terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Wednesday, March 14, 2012

mahu ketenangan hati

tahniah buat mereka yang baru mendirikan rumah tangga. setiap tahun, setiap masa ramai kawan-kawan yang mengakhiri zaman bujang. saya dah lepas, lepas ni turn bestfriends saya pulak. tak sabar nak tunggu mereka join the club.haha tapi yang masih mencari lagi tu, usah putus asa, jodoh pertemuan di tangan Allah. bersabarlah dan berdoa banyak-banyak.mungkin Allah nak berikan jodoh yang terbaik buat kamu, janganlah bersedih kalau belum berpunya. insyaAllah suatu hari nanti akan bertemulah dengan jodoh anda.
nak kawen ni pun bukan mudah. banyak cabaran sebelum dan selepas. tapi saya nak cerita dari sudut positif jela ek..saya pon baru setahun berkahwin, banyak lagi nak kena belajar.tapi so far, saya rasa bahagia sangat bila ada dia di samping saya. rasa ada yang melindungi dan rasa selamat. walau di mana kita berada, dia mahu kita berada dlm keadaan selamat. so apa-apa hal  kena inform dia selalu supaya dia tak risau. walaupun kadang-kadang kita rasa benda tu biasa dan tak perlu diberitahu pon xpe..huhu


the best thing, kita boleh ceritakan apa sahaja pada pasangan. boleh berkongsi masalah..tak macam time bercouple, kita ade batasannya.bila da berkawin tu de tempat mengadu dan bermanje :P bab bercerita story mory  ni memang saya suka..kadang benda yang merepek2 pun ade..hehe..cuma kena tahu gaklah,, tak semua benda boleh cerita pada suami..ade benda or cerita yang suami tak suka nak dengar. depends la dengan pasangan masing-masing. macam encik suami saya tak suka dengar kalau cerita yang nak memburukkan orang, dalam perkataan lain mengumpat.haha biasalah pompuan kan....eh tak2x...tak semua perempuan macam tu.

suami saya selalu pesan..jangan asyik tengok pada keburukan/kelemahan orang lain, tapi tengok pada keburukan/kelemahan diri sendiri. bila dia cakap macam ni je kat saya,, tak jadi saya nak gosip2 dengan dia...haha

kesimpulannya you all, berkawinlah spt mana yg dituntut oleh syara'..supaya kita sentiasa dapat ketenangan dan dirahmati Allah.berhati-hati juga ketika memilih pasangan. :)

6 comments:

AA said...

hehe tips berguna...insyaAllah moga Allah mudahkan perkahwinan yg bakal dibina nnt..debor la k ziha..
makin nk dkt kawin, makin byk Allah uji kesabaran kte ngn dia..

kai said...

hehehe masih lagi dlm proses mengumpul..
insyaallah da sampai seru nanti.
kawen lah...

ziha said...

bnyakkan bersabar tqah...insyaAllah kalau hubungan dah direstui keluarga, tak de ape yang perlu dirisaukan.semua akn berjalan dgn lancar, mudah2n.

ziha said...

kai..memang besar tgungjawab lelaki ni kn. kena sediakn n ckupkn serba serbi..tp xpe, insyaAllah klu dah jodoh tak ke mana.stanby je dulu.hihi

cik husna said...

bestnya bc entry u yg ni..heeee

ziha said...

thanks Husna..i tunggu turn u plak psni..semoga mendapat jodoh y baik nt.