terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Tuesday, December 17, 2013

cengkeriikk kriikk

krikkk....krikkk...krikkkk...krikkkk..update blog kejap lah sementara Azid masih tidur and dapat free wifi nih! hehe....

assalamualaikum semua...walaupun tak de orang sangat yang nak baca blog ni,,tak pe...asalkan puas saya bebel sorang2...lepaskan gian lama tak menaip di blog..

pejam celik pejam celik dah nak akhir tahun 2013..sekejap sangat masa berlalu. Azid pon dah besar..haii laa budak itu...macam2 dah dia pandai sekarang.

tengoklah sikit muka budak yg comot tu.


tengok jelah dalam pic atas ni da boleh tahu camner kelaku dia..haha kadang tu mmg letih nak layan karenah dia..boleh hilang sabar..tapi bila marahkan dia rasa menyesal dan kesian sgt kat budak kecik ni..huhu pe2 pon anak adalah amanah Allah..perlu dijaga dengan sebaik mungkin.

sekarang musim cuti sekolah...best betol cuti panjang ni..tahun depan dah start weekend Jumaat and Sabtu..Johor kan..harap2 dapat sesuaikan diri nanti..ceh cam ape jer kan..nak naik sekolah cuma tak sabar nak jumpa anak murid...tak sabar nak mengajar...tapi kalau boleh nak mengajarr je,,tanak keje2 lain....bole??

haa okayy..cukup dulu update kali ni..nantikan perkembangan diriku yang mengembang di tahun hadapan yehh.babai

Saturday, October 19, 2013

terpaksa lupakan en.boyfie

2nd update after a looonggg break from blogging...hihi

okayy...sejak memakai henpon yang boleh online terus...buka twitter, facebook, instagram, wechat, line, kakao talk dan lain-lain lagi..aktiviti membuka laptop dan mencucuk broadband bukan menjadi pilihan lagi.

TAPI...

bila terasa nak blogging semula...tetap cari laptop juga..sebab lebih puas dan senang dan menaip panjang lebo dalam blog nih. haha  okayy stop merepek..straight to the point saja untuk entri kali ni.

selain sudah bertukar cara online dari laptop kepada smarphone...dari skrin besar ke skrin kecik sikit..saya juga dah bertukar line telefon..

dulu memang celcom tetap di hati...peduli lah kawan2 lain pakai maxis ke hapa..yang penting en.boyfriend pakai celcom jugak..murah kan sms n call pakai no sama. tapi ngan kawan2 yang lain kalau sms 20 sen time tu..mahal la..dengan boyfren time tu 1 sen jaa,,murah kann??

TAPI...NOW...TIDAK LAGI...HAHA

biarkan en.boyfrien (somi sekarang) pakai line phone lain. saya ttp nak tukar..sbb sekarang dah jarang sms n call...dulu agak kedekutla nak topup sbb tak banyak duit..pakai topup..sekarang pakai postpaid...ehemm sejak dah meningkat usia..semakin tak fhm sistem topup ni..hoho


 

so antara tiga ni mana menjadi pilihan kalbu saya sekarang??







ahaaa...encik kuning la jawapannya. setelah membuat survey kawan2 sekampung..memang lini inilah yang internetnya sgt ok. as compared to digi yg e tuu..tp line digi ni H++ ahaa..so Digi be kind to mummy hokaayy..hehe

Wednesday, October 16, 2013

akhirnya berupdate jua....setelah sekian lama :)

Blogku segan mati tak mahu.....

Assalamualaikum semua...lamanya tak update sini..rinduu kat blog..tapi nak buat macam mana kan, mood blogging tetiba merundum.

Setelah sekian lama tak online guna lappy kesayangan..akhirnya hari ni tergerak juga nak blogging.

Let me share some pics of my lil handsome boy..

 gambar bila da berambut pendek..ramai orang suka rambut pendek...sbb baru nampak macam boboi, smart and hensem..itu komen dari para wanita la..tapi yang lelaki suro Azid ni berambut panjang...barulah stylo.ble lagi nak rambut panjang. nanti da sekolah tak bole bela rambut panjang...ngeh2.



sekejap je dah membesar si kecik ni..sekarang dah 1 yr 6 month. and dah macam2 pandai dia. membebel, main dan yang tak pernah hilang cuma berkurang je..iaitu kuat menangis.haha oh ya...ngences pon masih ada lagi..hehe ape tu ngences?? sila check dalam kamus jawa....hihi.

okaayy..that's all for now..si Azid ni da tarik2 kaki sambil menangis tapi tak mo tido...nak pujuk jap...kbai.

Saturday, August 24, 2013

boncitkan perut en.somi

Hai..lama betul tak update. Cerita raya pon mcm da basi plak nak story mory kt sini. Almaklumla. .sejak da xd broadband ni..mmg jrg on9 guna laptop.Gn hp jer. Hihi tp oleh kerana smgt nk blogging tu msih ada..sy kuatkan gak..heh

u all per cerr kawan2? Sekarang I tengah giler memasak.everyday pk nak try mskan terbaru. Itu semua utk suami terchentaa.  Sbb jrg masakan utk dia. So sy masakkan la apa yg termampu. Setakat ni menu simple2 jer saya cuba dulu..mua idea dr kawan2 n tenet.hehe so far yg da try telur dadar cendawan (resepi kawan),mihun goreng tomyam (resepi biras), char kue tiaw (resepi tenet). Erm resepi ikan percik Tiqah blum sempat try lg..akn di cuba nt..hihi

Nt sy share pic mknan wit resepi InsyaAllah. .wahh nk jd blog msakn pulak ker? Hihi ok see u soon!


