terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Tuesday, July 28, 2009

My First Love~~

Aku rasa, dia lah lelaki pertama yang aku cintai..hmm dalam hati aku dulu de pernah cakap yang Si **** adalah lelaki pertama yang aku cintai..tapi rupanye aku salah..aku telah dahulu mencintai dia..dan aku yakin dialah lelaki pertama yang aku sayang di dunia ini..sejak dulu sampai lah sekarang..Dia tak pernah tinggalkan aku..Walaupun dia tak pernah terang-terangan cakap yang dia sayangkan aku or jarang sekali mencium pipi aku..tapi aku tahu..dia sangat sayang kan aku.. tapi aku selalu cium pipi dia..tandanya aku sayang and kasihkan dirinye..Oopss..sape eh agaknyer Si lelaki yang menjadi kesayangan aku ini?? Sampai aku sanggup cium pipinya? Walaupun di khalayak ramai? Tidak malu kah aku? Hm jangan salah sangka..lelaki yang ku maksudkan itu ialah abah ku..hehe.. Sekarang ni baru aku tahu ke nape aku sangat sayangkan dia...

Kenapa aku baru sayang abah sekarang? Kenape tak dulu?
Err..dulu pun aku sayang gak..tapi sekarang makin sayang. Sebab dulu aku degil and nakal. Dan sekarang aku da mula dewasa dan aku sedar dah banyak pengorbanan yang abah dah buat tuk aku..huhu

Ape nasihat yang abah selalu ingatkan kat aku?
Aku masih ingat lagi mase sekolah rendah abah nasihatkan jangan sesekali mencuri. Bila sekolah menengah abah cakap belajar rajin-rajin jangan main-main. And bile da masuk u abah nasihat, belajar rajin-rajin jangan ingat Azam jerr..huk2 jawab aku dalam aty..baiikkkk!

Abah tak pernah ucapkan tahniah atau pun memuji aku kalau aku berjaya dalam pelajaran.. Aku masih ingat, mase aku dapat 5A dulu..Die cume senyum jer..tapi dengan senyuman tu jer pon aku dah rase gembira..abah memang macam tu..takper la aku cakap dalam aty..
Hmm same gak mase aku dapat result SPM..aku dapat 7A..kire ok la tu kan..Tapi abah cakap, nape tak dapat 8A? 9A? Aku rase sedih sangat..abah bukan nak puji aku..tapi macam tak bersyukur plak aku dapat keputusan macam tuh..mase tuh aku tak terpikir lagi..nape abah cakap macam tu kat aku..

Bile da masuk u ni pon..even aku dapat dean's list sekali pon die tak heran..and tak cakap congrats pon..Punyer la kakak aku bercerita sungguh2 pasal result aku yang cemerlang tu kat die...tapi muke abah macam tak der perasaan..dalam aty aku cakap tak pe..tak per.. tapi kalau result aku xcemerlang aku tak gitahu abah pon..hehe..bukan nyer per..tak nak abah kecewa..hihi~~
Sekarang nih aku tak kisah pun pe2 reaksi abah terhadap result aku..kalau cemerlang die tak puji, tapi kalau teruk sangat die marah kot..hehe sebab nyer aku tahu..abah wat macam tu sebab die tak nak aku gagal di mase hadapan..die memang risau sangat kat aku..aku yang bongsu..die nak aku boleh hidup berdikari and hidup senang bile dia dah tak de nanti..
Abahku ialah hero ku..abes Hazam tu bukan hero aku gak ker? Err..erm..heroku gak..tapi abah heroku nombor satu di dunia..pastuh baru la tunangku..Hmm jangan mare yer abang..hihi.. Nape aku ckap abah ialah heroku? Dia superman ker? or Otromen..duhh..bukan hero yang macam tu la.. tapi ni hero yang lain daripada yang lain..Hmm meh aku citer...

Perkara yang membuat aku terharu tentang abah..
Abah seorang yang amik berat tentang anak-anaknyer..nak-nak kalau anaknyer sakit.. Aku ingat lagi..masih cuti sem yang lepas...mase tu aku rase nak demam..aku memang tak larat nak bangun, badan panas, pening kepala.macam-macam la..mase tu plak kakak ku yang atas aku dalam hari..jadi perhatian lebih ditumpukan pada die..mak pun sibuk mengemas, memasak, and menjaga kebajikan kakak ku itu..Selalu memang aku yang tolong mak,tapi hari tu aku tak larat sangat..mesti mak terase aty sebab aku tak tolong mak masak mase tuh..sori mak..


