terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Thursday, October 29, 2009

Cerita Pasal Wajah

Mase zaman sekolah dulu..toksah cakap la..muke saye ni banyak ngan jerawat...
start nek jerawat muke ni mase form 2 or form 3..
sampai de kawan tego..y'all nak tahu die cakap camne?
kawan: ziha ko ni cantek sebenarnye..aku dah mule kembang dah time ni...hihi
Tapi..alamak! de tapi2 plak? ko de jerawat jerk..
Seriously down giler aku mase tuh..haha..macam2 dah try..tapi tak berhasil.
Mase zaman sekolah antara produk yang saye pakai ialah... safi, nivea visage, sabun susu kambing..hisshh macam2 la...tapi tak berkesan gak...
owang kate, time tengah jerawat nak nek..pakai pe2 pon tak berkesan..
Sampai lah dah masuk u ni pon masih tercari2 lagi produk yang sesuai..
pernah test Sendayu Tinggi flawless set..hurmm mule2 pakai tu macam ok..
tapi lame2 kulit ni jadi kering plak..erk..memang tak selesa la..sebab malu la kering sangat muke ni..kalau pakai bedak of kos la nampak bertompok2 muke ni...ciss..
So tak pakai lah selama beberapa bulan..
mase saye tak pakai pe pencuci muke, saye try la bio oil..huhu..
Memang bagus sangat produk ni..jerawat tak de, die lembap kan kulit n parut jerawat pon hilang...huhu..best gilerr..awal tahun beli ni.tapi sampai sekarang de lagi..boleh kate kan hari2 saye pakai..

Ni la bio oil saye..hihi
My miracle oil..blh hilangkan scars,
uneven skin tone, stretch mark and lembapkan kulit..
Murah jer..yang kecik ni dalam RM30++ tak over RM35 laa..
tapi boleh pakai setahun..hihi...
I pakai kat muke jer..tu yang boleh pakai setahun tu, hihi



Next, teringin gak nak pakai2 pencuci muka bagai..
so saye try la Neutrogena fine fairness..
atas cadangan my cousin..Ayu..hihi tq to her..
Hmm nak gitahu kat sini..produk ni pon sangat best..
saye pakai sekarang kulit muke dah ok..tak de jerawat sangat..
walaupon harga die agak mahal...tapi..saye boleh pakai berbulan2...hoho..
nak dibandingkan dulu sebulan dalam RM30++ beli Sendayu Tinggi punye set..baik beli yang ni..lagi jimat..tapi saye just beli yang basic jer..pencuci, toner and pelembap..
and kadang2 pakai mask die..
Keistimewaan produk ni, die bertindak secara sinergi utk melindungi, mempertahan, mencegah dan menghalang penyebab pembentukan melanin yang sbb kan pigmen aktif, serta memperbaharui menenang dan mencerahkan kulit.


Ni la die yang saye pakai hari2..sehari 2x jer tak boleh lebih..nak jimat maa...hihi..
Cik Azam saye selalu perli..cakap die lagi putih dari saye..cehh..
Down sekejap..memang laa die lagi putih dari saye...
Tula..sape suh pilih saye dulu??kih2
Tapi mak saye tak cakap saye gelap...die cakap saye kuning..
Haha..macam banana ke mak??hihi
Saye pakai produk ni bukan nyer nak putihkan kulit sangat..
Just pakai mule2 nak try jer...Sekali ok plak..so teruskan laa..
Lagipun saye agak fobia sikit ngn produk y putih2 kan kulit nih..
Takut kulit jadi nipis...huhu