Wednesday, July 31, 2013

what happen to me??

sedang mengisi duit dalam sampul raya! heheh...mcm tak sabar plak nak raya kan.so macam mana persiapan raya you all? saya tahun ni tak de pakai baju sedondon la..mr.hubby tanak bazir buat baju melayu..dia nak pakai je baju yg banyak2 dlm almari yg tak terpakai tu...okeylah...saya just beli kain baju melayu utk Azid jela..baju raya saya pun sebenarnya just amik dari auntie & kakak tukang jahit yg saya dah hantar lm dah..sebelum2 puasa lg da antar. so pakai yg tu jelah..tgklah kalau berkenan yg dah siap punye..sy grab 1...hihi bukan ape...boleh buat baju kerja sekali...ngeh2..

apa lagi ye belum beli? ohh kasut n handbag raya! and tudung raya..hehe seriously hari tu da singgah dah kedai kasut & beg..tapi satu pun tak berkenan.eh,, ada gak yg berkenan sebenarnya...tp ntah la ek..saya tak berapa nak semangat la nak shopping raya tahun ni...huhu.. oh ye barang mekap jugak belum beli..hoho tapi rasanya tu pun saya tak semangat jugak nak beli...

hadui..raya tak lama lagi, tp ada masalah jerawat lerr plak...masa awal Ramadhan & sy preggy..memang saya biarkan je kulit muka ni..sebabnya saya tahu ianya alahan masa mengandung..sy cuma cuci muka je..pakai toner n masker sy byk kali da skip..mekap2 mmg taklah..cuma pakai bedak je g sekolah.mmg tak semangat nak lawo2 dah..aduiii.. what happen to me???

semangat sy pergi bersama baby...huhu rs gembira dengar kawan yg baru berkawin da pregnant, sdg pregnant tgu bbrapa bulan lg, sdg pregnant ank kedua which is sepatutnya sm dgn sy and ada beberapa kawan sy yg baru melahirkan..huhu sedih jugak kan bila kenangkan diri sendiri..erm sabarlah.

Tuesday, July 30, 2013

pantang mode


pantang katanya...okaylah..just do it! hehe..tak bleh nak makan mende2 yg sejuk..tembikai dalam peti ais tu, air yang mcm2 time buka sangat menguji kesabaran. nasib baik tgh pantang...sabar2.hihi

Monday, July 29, 2013

perkongsian

sekadar ingin berkongsi kisah duka. segala nasihat, perkongsian pengalaman, doa  dan kata-kata sokongan amatlah dialu-alukan. sila visit blog saya yang lagi satu nih...terima kasih :)

Friday, July 26, 2013

penawar hati

walaupun saya rasa sedih hari ni..saya tetap buat perkara yang menggembirakan hati, perkara yang dapat beri ketenangan..lupakan pasal bleeding semua tu; saya cuma nak main dengan Azid, geletek Azid, ketawa kuat-kuat dengan Azid...nampak Azid gembira bermain, hilang semua rasa sedih. biar pun mcm2 gaya, ragam si budak kecik ni..hehe

#saya tenung lama-lama wajah Azid yg comel. peluk,cium kuat-kuat dia.saya masih ada Azid, Azid perlukan saya :)

rezeki

'setiap anak ada rezekinya'

'jangan bimbang beranak ramai'

antara artikel yang saya baca hr ni di majalah nur. almaklum sajalah, bila mc..nak buat kerja2 rumah tak boleh, jadi baca lah majalah yang banyak2 beli tu tapi tak baca.hehe

so, apa yang boleh saya buat kesimpulan selepas baca artikel2 ni ialah..

# jangan takut utk beranak ramai, insyaAllah ada  rezeki setiap anak tu. nanti bila dah tua, tak lah sunyi sebab anak n cucu ramai..bayangkan kalau anak 2 org je..2 2 nya sibuk ke..tinggal lah berdua di rumah nanti...

# mmg mencabar ada anak ramai ni..igt orang tua dulu2 yg beranak ramai, masih dapat menyekolahkan anak n bg makan minum. secara automatik, bila dah beranak ramai, kita akan pandai berjimat-cermat menguruskan kewangan keluarga..dan jadi lebih bertanggungjawab.

Kesimpulannya; saya tak takut nak beranak ramai.hihi .takde lah nak tetapkan berapa..semuanya rezeki Allah yang beri..sy terima seadanya,mengikut kemampuan dan kesihatan saya.

Thursday, July 25, 2013

stress

assalamualaikum...

saya mc lg...kena banyakkan rehat sebenarnya. semalam walaupun mc, saya still g sekolah. tak sedap plak asik mc je..tp akhirnya saya kena akur juga. kena mc jugak utk kesihatan me n bb. tula degil..semalam walaupun tak banyak bergerak ke kelas, saya rs stress. stress bila murid-murid buat hal...huuhuu..saya tahu sy tak boleh stress2..that's why hr ni sy mc (setelah menyediakan kerja2 utk murid hari ni..cos sy tahu hr ni sy akan mc..hihi).

FYI, i'm pregnant..tp berlaku pendarahan,,which is abnormal utk ibu2 yg mengandung ni...manalah saya tak risau.and im sure ibu-ibu yg pernah mengalami macam saya ni akan risau..walaupun org selalu ckp kat kita jgn stress.tp kdg tu stress gak. mmg sy kena mentally kuat, and ckp semuanya ok..

semalam jumpe doktor, doktor kata, selalu keadaan yg sy alami ini, kemungkinan dia nak gugur, tapi ada juga yg tak jadi nak gugur..so as i said in my previous entry, saya akn dgar yg positif..which is kemungkinan dia tak jadi nak gugur. dah 2 kali scan and doc said, bb ada di situ,msih nmpak jantung dia bdegup laju. Bb sy kuat,,tak kan saya nak mudah putus asa dan lemah? saya mesti teruskan semangat dan berjuang. :)

Apa-apa pun saya akan tetap redha dan bersyukur dgn ketentuan-Nya. Allah knows the best. Tq utk kawan-kawan yg mberi sy sokongan n amik berat tentang sy..really appreciate that.

