terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Thursday, April 8, 2010

saya hanya si pembuat burger~

salam..
saya baru balik dari kafe...malam ni tak lalu nak makan sebab saya dah kenyang.sebelum start wat ulangkaji untuk test arab sok, saya nak story mory sikit..sementara masih fresh la katakan..tadi masa saya pergi kafe..dengan selipar toilet n agak serabainye saye..saya telah berjalan dengan poyo nye ke burger stall..order laa burger ayam satu..then saya mundar-mandir cari kedai yang ade scanner sebab nak scan result exam..tapi hampehh tak dak pon kedai yang boleh scan kat zaba ni..huhu..mase mundar-mandir ni terperasan lah de abg hensem ni dok tengok2 aku..cehh perasannyer...haha!tak boleh reveal identiti dia nanti korang yang dok zaba ni mesti tahu...hikhik.. tak boleh blah kan..aku yang serabai ni pon ade orang nak tengok..he.

dah sudahh...saya bukan nak cite pasal abang hensem ni..tapi saye nak cite kat you all pasal mereka-mereka yang berniaga dan bekerja kat kafe tu..esp mase saye beli burger tadi..FYI, saye suka memerhati kan orang..atas bawah atas bawah...kalau boleh dalam2 pon saya nak tengok..cettt ini sudah lebih ziha!.so, y'all beware la kalau jumpe ngan saye..saye sangat pemerhati orangnye..hehe

nak dijadikan cite..tak delah cite sangat..saya terharu dengan kesungguhan si pembuat burger tadi..saya nampak kegigihan dia buat burger..sangat menyentuh hati..saya tengok skill dia buat burger tak de lah hebat sangat..pecahkan telur pon tak stylo..pecah kan telur macam kite nak wat telur goreng je..padahal nak pecahkan telur nak wat burger special mestilah ade skill tersendiri..pastu mase dia nak tuang sos pon macam pakai letak je..dia picit2 botol tu tapi sos tanak kuar..sebab tersumbat kot..haha but its ok..saya suka tengok cara dia.air muka dia nampaklah yang dia ada passion dalam membuat burger ni..ala-ala spongebob la kan..spongebob kan semangat mase buat kraby patty..hihi tapi saya tak galakkan anda beli kat gerai macam ni, kalau anda seorang yang cerewet..huhu

dan you all nak tahu macam ne rasa dia..perhh..sedap gila lah..walaupun presentation agak kurang menarik tapi rasa dia not bad..mungkin sebab abang tadi buat dengan penuh kasih-sayang sebab tu ia sedap..bukan sebab abang tu hensem ke apa yek..cehh..tak dia tak hensem langsung tapi air muka dia sangat gigih...hah macam ne tu??hehe okeh meh saya tunjuk sikit rupa bentuk burger ayam itu...hihi..dan geget skit baru teringat nak amek gambar..huhu...


okeh ni cite pasal semalam plak.semalam saya nampak de kakak yang bekerja sebagai cleaner ni dia tengah mop lantai.tapi kawasan yang dia mop tu tempat orang lalu lalang laa...but u know what..ade seorang mamat ni selamber dog jek dia jalan kawasan tempat yang kakak tu dah mop..bila nampak mamat ni pijak tempat yang dia dah mop...saya nampak la kakak tu buat expression sedih, then dia mop balik tempat yang mamat tadi tu pijak..kesian kakak tu..padahal kan you all...de banyak lagi kawasan boleh lalu..nape lah dia nak lalu tempat yang basah-basah yang baru dimop.mestilah kotor balik kan tempat tu..haisshh tak patut betul lah..so sape-sape rase pernah buat macam ni elok lah berhentikan..cuba cara lain elakkan daripada lalu tempat yang sedang dimop..kalau tak boleh gak, nampak kakak or makcik cleaner yang sedang mop tu cakap lah..maaf kak..tu je..senang bukan?

kesimpulannya..saya berasa terharu bila tengok orang-orang yang gigih bekerja ni...tak kiralah kerja apa yang penting halal...bila kita buat sesuatu perkara tu dengan gigih dan ikhlas pasti kita akan berasa puas hati dan orang lain yang melihat atau merasa hasil kerja kita pasti akan menghargai dan turut berasa keikhlasan kita..ceyy..renung-renungkan lah dan selamat beramal.. :)

9 comments:

kueyteowkungfu said...

waaaa....sedey la post ko kli ni...tjuknye kegigihan mrk2 bkje..(^_^)

a'ahkn.mmg sengal mrk2 y slumber derk je lalu kt tmpt y br dmop o dbasuh.dush3~ kpd mrk.hehehe.=p

tpkn ziha..brger u nmpk sgt sedaaaaaaaapp!lapo la....wuuuuu~~

MineMixs said...

Wahh.. Bgus2..
Pemerhatian yang ada hikmah.. :)

ziha said...

haiyok! habis lah cik faas da marah nak dushh2..hihi mmg sdap faas, mai la datang zaba beli burger tgk abg y gigih tu..hehe


minemixs..terima kasih :)

kueyteowkungfu said...

insyaALLAH klu ak g zaba ak bli keyh!hehehe.nk tgk gk kgigihan abg 2.hihihi.=p

ziha said...

hehe..bole2 tak de hal lah!

Winnie Cik Mastura said...

wah, sedapnya buger tuh.. haha. apa pun mmg tak patut la, sedangkan cleaner kat kantin skola pun sy tak brani nak ganggu tgh mop. huhu..

Winnie Cik Mastura said...

wah, sedapnya buger tuh.. haha. apa pun mmg tak patut la, sedangkan cleaner kat kantin skola pun sy tak brani nak ganggu tgh mop. huhu..

ziha said...

mmg sedap pon rase nye..bagus lah kalau mcm tu..kne didik diri seniri ade kesedaran sivik.huhu

Anonymous said...

adat manusia cik ziha. kita penah cuba2 menjual burger d malam hari. pergggh, org pandang kita mcm pencacai taik aje.... walhal siang ari kita laki bini keje. kt keje gomen, laki kite ada bisnes sendiri tp sbab nak merasalah kita sempat jual burger dlam 7 bulan. macam2 jenis manusia kt penah jumpa. ada yang baik hati, yang sombong sampai bagi duit pastu tak pandang muka kita. bila kenang balik sedih pulak. adat manusia....