihi

malu nak cerita kat sini....henpon saya takla sehebat mana, tp boleh la wat main2..org keluarkan henpon Samsung, Tab, Iphone, BB...erkk saya kuarkan Alcatel je...orang pon lame dah tak dengar jenama ni...hikhik...boleh la you alls...laju pon laju gak..guna Digi Smart Plan..so boleh tethering lg ngan lappy ni..tenet pon laju...almaklum saja lah..duduk kat tempat yang tak berapa nak urban ni...memang lembap mcm siput line tenet nyer...so broadband pasni boleh dah tak payah guna...kita tethering jaa...hihi



errkk...sekarang da tak tahu nak pakai mana satu kan? hehe guna mana-mana pon boleh,,asalkan dapat berhubung dengan kawan-kawan selalu. :)