Tuesday, July 23, 2013

syg ici

kesian anak mummy ni...tak boleh nak dukung dia lg...sabar k..tunggu mummy betol2 kuat baru boleh dukung ye sygg...

mcm2  dia da pandai sekarang, pandai salam cium tgn letak kat pipi,,dengar Azan terus nak solat,  suka joget2 kalau dengar lagu, sebut takde2;atok, didi mummy je xpndi sebut lg, hobi suka main bola dan kawan baik dia kucing..huhu pokoknya sangat menggeramkan lah budak ini...hehe anak kan...

#sekarang Azid kuat meragam gak..mak kata;biasalah, budak kalau mak tgh mcm tu memang buat perangai (mcm tu mcm ne mak?ehe..abah plak kate; dia jauh hati tu....hehehe

ape2 pon, mummy tetap syg Azid sgt2. muahh

sembang sahur

untuk menenangkan hati tentang permasalahan...banyakkan baca info2 yg membawa kepada kebaikan,,think positive,,dont stress,,jg diri sebaik mungkin and of course kena doa banyak-banyak pada Allah...agar Allah berikan kesembuhan.

#kata-kata kawan yang positif dan nasihat yang berguna sangat dialu-alukan :)

Friday, July 19, 2013

my BFF

hai kawan-kawanku ini semua sudah berpunya. bila la dapat peluang berjumpa lagi ye..almaklumlah, masing-masing dah berkeluarga, ada komitmen.erm senyap sunyi sepi je kan memasing...termasuklah saya.huhu tapi kalau nak cari saya senang je, fb and blog memang aktif..baca jela update..hehe

alhamdulilah, bila dah berkeluarga, keluarga jadi keutamaan. memang susah nak cari time boleh hang out mcm dolu2, time masih anak dara lagi. boleh keluar beraya sama-sama.dah lama tak berjumpa, tak beraya sm2 kalau jumpe pon di majlis kawen kawan-kawan. itu pon tak dapat borak panjang. huhu

FYI, my BFF time sekolah dulu hampir semua da kawen,, kecuali ada sorang ni haa...CikJue name die. kami tinggal tunggu dia je nih..semoga cepat dipertemukan jodoh ye CIkJue..hihi

# for my BFF semoga sentiasa bahagia di samping orang tersayang.

Thursday, July 18, 2013

mc

dapat mc dua hari..semoga dapat berehat secukupnya..bestnya kalau encik hubby pon mc sekali...hehe

masih belum mahu bercerita.biarkan saya di zon selesa dulu baru saya story kayy! :)

Tuesday, July 16, 2013

belog pon puasa

* Alhamdulilah dah seminggu berpuasa..nampaknya blog ni pon berpuasa gak..hehe almaklumlah tuan pnya belog tak larat nak update...berpuasa katanya,,nak2 keadaan dah macam ni,faham jelah...2 hari demam,,memang dugaan.

* Hari ni berat memang turun 2 kg selepas seminggu berpuasa..erk tapi lepas puasa tak jamin lah boleh maintain. hehe mesti bertambah semula.

* Ramadhan kali ni mengajar saya banyak bersabar...bersabar dengan karenah anak, anak murid dan  penyakit. dan yang paling sy cuba bertahan ialah menyabarkan hati untuk sentiasa berfikiran positif dengan tanggapan orang..apa yang sudah berlaku, hampir boleh saya lupakan...dan jangan diingat semula. mungkin kerana dengan senyuman yang ikhlas, perbuatan yang baik buatkan saya lupakan semua kejahatan yg lalu..saya mohon agar Allah pelihara hati saya, kerana dengan itu saya akan menjadi lebih tenang berhadapan dengan sesiapa pun.

*Apa-apa fikiran @ tanggapan negatif saya terhadap orang lain akan dihapuskan serta-merta dengan bersangka baik dan berfikiran positif.senyum..insyaAllah saya akan menjadi lebih tenang dan bahagia..

*Bersyukur dengan rezeki yang Allah berikan pada saya dan keluarga...Alhamdulilah.

Wednesday, July 10, 2013

macam cina

salam ramadan buat semua..
 
pagi dah temankan abah gi pasar..dengan Azid sekali...pastu jalan2 tengok kedai perabot n tv....ececehh raya tahun ni tv baru ler kiterr..hikhik....pastu g pergi kedai uncle yang buat seluar..uncle ni cina..dia jahit seluar tempah utk lelaki..so abah pon tempah la satu kat situ..dah lama tak tempah katenye....boleh tahan mahal jugak seluar tempah ni yer..tapi tahan lama la..5, 6 tahun pakai tak koyak lagi.huhu ....bila nak balik tu,, uncle tu sempat tegur si Azid..'muka macam cina...pak dia cina eh?' of course lah tanya pak dia kan...takkan tanya mak dia...muka tak de lgsung cina...haha


ahaaii anakku,, mana dapatnya muka cina ni? erm kalau yang pernah datang melawat masa Azid baru2 lahir dulu or pernah nampak masa Azid 0-6 bulan...ayat yang akan terkeluar mesti ini...

# eh...kenapa da putih? # eh putih pulak Azid sekarang.

bila tanya kan mak sy, kenapa org asik tanya soalan ni? jawapan yang menyinggung perasaan; sebab maknya hitam..haha

tapi sekarang org da boleh terima bila tengok Azid putih sebabnya,,,tengokla daddy dia..putih..(okey saya down lagi..huuhuu)
 
ms zaman Azid tak berapa nak cerah..hihi

tapi ada yang org asik tertanya-tanya..almost tak bole terima la kan (bagi mereka yang tak tahu) bila tengok Azid..

