terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Saturday, April 3, 2010

mari menabung amalan mulia~

salam semua..
dalam kesibukan ini sempat gak saya mengupdate sesuatu kat blog ni..he3 tapi tak pela just untuk merehatkan otak untuk seketika membuat perkara yang light2 jer.kesian plak bila tengok blog terabai.macam tuan punya blog ni jugak.terabai dan serabai.haha tak dela..saya ok je..masih lagi cukup kasih sayang..alhamdulilah..hihi..

ekceli nak share something kat sini..but maybe you all dah tahu..tapi tak pelah..I nak update gak pasal mende ni..hihi sebab I just figure it out..hurm I nak cite pasal amalan menabung..yeahh..ayat skema sket 'amalan menabung'.hihi.. I'm sure you all suke menabung kan? kan? hihi tak pon you all suke simpan duit dalam bank..perhhh kalau yang suke simpan duit tu mesti dah banyak kan duit??

Saye sejak tahun yang lalu..suka plak kumpul duit dalam tabung..yelaa..almaklumlah..dapat hadiah besday tabung dariCik Husna.. mestilah suke! nak-nak tabung tu kaler purple..hah lagilah suke...dan patung tu plak berbentuk monyet...cumil je...tapi monyet kat zaba ni tak comel langsung! suke curik makanan orang...dah name pon monyet kan...haha


jom cuci-cuci mata tengok gambar saye dengan tabung monyet purple saye.
ni gambar lame..duit dalam tabung tu pon da abes..hihi


tapi kini..tabung tersebut telah penuh kembali...miahaha!
sebab kalau dulu mision menabung untuk bertunang, tapi kali ini mission menabung adalah untuk berkawen..huahua! ketawa jahat..dah nak penuh kan? cube you all teka dah berapa hengget dalam tabung ni??


orite! saye nak share satu konsep simpan duit..I dunno whether u all da tahu ke belum. I baru dapat tahu, and I feel it's interesting..my friend Azlina yang beritahu kat saya pasal sistem ni..and die dapat tahu dari member lagi satu ni..member saya gak, Farhana namenye..name sistem tersebut ialah 'sistem sampul surat'..haaa pernah dengar tak? tak?

Cara-caranya sangat mudah ye u'olls..mule-mule sediakan sampul surat..ape-ape jenis sampul surat pon tak kisah..macam saye, saye pilih sampul surat yang besau macam kat gambar ni..banyak sikit duit boleh simpan..haha


then u'olls amek pen marker dan yang sewaktu dengannya..asalkan bole buat tulis.hihi..u'olls tulis kat atas kertas tu ape2 la..contoh macam saye..saye nak simpan duit untuk shopping..so, satu sampul surat 'shopping' saye sediakan..pastuh kalau nak simpan duit untuk honeymoon la kate kan..hiks2..tulislah honeymoon kat sampul surat tu..senang kan??hehe sila rujuk gambar kat bawah kalau tak paham..u'olls agak2 sampul yang keempat tu saye nak simpan duit untuk ape ye??haha

Langkah seterusnya ialah masukkan duit dalam sampul surat..letak lah beberapa ringgit yang kamu mahu..contoh dalam gambar ialah RM1..u'olls simpan lah satu hari seringgit ke, sepuluh ringgit ke seratus ringgit ke..suke ati la..yang penting simpan..haha senangkan nak simpan duit..


haaa..itulah cara-caranya..tapi terpulang pada diri masing-masing..kalau u'olls rase nak buka akaun bank 1 bank untuk shopping 1 bank untuk melancong 1 bank untuk barang make up pon bollehh..tak de masalah..hahah..yelaa, lagi selamat bukan? Prinsip menabung saya: menabunglah setiap hari walau pon seposen..sebab dari seposen lama-lama jadi berposen-posen. :) oh ye lagi satu lupa nak cakap..tabung kawen saye lagi satu ade kat blog ni..so u'olls kalau berminat boleh la klik2 yer..heheh.maceh..

12 comments:

cokelat lover said...

i tai yg keempt tu apa...
baby kan..hikhikhik

ziha said...

haha..pandai Husna.

Atiqah said...

ye baby..haha...
bgus idea ni..tp kalo duit syiling cmne?? kena sediakan 4 tbung la

ziha said...

ha'ah la..
sistem sampul surat ni sesuai untuk duit kertas jer..syiling berat la plak nt.huhu

sayang said...

comel gilaaa !

ziha said...

ape yang comel?haha

admin_SRMUKM said...

soo creative! ;D

ziha said...

hurmm..maceh..biase2 aje..xde la creative mane..huhu

Iena said...

akak pon mengamalkan sistem sampul. tp bkn simpan dlm sampul kalo x mmg slamat tinggal arwah... hehehee...
sistem sampul direkod dlm EXCEL n wangnya disimpan di bank okeh abg langkah selamat.

ziha said...

hehe..idea y bernas gak tu..almaklumlah kite owg popuan..selain pandai berjimat..berboros pon boleh tahan juge...kihkih..

Missjunne said...

wah3..derma kt i duit tabung tu pun oke gak.bg penuh tabung yg u bg tu..hik3

ziha said...

cehh..manyak lah..ni tabung tuk kawen ni..mane bole derma2..