Y'all pe2 produk kalau y'all rase sesuai ngan kulit..teruskan lah pakai..
Bagi saye..saye akan pilih produk tu ikut kesesuai kulit dan tengok kat dalam produk tuh
mesti de 3 basic ni..pencuci, toner n pelembap.. Dan saye de terbace, pencuci muke yang bagus adalah dari jenis foam...sebab die tak kering kan kulit berbanding sabun..
Sebelum ni saye penah gak try2 sabun ni... memang kulit agak kering..
Dan saye bace lagi..sabun ni memang kesan die cepat dan cantik..
Tapi effect die berlaku pada masa jangka panjang, kulit cepat berkedut dsb..
wallahualam..itu yang saye bace la..yang saye tak bace saye tak tahu..hehe
Saye bukan lah pakar kulit..nak lebih tahu tanye la pd pakar kecantikan or pakar kulit..hehe

Ok..saye akhiri entri ni dengan gambar2 yang saye rembat dari google images..hihi

Bio Oil yang bermacam2 saiz..
adehh beli yang kecik je pon dah puas pakai..
ni plak beli yang beso2..huhu



Neutrogena Fine Fairness..
Macam2 lagi produk die ade..
Tapi saye larat beli yang 3 tu jer..hihi
xde duit maa..tunggu den kayo dulu..kihkih..


okeh jom same2 nyanyi ni...nyanyi ikut irama lagu hitam manis kay!!
"black sweet..black sweet..dats black sweet..
looking not boring..looking not boring..
dats black sweet looking not boring"

nota kaki: black tu sebut 'burr lack' sweet tu sebut 'suwwiet' haa baru pitching tak lari..
okeh have a good day y'all!

37 comments:

Atiqah said...

wow boleh jd duta produk ni

Hairiah bt Mohammad Shariff said...

bio oil tu pakai pas cuci muka ek.
p/s: leceh gak rase jd pempuan nih, tang muka saje da bebagai produk.bebagai wang ringgit diabiskan.huhu

ziha said...

Tiqah: haha..de ke yang sudi nak jadi kan kite duta produk?? kihkih..

ziha said...

KK: die xckp pon..tp better pakai la pas cuci muke..sbb kulit tu bersih n jadi die sng nak serap dlm kulit..ececeh... nk cntik terpakse la spend money..huhu

Atiqah said...

tol leceh nk kna ble produk mcm2 jge muka..kalo muka dh sedia suci bersih tnpa apa2 noda alangkah bahagianye..duit tu leh spend lbh beli bju..haha..x sudah2 ngn baju..de jubah terbaru di pasaran..tp x dpt beli sbb x de duit..kna tggu sem depan le nmpknye..huhuh
eh jap2..jgn lupe byr duit buku gender dr ruzy tu..adeh.....lemah lutut I nk bwk kuar duit lg..

ziha said...

Tqah mmg bab shoping baju no 1..haha.. mne boleh lupe byr dr ruzy pnye buku tuh..dah ade ke buku nyer?

Atiqah said...

x de lg..dr ruzy x gtau pe2 pun..maybe pas exam kot die contact kte

ziha said...

hoho...kite nk byr pas buku tu ader blh tak?? jgn riso..nt klu buku tu da smpi kite byr pnyer...hehe

ZaaRz said...

alamak, slap bace post.. T_T

Fatt Chin Choy said...

kat mana nak beli bio oil...
aku nak gak muka halus tulus mulus

ziha said...

zaarz..pe y silap nye bace post??

ziha said...

incip ah fatt..kat farmasi berdekatan anda ler..banyak je jual bio oil nih..huhu

zieha said...

k.zieha guna bio-oil nie masa time berpantang dulu nak hilangkan tanda2 hitam kat perut..hehehe

ziha said...

hoo..yela..mmg bio oil ni pon leh hilg kn stretch mark..

nurul husna binti ibrahim said...

i slalu dapt hapdet u lmbt..huhuhu

klik2 nuf..ngeee~~

ziha said...

haa..npe dpt hapdet i lambat husna??
huhu sampai hati..he2

JIVEBUMZ said...

akak pon pakai pencuci muka neutrogena gak tapi tak pernah jumpe cam ziha punyer tu la

ziha said...

hoo..de je..kite sll beli kat watson n guardian..mst de punye..hihi

nurfa said...

nk gune cmne??
sapu kt tempat yang ade parut ku ke??

ziha said...

ha'ah...
sapu jer kat tempat y ader parut tu..
de arahan kt kotak die cmne nak sapu.