# ehh,, muka macam cina..# macam anak cina lah..lagi tak boleh blah #macam hero korea la...hihi

even orang Cina sendiri pon cakap Azid mcm muka cina..bila pergi shopping mall ada je amoi2 cina yang nak main2 ngan Azid..hee yelaa orang pelik, tengok muka mak n bapaknye tak muka cina langsung..haha konfius2 mana datangnya muka cina pada Azid ni...huehuehue.

        heee...Azid sekarang :)


sebetulnya..kami ialah orang Melayu. oke, belah saya..mak n abh 22 keturunan jawa...belah suami, mak=melayu + abah=banjar. CUMA nak cakap, arwah pak mertua saya tu banjar dan dia muka macam cina. dan sy perhatikan kan...org banjar ni mcm ramai muka macam cina. Mungkin sebab itulah kot..muka Azid macam cina.

Sekian.

Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan Al Mubarak

Alhamdulilah dipanjangkan umur saya lagi untuk bertemu Ramadan kali ini..InsyaAllah..Selamat menjalani ibadah puasa buat semua muslimin dan muslimat..


#InsyaAllah masuk tahun ketiga saya berpuasa penuh di bulan Ramadan :)

Friday, July 5, 2013

easy feelings

setiap pagi, bangun dari tidur...ada satu perasaan ni..perasaan seronok, excited dan sedikit nervous...he tatau nak cite macam mana,,,erm tapi tunggulah bila tiba waktu dan ketikanya..akan saya ceritakan di sini :)

Wednesday, July 3, 2013

hp $50 ja

hoho...lama tak buka laptop...almaklumlah,, baru dapat hp baru yg boleh buka fb, ber kakao talk, we chat, whatsapp, line dsb...hihi semuanya dgn  hp yg berharga RM50...tak percaya??? saya pon tak percaya...hihi

malu nak cerita kat sini....henpon saya takla sehebat mana, tp boleh la wat main2..org keluarkan henpon Samsung, Tab, Iphone, BB...erkk saya kuarkan Alcatel je...orang pon lame dah tak dengar jenama ni...hikhik...boleh la you alls...laju pon laju gak..guna Digi Smart Plan..so boleh tethering lg ngan lappy ni..tenet pon laju...almaklum saja lah..duduk kat tempat yang tak berapa nak urban ni...memang lembap mcm siput line tenet nyer...so broadband pasni boleh dah tak payah guna...kita tethering jaa...hihi



errkk...sekarang da tak tahu nak pakai mana satu kan? hehe guna mana-mana pon boleh,,asalkan dapat berhubung dengan kawan-kawan selalu. :)

Friday, June 28, 2013

i love my job

hari ni hari terbuka di sekolah. alhamdulilah dpt jumpa dengan ibu bapa penjaga murid-murid ni. dapat berbual dan berbincang masalah anak-anak dorang. ada lah beberapa masalah yg ibu bapa mengadu pada saya tentang anak2 mereka...and saya akan cuba atasi sebaik mungkin.

bila berbual dengan cikgu2 kelas yg lain tentang keputusan exam murid-murid dorang,, haishh...mcm2lah perihal ank2 murid dgn cikgu nih..erm tpi xboleh lah plak kan sy kongsikan di sini..nanti kontroversi plak...hak2..cuma saya percaya pada 1 pegangan ni,, kalau nak anak-anak murid pandai or sekurang-kurang belajar sesuatu di sekolah:

# guru perlu masuk ke kelas dan mengajar

# murid datang ke sekolah dan belajar

murid yg lemah yang hadir ke sekolah utk belajar lama-kelamaan akan menjadi pandai asalkan mereka rajin,,sekurang-kurangnya tidaklah dpt markah 0% pd subjek yg senang utk di score.. dan juga asalkan mereka dapat belajar sesuatu..tugas seorang guru pula untuk mengajar dan mendidik..jd jalankanlah tanggungjawab dgn penuh dedikasi (peringatan utk diri juga).

ps: perlu buat sesuatu utk murid2 kesayangan saya.

Wednesday, June 26, 2013

syukur

saya tumpang gembira dengar berita kawan-kawan saya dpt pulang ke negeri masing-masing..yg apply eg-tukar. mostly mereka ni sahabat2 saya yg tinggal di Sbh dan Sarawak dan telah berkahwin. tp yg lain tu tak tahulah...maybe boleh try next time ye...lega dan gembira..before this kesian gak kt dorang yg kena berpisah dgn suami and family...nak2 ada yg da berbadan dua..so, lepas ni seronok la you all ye dpt balik kg msing2

dan saya juga tumpang gembira kt kawan2 sy yg da dapat posting...yayyy!! selamat dtg ke profesion perguruan! akhirnya kan cik husna...kita semua dapat gak jadi cikgu..dulu after grad,, kita sedih2 kan bila tak lulus temuduga guru?? now semuanya dah berakhir..kita da dapat kerja dan boleh berbakti pada ibu bapa dan keluarga...to Cik Husna, Yati, Zila dan kawan2 yang lain...semoga dapat menjadi guru yang cemerlang dan ikhlas dalam mendidik anak bangsa....cewaaahhh! :)

syukur alhamdulilah atas nikmat kurniaan Mu ya Allah.

Monday, June 24, 2013

hepi besday to u

saya sayang kawan saya...lately, saya memang lupa dengan birthday kawan-kawan baik saya..maaflah teman, kesibukan seharian buat saya lupa nak wish..jgn berkecil hati ya. tapi mana mungkin kan, saya lupakan birthday sahabat yang saya sangat sayang? sahabat yang selalu ingat pada saya? 

erm mungkin dulu kita boleh sama2 celebrate birthday,tqah ketuk pintu bilik dengan kek..huhu,sebab kita dekat..but now, kita dah berjauhan..hanya ucapan dan doa mampu ku kirimkan di sini...diharapkan sahabatku di sana sihat dan berbahagia dengan orang yang tersayang.

HAPPY BIRTHDAY  Nurul Atiqah Amran..semoga Tqah semakin sihat dan kuat menempuhi ujian mendatang..sentiasa dilimpahi rezeki dan diberkati Allah..semoga impian Tqah terlaksana..dan bahagia di samping suami dan keluarga tersayang..i love you so much.






