terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Friday, April 24, 2009

Anemiakah AKu??~~

Cakap pasal tajuk posting nie...nak cite pasal ujian darah yang saya buat untuk test sama ada saya ni ada Talasemia atau tidak..Haha, pe kena mengena Talasemia ngan Anemia? Adik beradik kot. Ujian Talasemia ni free...dorang cakap kalau check sendiri kat luar harganya RM 150..hmm betul ke?? Saya pon tak tahu..tapi tu la yang saye dengar2 nye.. So, ape lagi saye dan kawan2 pantang la dengar mende2 free nih..msti nak pergi punyer..he3.. Tapi kalau cite pasal amik2 darah rupe nye kawan saya Zila tu die penakot sikit..hi2..klakar laa hai..mase petugas tu nk amik darah die..he3..kecoh betul.takot tak tentu pasal..kitorang takot die menjerit or pengsan jer..hihihi..tapi nasib baek ok jerk..Pas amik darah kitorang amik la free gift kat situ..haha..bestnyer da check darah free pastu dapat free gift lagi..

Hm tap peristiwa tu da lepas da...tu mase 24hb Mac yang lepas..Nak dijadikan cite..baru-baru ni result ujian Talasemia da keluar..Kitorang (saye, Zila, Husna, Nad n Tiqah) g amik result kat pejabat 'MENTION'..MENTION macam MASSKOM la..kt UKM panggil Mention..kenapa kat MENTION?? Sebab ni program budak2 tahun akhir kos Media dan Dasar Awam..agaknye la tu name kos nyer..saya rasenye laa.. Berdebar2 ni mase nak amek..ader Talasemia ke aku?? takot gak wehh..Sekali tengok2..phewww, Alhamdulilah normal..tak de Talasemia..fuhh lega rasenye sebab xde talasemia..

Tapi jap2..apasal result saye lain macam jer?? Pas tengok result..n pas saye compare kan ngan kawan2..apasal Red and White Cell Count saye yang paling rendah?? Tiqah and Husna yang kurus kering tu pon lagi tinggi..haha..ni yang tak puas hati nih..ader sesiapa yang boleh explain kat saya tak??huhuhuhu.. Saye xpaham result yang saye tengok tuh..tapi saye nak tahu sangat2 kenape..tak puas aty betol!

So sampai la malam semalam.saye tanyekan sahabat saye.die amek medik so saye tanye arr die mesti die tahu pnyer..hoho..tanyer kt die pasal result ujian darah talesemia saye tuh..white cell count saye..ok normal..tapiiii..red cell count saye tuh rendah sangat..kawan sye cakap kalau cell darah merah tu rendah maksudnye de anemia..Anemia??? pe tuh? pernah dengar tapi tak berapa nak tahu sangat..huhu..n then saye citer kat Tiqah dalam YM..die carikan info pasal anemia ni kat tenet dan gitahu saye yang anemia ni boleh affect anak..Ohh tidakk!! tu tanak dengar tuu..huhu.. Tapi kawan saye, Along tuh..die nasihat suh makan makanan yang boleh tambah darah..macam kerang, jambu batu, ikan bilis dll..FYI semalam saye makan lauk kerang and buah jambu batu! he3 pas dengar jer mcm tuh terus nk pilih lauk kerang..ngeh2x~~ kalau tak selalu nampak lauk ayam jer...Tapi pape hal pon kawan saye suh g jumper doktor..buat follow up..huhu..wokeh Along..beres..t saye g jumper doktor check..

Bermula hari ni..saye akan makan kerang hari2..he3..insyaAllah xde ape2..saya yakin diri saye sihat lagi..he2.. Chaiyokk, Ziha!! Thanks to Along and Tqah for your advice and info.. Hari ni exam pengurusan mase...huhuhu..cakap pasal teknologi n inovasi dalam pendidikan punye exam...hmm dah lepas daa..xblh nak cakap per..soalan esei..rase mcm xcukup masa nk tulis 5 esei dalam masa satu setengah jam..cehh kononla idea mencurah2..citt..padahal..hee3 pape pon mudah2n dapat result yang ok!! :D

8 comments:

Atiqah said...

ur welcome..kurus kering kte ni sht tau..cume sjk kebelakangan ni rse x sdp bdn je..cite kat helwa psl k ziha suspect anemia..ckp kat die nmpk k ziha sht walafiat je..kte ni yg mkin mnjd2 teruk sktnye..terutama bhgian perut and pinggang..huhuhu..mntk simpang la x skt pe2..g check kat DR. die ckp kte x skt pe pun..hmm x tau la..hrp2 x de ape2 la..

ziha said...

2la..mmg kte de rs kte de sakit wlupon kte npk shat..cme xth sakit pe..hmm..xpela nt blik nk check dokter..

husna said...

datin..wah u ckp i kurus kering...ngengenge...eh.jgn riso la..u gmuk cmni sht pnye la..nnt ank laaaaagi sht..hehehe

ziha said...

weh..hang ckp aku gemuk?? byk arr..lom lg..he3 insyaAllah..mudah2n la ank2 siht..he3

babymiLosh said...

hmm.. doc diagnosed shaye ade anemia juga.. RBC kurang,, hemoglobin kurg,, n sbb tu cpt rasa penat coz oksigen supply x ckop.. ti g la check.. doc akn amek darah n tgk.. slalunyer doc bg ferum(songbion kot nama obat tu)+folic acid.. huuu.. pasni kne mam la kerang+hati bnyk2 ea...

ziha said...

ooo..yeke?? same la kite..t blik saye p check..huhu..sush nk npk kerang kt kafe tuh..ayam je byk..saye xske mkn hati..huhu

madeeha muhammad said...

tiba2 rasa cam nak check gak....tu aaa masa free xnak p chech....takot dia amik darah...mesti sakit kan,hukhukhuk..

if i'm not mistake, hati lembu pun blh tmbhkan darah gak....mkn kerang ari2 pun xelok....hehe

ziha said...

hmm g la check deeha..4 ms depan ank2 kte gak.sbb nye ksian nt kt ank2 kte..insyaAllah, klu tgk dlm family awk..klu xde spe2 ade talasemia..mksdnye awk pon xde la..