terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Friday, February 5, 2010

Guru kadang-kadang bukan lilin yang dibakar api~~

Kan bagus kalau semua cegu2 kat Malaysia ni macam Yamaguchi sensei ni..tugas die bukan sahaja mengajar tapi melindungi student2 die..bagi die student die adalah 'precious'..selalu die sebut my precious student...kalau student die berada dalam kesusahan mesti die akan jadi penyelamat..kan best kalau ade cegu macam ni..you all kalau pernah tengok cite Gokusen mesti tahu macam ne watak Yamaguchi sensei ni..Die ialah pewaris keluarga Yakuza tapi die tanak jadi ketua kongsi gelap tu oleh kerana minat sangat nak jadi cegu. Dia memiliki kuase yang luar biase di mana fighting skill die sgt tinggi, yelaa ahli kuarga Yakuza kan, mestila kuat.Malangnye tu cume karakter dalam komik n cerita Jepun je...tak tahu lah wujud ke tak cegu seperti ni..Lately, kepercayaan saye agak berkurangan terhadap guru2...hurmm ntah lah, bukan tak hargai semua pengorbanan guru...tapi, rase geram sangat kalau guru tu tanak bertanggungjawab atas kecuaian diorang...mungkin saye agak emo sikit, selepas kemalangan yang menimpa anaksedara saye..yelaa, memang malang tidak berbau kan, tapi berpunca dari kecuaian siape? mane cegu ketika kemalangan tu berlaku? nape tak masuk kelas? tak de guru ganti ke? Gigi patah je baru, ye memang gigi patah, sound macam kelakar kan..tp gigi kekal tu....boleh ke tumbuh balik? Baru gigi...kalau mata yang buta macam ne?? Nak bertanggungjawab??


Tengok lah wajah Yamaguchi sensei...sangat bahagia bila bersama student nye...memang impossible nak dapat cegu macam ni, cume ade dalam dunia khayalan sahaja.. tapi cegu2 semua boleh ikut spirit yang die ada dalam mendidik student..Biarpon student die ni nakal nak mati, kesabaran die mengajar budak2 nakal ni akhirnye berhasil apabila dapat menyatukan mereka..sebab nye, die yakin dan percaya pada student die..kadang cegu ni saye tengok dorang de sikap pilih kasih kat student2 yang pandai2 je..yelaa saye tahu, memang susah nak jadi adil kan, susah nak tumpukan kat semua pelajar..saye pon belom tentu lagi boleh buat tu semua, manusia tak perfect...sebab tu saye tak rapat sangat dengan cegu kot..just tunjukkan yang saye ni baik cukup lah..bukan nak datang kat cegu tolong kipas2 belakang die..no..pape pon saye tetap hargai jase2 cegu yang pernah ajar saye..tanpa dorang saye tak kan berjaya sampai ke takat ini..

Huhu...ni saje upload pic semalam mase group pembentangan. Ekceli kitorang tengah bentang proposal kat company, sebab kitorang ni konon2 dari advertising agency la kan..so,tengah bentang concept iklan ktorang..cece...hehe..ni untuk subjek Stylistics yang kitorang belaja..ni one of the assignments yang kitorang kene buat...rase lega la sikit sebab da lepas satu bebanan..thanks kepada Puteri, Atiqah & Saras...maaf kalau de kekurangan pada keje saye...mase pembentangan ni emosi sedikit terganggu, sekarang ni baru boleh pk dengan tenang & terima keadaan yang berlaku..

17 comments:

mEk saRRa ~_^ said...

sabo ziha...
xmo sedey2..
jrg tgok u sdey..
saba ek..
lap u,muahh99!!

ziha said...

tenkiu kak mek...
really appreciate u..
love u too.

1tomyam said...

bebudak score exam..anak memang pandai, bila x score exam...cikgu x pandai ajar..keh3

nasazfrog... said...

baru semangat budak nak belajar yer tgk cikgu cun.. :)

ziha said...

1tomyam..bese laa..klu student tak lulus ke ape, mmg cegu y sll kena.. padahal budak tu mmg kurang pandai...nak wat mcm ne..cegu, sabar jela..

nasa..haha..mmg smgt, same la klu cegu hensem pon.