Sunday, June 23, 2013

Jerebu tak menentu

semalam

pagi : jerebu lagi teruk dari kemarin

tengahari ke ptg : jerebu berkurang


hari ini

pagi: jerebu kurang sikit dari semalam

tengahari ke petang : jerebu semakin teruk

# hohoho,,itulah keadaan yang berlaku di kawasan rumah saya. nak tengok jerebu kuat ke tak, tengok je kat sebelah rumah. sebelah rumah ada kebun kelapa sawit...kalau kebun kelapa sawit berdebu, berasap je...teruklah tu rasanya. ini sampai dalam rumah pon jerebu masuk....jerebu yang tak menentu..mari kita sama-sama berdoa minta hujan turun.

DOA UNTUK MINTA HUJAN
- اَللَّهُمَّ أَسْقِنَا غَيْثًا مُغِيْثًا مَرِيْئًا مَرِيْعًا، نَافِعًا غَيْرَ ضَارٍّ، عَاجِلاً غَيْرَ آجِلٍ.
“Ya Allah! Berilah kami hujan yang merata, menyegarkan tubuh dan menyuburkan tanaman, bermanfaat, tidak membahayakan. Kami mohon hujan secepatnya, tidak ditunda-tunda.”
- اَللَّهُمَّ أَغِثْنَا، اَللَّهُمَّ أَغِثْنَا، اَللَّهُمَّ أَغِثْنَا.
“Ya Allah! Berilah kami hujan. Ya Allah, turunkan hujan pada kami. Ya Allah! Hujanilah kami,”
- اَللَّهُمَّ اسْقِ عِبَادَكَ وَبَهَائِمَكَ، وَانْشُرْ رَحْمَتَكَ، وَأَحْيِي بَلَدَكَ الْمَيِّتَ.
“Ya Allah! Berilah hujan kepada hamba-hambaMu, ternak-ternakMu, berilah rahmatMu dengan merata, dan suburkan tanahMu yang tandus.”



Friday, June 21, 2013

cuti-cuti

5 am
Azid pukul mummy and daddy dia dengan botol susu. tapi daddy buat tidur je...so, mummy bangun and buat kan susu..sambil dukung Azid. lepastu sambung tidur semula.

5.50 am
terjaga dari mimpi merapu, tanya daddy da pukul berapa. baru 5.50 am..erk tidur lagi 5 minit..

6.05  am
bangun, gosok baju..mandi..solat

6.30am
siap2 da pakai baju nak ke sekolah. ternampak henpon. capai. tengok ada 3 mesej...mesej pertama dari kawan....then msj kedua dari kawan sekolah kata hari ni cuti..mesej ke3 dari GB berbunyi :


PENTING DAN SEGERA. Pengetua & GB Arahan MTN, melalui Pjbt Daerah & JPNJ, MENGARAH SEMUA SEK MELAKSANA CUTI BERGANTI pd 21.6.2013 JUMAAT sila maklumkan kepada JAGA GPK 1, HEM DAN KOKO agar MEMASTIKAN KEPULANGAN pelajar apabila pelajar sampai ke sek pagi esok.

aahakks...mesej pukul 5.33 am! tak sedar pon bunyi henpon.. almaklum sajalah sekarang tidur sebelah kepala bukan henpon lagi.. lain lah dulu2 masa tidur sorang2. sekarang dah tidur bertiga...sebelah kiri kepala Azid...sebelah kanan kepala encik husben.....hehe

moral of the story

# please laaa alert dengan bunyi henpon.. selalu bunyi henpon pada waktu tengah malam ke pagi ni penting..

# best jugak kan cuti hari ni? tapi kena ganti laaaa....hukhuk..

Monday, June 17, 2013

tempat simpan baju...



uhuu...kadang-kala ada gak berasa macam ni. baju ada banyak tapi cakap tak de baju or dah  tak de baju nak pakai. hari-hari pergi ke sekolah rasa-rasa asyik pakai baju yang sama je setiap minggu..huhu tapi almari saya tidak lah sebanyak ini..siap ada rak untuk kasut lagi. rak kasut letak kat luar lah...tak de dlm bilik..hihi ini canggih sangat kot almari camni..tapi best  gak kan, kalau memang saya ada khas almari pakaian or bilik yang boleh muat semua baju-baju...hehe ermm berangan jelaa :)




Tuesday, June 11, 2013

rindukah

awak tak tahu bila masa saya sangat merindui awak. walaupun kisah itu sangat menyakitkan hati, namun rasa sayang itu tidak pernah hilang. kerana kamu telah membahagiakan hati ini satu ketika dahulu. sekarang cuma perlukan masa untuk pulihkan semula...hari-hari melihat kamu, saya cuma mampu berdoa supaya kamu bahagia dan tenang di samping yang tersayang...saya juga bahagia dan sangat tenang..~


okey mood jiwang sekejap. hihi ayat-ayat ditujukan kepada mereka yang saya  sayang.. perlu di emphasize di sini...mereka...means more than 1 person. hakhak...cud be a lover or friends..it depends. :)

second rezeki

alhamdulilah..rezeki kali kedua...hehe dapat check dari mr nuffnang..tak banyak pon..selagi boleh di cash out kan...kite cash out je laa...nanti kumpul lagi...weeehuu. thank you mr nuffnang  :)

Monday, June 10, 2013

sekolah dan buku

sekolah telah dibuka~ erm bermula lah tugas-tugas harianku sebagai seorang guru. Hari pertama sekolah dihadiahkan hujan yang penuh membuai-buai jiwa utk menarik selimut smbung tidur...haha dah 2 minggu cuti kan...terasa mcm berat betul nak bangun tidur..adoi doi...haha.. macam biasa en husben yg kejutkan saya...hihi almaklumlah, dia memang da terbiasa bangun pagi hari-hari.sebab pg2 pergi kerja kan..ngeh2..

