terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Wednesday, September 8, 2010

seharian memasak...seharian lah sangat..hihi

hai semua...huuu..penat betul lah saya hari ni..ceceh, penatlah sangatt! Hari ni ada aktiviti masak-memasak kat rumah saya..hehe..jadi saya sebagai assistant mak kenalah tolong kan...seperti yang saya beritahu semalam..hari ni rumah saya ada buat munjong or ngunjung..huhu actually saya pon tak tahu pe sebutan yang sebenarnya.tapi bunyi2nya macam tulaa..munjong ni terkenal dalam kalangan orang jawa...time bulan puasa kami akan masak banyak2 lauk-pauk untuk diagih-agihkan kepada saudara-mara terdekat dan jiran tetangga...

untuk menu munjong kali ni, kami masak nasi putih,ayam masak merah, mee goreng dan masak lodeh...dah start masak seawal jam 10 pagi..huhu awal tak? yelaa sebab nak beri pada 40buah rumah...kena lah siapkan masak cepat2..but dun worry, lauk tak basi punye...
ahaaa...sempat posing lagi tu...masak ayam masak merah.. de skill tak? :)

time ni tolong mak masak mee goreng..haa yang kat sebelah saya tu ialah Cot...yang tu bukan nak tolong..tapi mengacau je..

ini namenya masak sayur lodeh...

haa..bile selesai masak..sesi mem'packing' plak..
yang ni apabila sudah siap dibungkus..tinggal nak agih2 je..tapi tugasan mengagih-agih ni saya serah kan kepada si Cot and Abah je...huhu..dah retired lorh...dulu masa kecik2 selalu gak tolong hantar pergi rumah ke rumah..jalan kaki je..seronok gak..

ahaa, nmpknye itu saje lah untuk entri kali ni...nak berehat2 sekejap ni. penat tau masak..nak kemas2 lagi..huhu.hurm tadi tengok tak kat tv pengumuman raya?? Jumaat ni dah raya tau! yehuuuu!! excited mengalahkan budak2 je aku ni..hihi

2 comments:

Atiqah said...

camat hr raya k ziha..ceria dan happy sllu..

Winnie Cik Mastura said...

Wahh!! Sedapnya ayam masak merah !! :DD