.:::Feera:::. said...

zieha...kiter kan dah try mcm2 produk.dr yg dlm ngra smpai yg luar ngra..shadira, felisa, bml, adeline, sume try dah..tp x ok gak..de idea x?air kt sini kotor. nk wat cm ne ye?

ziha said...

hmm..kite cdg kan..awk pasal bio aura kat sane..hoho pe2 water filter la y de..hihi..

kite rs..baik awk stop dlu guna produk2 tuh..cb try bio oil ni dl 4 hilg kan parut2..kne hari2 la pki..tp pki kt bhgian y kering n parut jerawat jer.

ziha said...

pembetulan*pasang bkn pasal..

zafira dlu muke kite pn terok gak..
give up da pakai mcm2 produk..so kite stop..try bio oil je..pastu ok dh..br cr produk y btul2 sesuai n selamat..

Atika Natasha said...

cleanser neutr0gena fine fairness tu mmg besh gilerss...hehe..ik mmg pkai die pnya pncuci muka jer,t0ner ika guna air sejuk..krim plembap ika x pkai,kal0 kuar umah p0n ika sapu bedak c0mpact je..hehe
btw,pr0duk tmpatan mmg bhaya,sbb die slalu jer ade pngelupasan..die akan efek muka kita ble dh tua nnti,,yuhuu

Anonymous said...

If you always write interesting, I will be your regular reader. skin care

Anonymous said...

I blog often and I really appreciate your content. Your article has really peaked my
interest. I am going to bookmark your blog and keep checking for new details about once a week.

I subscribed to your RSS feed as well.

Also visit my page - stretch mark lotion

Anonymous said...

Good answers in return of this query with firm arguments and telling all
on the topic of that.

my homepage - How to get rid of stretch marks

Anonymous said...

Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you are a great author.
I will make sure to bookmark your blog and will come back later on.
I want to encourage you to definitely continue your great work, have a nice day!


my web-site a.speakscience.org

Anonymous said...

I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never
found any interesting article like yours. It's pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

My homepage laser stretch mark removal

Anonymous said...

Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.

When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when
opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!


my web-site - ford ranger forum

Anonymous said...

Hi there, just became aware of your blog through
Google, and found that it is really informative. I'm going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

Stop by my website :: http://futurecamp.micromusic.net/tiki-index.php?page=UserPagekristyyou

Anonymous said...

Pet friends, when I have not asked in support of have anyone to help, but soul is such a cruel act, that
have to ask in the course of help. I'm in a extremely critical state of affairs, beg Your friends, escape
they can, how much can. I choice be hugely grateful to You.
Perfect Money U 1557851 E 1512655 send: alexxx767@gmail.com
PayPal : alexxx767@gmail.com

Anonymous said...

Appreciate this post. Let me try it out.


Here is my website :: http://fattytofancy.com/

Anonymous said...

Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have
any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

Here is my blog post: How to get rid of stretch marks

Anonymous said...

It is perfect time to make a few plans for the long run
and it is time to be happy. I have read this publish and if I may I desire to recommend you few interesting issues or tips.
Maybe you could write subsequent articles regarding
this article. I want to read more things about
it!

Feel free to surf to my web blog mederma stretch mark therapy

Anonymous said...

Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I've truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I'll be subscribing on your feed and
I hope you write once more soon!

Also visit my web-site :: http://wvps178-77-65-231.dedicated.hosteurope.de/index.php?title=Fascinating_Tips_On_Removing_Grow_Marks

Anonymous said...

electronic cigarettes, e cigarette reviews, smokeless cigarettes, electronic cigarette, ecigarette, best electronic cigarettes