seperti yg dinyatakan pada entri yg lepas, cuti sekolah saya dihabiskan dengan membaca novel...erkk skemanya...haha 2 kali pergi BBW book fair. berjayo jugak menghasut en husben pergi ke sana buat kali kedua...hihi so meh tengok buku-buku yang berjaya dibeli..hehe

seperti yang dijanjikan, saya kata akan beli banyak buku2 utk si kecik Azid tu...biar dia rajin baca buku nanti.. :)


okeh..kali kedua sy pergi ni, saya tak berapa nak jumpa novel2 yang nampak menarik..so tak beli banyak lah novel...sebab pikir2 balik, saya dah beli banyak masa first time dtg BBW kt Jb ni...so inilah dia novel  dan koleksi chicken soup for the soul yang saya sempat beli.... :) 


semoga saya dapat menghabiskan baca kesemua buku-buku saya... :P 

Thursday, June 6, 2013

us; similarities


Ahaaa...ada persamaan tak mummy ngan Azid...hehe yang kiri tu Azid and yang kanan tu mummy  di masa silam..hee Alhamdulilah..sekarang Azid sudah 10 kg dan dah pandai berjalan..sekejap je anak mummy sorang ni da bessar.kalau tengok muka Azid waktu kecik ada sikit2 la kan macam saya kecik2 dulu...and ada gak persamaan antara Azid and daddy dia...nak tahu?? sila tengok gambar di bawah pula... :)


Hahaha....apakah?? Azid habit dia sekarang ialah cium bantal  busuk...erm tataulah macam mana boleh dia melekat/ berkenan dengan bantal yang ini. tak de sape pon yang ajar dia bantal busuk...nak tidur,,nak minum susu semua dengan bantal busuk dia...sampai berjalan dalam kereta pon kena bawa bantal busuk...kalau tak resah gelisah je dia...ahaa inilah dia persamaan Azid and daddy dia masa kecik2 dulu.. daddy dia masa kecik pon ada bantal busuk...suka gigit2 bucu bantal...memang sebijik perangai daddy dia..

Wednesday, June 5, 2013

b positiv

but it's not that easy to 'delete' the negative people..maybe we can just ignore  them or think positive towards them. and the most important thing is be positive...think positive..have a good day you alll! :)

Friday, May 31, 2013

hidup menjadi-jadi dengan BBW...



Cuti-cuti ni saya memang tak da pergi ke mana-mana. Cuma duduk di rumah dan menghabiskan masa dengan membaca novel....erkkk you all rasa?? bosankah hidup sebegini? Nak buat macam mana, time kita cuti, husband plak tak cuti...husband bukan lah kerja cikgu or kerja sendiri...hujung minggu je kdg free...itu pon kdg tak free gak...kena OT..erm sedih ke? tak jeles ke tengok kawan-kawan g honeymoon,, pergi cuti-cuti satu Malaysia?? haha tipu la kan cakap tak jeles.. tapi saya tak kisah pon....SEBABB....hihi..saya ada novel-novel and buku-buku kesayangan...encik husben dah bawa kan saya gi BBW hari tu....ANDD dia nak bawakan saya sekali lagi!! yayyyyy! hak hak!gembiranya rasa hati ni..mesti en husben faham sangat dengan saya ni,, mesti dia pon sebenarnya kesiankan kat saya sebab cuti tak bawa saya g jalan mana-mana pon...hoho so Big Bad Wolf!! sebelum anda pulang dari Johor ni....tunggu sayaa ekk! :)


imbau-imbau balik,, buku-buku yang telah terbeli masa saya pergi BBW Sabtu yang lepas~ ini satu-satunya buku en husben saya punya...buku tentang kereta..







 ini plak...buku utk si Azid....sikit je kan... okay, this time mummy promise, mummy belikan Azid more bookss okaayy! :) rajin2 ye nanti baca buku sayang.




Dan sudah semestinya....buku saya yang terlebih banyakkk...so kali ni nak pergi beli more novel for me...and more books for Azid...daddy? ermm kalau ada berkenan daddy grab jelah ye nanti......hihi



ok,, nanti saya hapdet lagi ye pasal BBW...bai...nak sambung baca novel sementara si kecik ni sedang tidur... :))

Sunday, May 26, 2013

shopping @ BBW


Akhirnyaaaa...impian terlaksana juga...Big Bad Wolf di Danga City Mall...tak sangka dapat gak pergi BBW ni. dah 2x BBW asik kirim kat Atiqah je kan suh belikan..yela sebabnya sebelum2 ni buat kat area KL sane nunn,, macamne la nak g kan...ni haa...shopping sakan laaa.ape lagi..hihi

 

see! muka happy saya time nak gi BBW..memang sangat eksaited!! sebab first time nak g kan.tapi perasan tak muka my hubby mcm tak berapa nak eksaited..takpe,, abaikan haha.sampai di sana memang rambang mata.so thats why saya tanya kawan saya,Atiqah mcm mana nak pilih buku di bbw tu..so dia kasi saya tips, pilih dari rak buku yang paling belakang sampai ke depan...then grab je buku yg berkenan...ha sebelum bayar check dulu buku yang kita pilih tu...mmg betull...itulah yang saya buat...main grab je..tp saya ada gak baca sinopsis cite.agak2 jalan cite best, terus grab!..haha



so ini lah dia hasil dapatan saya...sesungguhnya mmg pengalaman yang tidak boleh dilupakan lahh..memang seronok shopping buku murah ni....ngee~

ahaaa...yang ini plak si budak tecik yang pantang nampak buku...nampak je buku tersusun atas meja terus dia panjat dan grab buku yg paling comel...macam tahu2 je buku tu mmg dia yang punya...hehe



ps: erm~ BBW masih berlangsung lagi ni...harap2 dapat pujuk en husben nak pergi lagi sekali...ohhh pleasssssee.