Tapi yang wat kan aku terharu, abah sanggup pergi kedai tengah hari buta sebab nak belikan aku ubat..aku terharu sangat..yela mase tuh aku rase tak de orang pon yang pedulikan aku, sedih gak..tapi tak pe..aku paham, mua orang sibuk mase tuh.. Abah la orang yang amik berat pasal diriku mase demam hari tu..dengan izin Allah..lepas je aku makan panadol yang abah beli terus badan aku rase sehat sikit..


Abah pernah tak tido..sebab mase tu aku saspek de 'breast cancer'..tapi rupanye tidak..dia lah orang yang paling risau di dunia..aku sendiri pon tak risau sangat mase tu..tapi Alhamdulilah xde pape.. Abah memang macam tu..kalau kami adik beradik yang sakit die la orang yang paling risau.. Tapi kalau die yang sakit..die sendiri yang tanggung..



Kebolehan abah yang aku kagumi...
Abah pandai cakap bahasa Arab..memang die terer la bahasa Arab ni..mungkin aku warisi die sikit2~~aku terer la gak sikit jela tapi..hihi Abah pandai menukang..kat uma katil, almari die pernah buat..FYI rumah ku tu pon die yang wat.abah seorang askar jurutera berpangkat sarjan..so no wonder la kan you all die pandai menukang. Abah rajin membaca..pengetahuan die sangat luas..tapi tak suke kalau abah cakap pasal politik..huhu~~ kami wat tak dengar jer..tapi ape2 pon aku tetap akan sokong parti pilihan abah..die la yang daftar kan aku menjadi pengundi..aku da boleh undi nanti..yayy!

Sekarang ni abah da de henset tau..dulu die takde..almaklumlah..sekarang zaman serba canggih..even nenek ku pon ader henpon sendirik..Abah selalu tepon aku..tapi cakap tak lame..kalau aku gi mane ker mesti die kol aku..mule aku rase rimas gak..asek2 tepon..bukan la aku wt paper pon yang membahayekan diri..aduhh, jahatnyer aku nih..tapi sekarang ni baru aku paham..abah wat macam tu sebab die bimbangkan keselamatan aku..kalau ngan kakak2 aku yang lain pon macam tuh..mungkin sebab aku tak berapa paham perasaan bile jadi owang tua ni..and sekarang aku mula memahami nyer..tapi bukan sebab aku da tue yerr..sebab aku da mule berfikir secara matang..huks2~~


Mak cakap aku ikut perangai abah..huhu..tak pela mak..nanti Ziha cube balance kan yer..Ziha ikut perangai mak sikit..huhu.. Aku sayang abah..rindu rasenyer kat abah..harap-harap abah sehat sekarang..Ziha selalu doakan abah..nanti raye Ziha balik.. =)


Gambar ngan mak n abah mase aku tunang
Sila klik untuk besar kan gambar..u ol rase I ikut muke sape??



Ni gambar raye mase bile ntah..sibuk je Erin kt belakang tuh!



See!?? gambar lelaki ini? Die la lelaki yang aku paling sayang di dunia ini..I Love You abah!

6 comments:

alimaz said...

salam...selagi kita mempunyai ibu dan bapa hormati lah mereka... ciumlah tangan mereka...kucuplah dahimereka kerana dengan mengucup dahi mereka menjadi pendinding kita diakhirat kelak daripada api neraka...insyaallah..

ziha said...

waalaikumussalam..terima kasih atas nasihat yang diberi..

Atiqah said...

giveaway tu x tau ble due nye..join je

nurul husna binti ibrahim said...

rndu mak abah..
sok nk blik..
yeyey...

ziha said...

huhu..i pon nk balik gak..

tEaM said...

wawawawaaaaaaa..............
aq jer xblk2 g..
ziHa aq nk blk gak..
huhuhuhu...tp sbuk sgt..(kononnyee..)