Anonymous said...

salam saudari..kami rse trkiln dgn pe yg sdri ckp..
1."tetibe plak nak pertikai kan kelayakan seorang guru plak...tapi bukan guru under KPM la...sebab saye tahu dorang ni terlatih.."
-npe kmukakan statement cmni??mksdnye guru yg bkn under kpm tu x trlatih la???klo de prbezaan ant guru kpm n bkn kpm,sila senaraikn prbezaan nye?
2."nape tak masuk kelas? alasan MC diberikan..ntah betul ntah kan tidak.."
-pe motif sdri ckp cmni??guru pun manusia gak..de mslah trsndiri..andaikn saudri ditmpt guru tersebut pe saudri akn rase???

last but not least..
mgkin kjyaan saudri smpi ke thp skrg hsil ajarn guru under kpm kn:-)

p/s: guru umpama matahari..x cair ble trbkr tp sntiasa de utk menerangi...

ziha said...

saye tahu..
saye mintak maaf..
sy xnafi kejayaan skrg ni adelah hasil ajaran guru2 KPM & bukan KPM..
susah utk terangkan kt sini..
sbb nt takut salah fhm..
keadaan y sbnr, biarlah sy n keluarga sendiri y tahu..
saye dah letakkan diri dalam semua keadaan, di tempat guru, ibu bapa, pelajar..dan saye fhm klu npe saudara/i mua marah...
cume entri ni sy agak emosi sedikit, mgkin org xphm kalau x berada di tempat saye, mcm ne sy dan keluarga rase...

Atiqah said...

bg kte cikgu yg x de kesedaran agama dan sivik akn buat cmtu kat ank murid die..KPM ke x KPM ke, kalo die x de ksdrn pntgnye didik ank murid..cmni la jd nye..igt dlu mse sek ren..adik kte kena buli cmne ntah..tp cikgu tu mrh adik kte sbb adik kte pljr yg x bape pndai kat sek..bila die dpt tau kte kakak stdnt die yg merupakan top student kat sek, bru la cikgu tu lyn skt adik kte..
pastu mse kte kat sek men..de stgh cikgu ktorg mmg plh kasih..yg teramat..tu cikgu sek agama tu, pakai tudung lbuh bagai..tp krn cikgu tu punya sikap, smpai skrg kte x dpt maafkan..huhu..teruk x?
suppose die mengajar bukan menyumpah ank murid jd bodoh..
kte and the geng just tye soalan, tp kena sembur ckp, "ape ke bodoh sgt x tau mksd ni?"
kalo k ziha msti panas dlam punye la..ktorg semua terkedu weh..since that moment, mmg boikot gile ar cikgu tu..

sabar ek k ziha.
pttla mse presentation tu muka cuka je..igtkn nervous nk mati upenye emosi x stabil..dlm otak kte dok fkr mandarin je...huhuhu

nk gmbr ni..x sgke lak de org ambik..hehehe

ziha said...

mst la panas tqah...sampai aty cegu ckp mcm tu..patut nye kena lebih bersabar..tp biasa la kan, nobody perfect..kte xnervous, cume sedih je mase tu perasaan bercampur baur..ni gba mariya y tangkap..die tag dalam fb..

Anonymous said...

xpe..yg pntng kita ingat mengingati satu sm lain..ln kali kalo nk keluarkan statement mcm tu, kn la jelas..spy org tak slh fhm..kan. kat dnia ni mmg ade keadaan tarik menarik..mgkin bg kite pkra tu ok, tp tidak pd org len. so,kn berhti2 la..erk..:-)

ziha said...

kepada en/cik anon..di sini saye nak membetulkan keadaan, sudilah kirenye kalian memaafkan sy, sy tak sepatutnye sentuh isu2 sensitif dlm pendidikan tu..salah sye juge, sbb sy kurg fhm pe itu guru2 KPM.dan sy pon xtjukan kpd guru2 y lulusan pendidikan u.i thought u all pon under KPM..cegu y sy mksd kan tu, biarla mjd tanda tnye, sbb die bukan cgu KPM, bkn cegu pendidikan U, or KPLI, pa pe la y seangkatan dgn nye, tu je.nobody perfect right? sy padam k statement tu..harap kalian boleh maafkan.

miZz_nizZ said...

ati2 ktke bercakap. byk kes skrang ni libatkan statement yg slh tfsir. but, no body perfect rite?=)

ziha said...

yup..nobody perfect..org y xberada dlm keadaan saye mgkin xphm..

Ah Fatt said...

memang tanggungjawab cikgu
tp bukan 100%

ziha said...

yelaa..itu yang saye cube sampaikan..

Dak Wan® said...

Well, Teman nie org yg dibenci guru tapi dorang mesti senyap tiap kali lepas exam.... sebabnya? Sebab teman anggap cikgu tu mencabar teman supaya berjaya.

ziha said...

hmm...bagusla tuh dak wan. tp nape cegu nak benci dak wan plak?