Friday, May 24, 2013

something to share


 
when i feel down and sad...i will read words that can cheer me up..words that motivate me to be a successful person..so, when i read my friends' status and shares on FB..i'll  read like and share them also..and these are the words that inspire me..give me strength to move on....




there's one of my fb friends who shared this, and he/she is a businessman..even though i'm not a businesswoman but i still have to produce quality products..so, i've to work for it..i have to start to become a great teacher to produce great pupils...insyaAllah..

menanti kemaafan

salam Jumaat~

sudah hampir 2 bulan peristiwa itu berlaku...namun aku masih bersabar dan akan terus bersabar. walaupun sedih tapi aku tetap kuat kerana aku ada kawan-kawan dan keluarga yang sentiasa menyokong aku. semakin hari perasaan marah dan benci semakin hilang,, aku sayang sebenarnya..sayang dan rindu dengan segalanya yang kami lalui bersama..melihat wajahnya, sudah tiada benci. tapi hati ini sakit, belum pulih lagi..aku akan terus berdoa, agar dia akan berubah, sedar dengan tindakannya..Ya Allah lembutkanlah hati dia dan hatiku untuk sentiasa memberi dan menerima kemaafan...


ps: kawan2 ku yang jauh dan menyayangiku...don't worry, ini cuma luahan hati..sedikit konflik yang berlaku sbahagian dari hidupku..jgn risau, saya masih kuat, bersemangat dan sentiasa ceria..bahagia di sisi suami dan anak, keluarga dan BFF~ :)

Tuesday, May 21, 2013

agree




i agree with this....ermm,, sometimes  because of their jealousy, i tend to hate them. they are soo annoying you know..so do I need to think that i'm better than them?? hoho..i'm not this kind of person..just do what i'm capable with...and do whatever makes me happy in my life.. my family and my friends..i need them..so appreciate them~

Friday, May 17, 2013

birthday daddy~

HAPPY BIRTHDAY TO EN SUAMI~

no special celebration. en suami tak mo sambut birthday dia. but still i sediakan makanan yg special untuk dia. hehe walaupun bukan saya yang masakan..tapi boleh la..menu; yong tau fu, char kue tiau, and kuih muih. err semua nya boleh didapati di pasar lambak..hihi so kami ber'candle light' dinner kat dapur kami tu...acara;nyanyian lagu happy birthday oleh saya and persembahan ketawa oleh Azid :)


semoga abang sentiasa sihat, dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki, sayang kami selalu~ love u daddy!

Thursday, May 16, 2013

happy teacher's day

happy teacher's day...alhamdulilah..tahun ini dapat saya sambut hari guru di sekolah. first time tau. tahun lepas tak dapat sambut sebab saya masih berpantang. so,this year lah...dapat sambut dengan anak murid and rakan guru yang lain.. :)

peristiwa hari ini, saya dikejutkan dengan dua orang murid yang tiba-tiba dengan excited nya wish HAPPY TEACHER'S DAY! and terus kasih hadiah.. terkejut saya. dah macam wish happy birthday plak. :))

ada mahu share pic...tapi lambat plak upload..tak pelah...next time saja... :)

HAPPY TEACHER'S DAY TO ALL THE TEACHERS :)





Sunday, May 12, 2013

hari ibu

terima kasih kepada kawan-kawan yang wish happy mother's day to me...tqsss. 

sesungguhnya pengorbanan seorang ibu memang  tidak ternilai..jadi kita perlulah menghargai segala jasa ibu dan pengorbanan yg telah dia lakukan utk kita. saya akui, saya memang jauh beza dengan emak saya. emak memang seorang emak yg hebat..pakar dalam segala-galanya...tapi saya? huhu perlu lebih banyyak belajar lagi..

walaupun x dapat ucapan happy mother's day dari suami,,huhu xpelah...mungkin perlu lebih belajar untuk jadi seorang mummy yg lebih baik...

#actually mother's day ni diambil tarikhnya sempena ape ye?? thats why ada yg tanak smbut mother's day ni becos bersempena  dgn tarikh...ape nth, sy pon tak tahu. dats y jugakla my hubby x wish HMD to me...hoho

Saturday, May 11, 2013

idioms of the day~

Let sleeping dogs lie
If someone is told to let sleeping dogs lie, it means that they shouldn't disturb a situation as it would result in trouble or complications.

~current situation that happened to me and my friends.just let them be larrr..so sad you know. :( we just don't want to add fuel to the fire.

#sabar separuh daripada iman

Friday, May 10, 2013

sing barney song


Lets sing this song with the tune "Barney"..hehe again...hari ni lagu baru lagi dicipta...tapi belum dibentangkan lg. esok last day berkursus. hope group kami dapat bentangkan dengan baik...yayy! Seronok sebenarnya kursus BI ni..relax and banyak buat kerja dalam kumpulan, boleh share idea and pendapat utk PnP..banyak ilmu dapat. semoga dapat dimanfaatkan kepada anak murid ku.

Thursday, May 9, 2013

kursus 4 hari

salam semua...saat ini tengah berguling-guling atas katil sambil tengok tv sorang-sorang di bilik hotel..erm buat ape plak kan kat bilik hotel sorang-sorang? mane en hubby and Azid? huhu actually, ada course yang perlu dihadiri..LINUS 2.0..apa itu LINUS 2.0? kalau rajin nanti google apa itu LINUS 2.0 ye..saya pon sedang berkursus ni, nanti dah mahir saya kasi tahu ye apa itu LINUS 2.0...

oke, ini dia kerja group kami untuk hari ni...sila nyanyi ikut tune lagu London Bridge ye.
seronok betul berkursus di hotel ni..bilik, makanan boleh tahan bestnyer...ahaha gemuklah saya kalau macam ni...tapi lagi best kalau en.hubby and Azid ade..rindu kat dorang, 4 hari tak jumpe... :( chaiyook!! lagi 2 hari nak habis kursus!

Monday, May 6, 2013

the best mother in the world!

selepas pilihan raya pon, masih ramai lagi orang yang share di facebook, perkara-perkara yang berbaur fitnah. mana nak percaya pon tak tahu lah..si parti A kata macam ni, si parti B cakap macam ni,,, A tuduh B yang buat,,, B tuduh A yang buat.... haih pening betul,, tatau nak percaya yang mana.

saya bukan jenis yang suka percaya seratus peratus apa yang di share. dan saya baca semmuaa yang berkaitan. tidaklah berpihak kepada satu parti saja. baca dua2 baru dapat buat perbandingan..tidaklah nampak berat sebelah, tanak nampak seperti bodoh sombong,, cakap bergegar2 tapi rupanya fakta yang di bawa tu salah....huhu

tapi alhamdulilah saya punyai ibu yang mampu merasionalkan saya sesuatu perkara dengan hujah yang begitu islamik. walaupun mak tidaklah berpelajaran tinggi, tapi setiap kata-katanya umpama penawar yang mampu mengubat hati. apabila mendengar penjelasan mak, barulah saya lega dan faham kenapa sesuatu perkara tu terjadi.. saya suka bercerita dengan mak segala apa yang berlaku di fb, dan apa saja yang dikongsikan di fb... mak lah pendengar setia. jika melibatkan ttg sejarah politik negara dulu2, langsung saja saya bertanyakan pada mak....mak ade jawapan...huhu

mak memang sangat memahami setiap apa jua masalah anaknya. apa yang mak rasa anaknya betul, mak akan bela or back up,,, tapi kalau mak rasa anaknya salah, mak takkan back up, malahan mak beri nasihat...dari kecil saya memang rasa sangat bertuah kerana punyai ibu seperti dia. everyone should say, My mother is the bessstt mother in the world!!!

forgive n forget, can you?


Sunday, May 5, 2013

sebelum berakhir

alhamdulilah...selesai sudah mengundi...perghh memang ramai kat saluran 4 tadi. semua pengundi baru..wahh cepatlah berakhir semua ini. tak sabar rasanya nak tunggu keputusan, sungguh mendebarkan sejak semalam. haishhh. sekarang ni memang sibuk orang post status itu ini, share pasal pengundi hantulah...macam2 lah lagi. saya cuma membaca sahaja. nak terus percaya tu kena fikir sejuta kali.haha kalaulah perkara yang di share tu tak betul... dah kira fitnah kan??? uiii takutnye. apa-apa pon orang yang nak share tu, mesti ada tujuannya kan? mesti mereka nak beri kesedaran, nak tarik ramai org mengundi parti A or parti B...

bagi saya, saya sendiri tak perlu lah kot nak share ape2. saya pon dah tetap di hati nak pilih apa. kalau untuk orang lain, saya mampu berdoa aje lah,supaya hati mereka terbuka dan dapat memilih calon yang tepat. kita pon xth kn siapa yg tepat sebenarnya?? takot betul saya kalo benda yg kite share tu sbnrnya fitnah....minta dijauhkn lah....

oh yee,, sebelum semuanya berakhir,, meh saya share kn sdikit foto2 suasana PRU  di tempat saya :)






mengharapkan yg terbaik utk Malaysia :)

jom pergi mengundi

hari yang penuh mendebarkan ialah hari ini...saya sangat eksaited seperti orang lain juga yang baru first time nak mengundi. harap-harap tiada sebarang masalah semasa saya ingin memangkah nanti. dari semalam sebenarnya saya berdebar-debar. macam lah saya yang bertandingkan? :P tapi kalau  boleh saya mahukan parti yang saya pilih tu menang :) apa-apa pun, buatlah pilihan yang bijak dengan menjalankan tanggungjawab anda! :) jom kita mengundi!

Saturday, May 4, 2013

aku dia dan buku


Eh, eh...dah Mei rupanyaa! inilah entri pertama saya di bulan Mei 2013. :)

Tajuk entri: Aku dia dan buku.....ecewaahhh

ini aktiviti kami pada hari pekerja yang lepas...berjalan-jalan di AEON Bukit Indah.

Erm tujuan utama ialah untuk mencari buku en.hubby punye..

so beramai-ramai pegi, walaupun sebenarnya tak de pe sangat nak dibelinye.hehe


 
 with mak abah and Azid..
berlatar-belakaangkan orang yg sedang beli tiket panggung wayang! huh memang panjang gilerr Q.

fuyyoooo! inilah dia..saya memang sangat rambang mata.perasaan tengok buku-buku ni tak sama macam perasaan tengok baju-baju, kasut-kasut, handbag-handbag...even barang kemas! hehe


antara aksi-aksi saya membelek buku~ :P

ishh, pening2 tatau nak pilih yang mana satu nih..macam nak beli semua je rasa...haha


di rak buku-buku koleksi Twilight Saga.


di rak buku-buku Sophie Kinsella dan Cecilia Ahern.Erm, rasa macam nak beli semua je buku koleksi dorang ni.aishhhh...


kesudahannyaa....heee tak beli gak buku, walaupun rambang mata. ada lah sebab-sebab tertentu kenapa saya tak beli buku di kedai buku Popular AEON Bt Indah ni..

first; sebab saya masih ada banyaaakk lagi unread novels kat rumah tu,,, yang beli time BBW dulu..haha tak sempat2 nak bacalah....

second; BWW is coming to JOHOR.....yeayyy! yippie yayy yayy..yippie yippie yayy!! haha ni memang tak sabar nak gi ni. aduih..mintak2 lah tak de ape halangan mendatang. so boleh g sana beli buku yang murah-murah.


woww...begitulah seronoknya bila jatuh cinta dengan buku. saya percaya you all pon ramai yang minat baca buku kan??

next plan nak buat mini library kat rumah..nak gantikan rak-rak buku lama, biar nampak lebih menarik dan tertarik de bom utk membaca ....hehe