terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Friday, May 14, 2010

aktiviti masak-memasak di bilik Husna~

okeh..seperti yang dijanjikan..hari ni nak ajar resipi yang amat simple sekali ye puan-puan....ahaks jangan lupe..sambil baca entri ni, sambil catit resipi yang bakal saya kongsikan ni..tak pon kalau u all punye visual memori memang kuat...takpe...tengok gambar je dah boleh expert masak resepi ni...haha
hurm resipi ni amat sesuai bagi mereka-mereka yang tak de dapur gas kat rumah...tapi cuma ada periuk nasi aje..tak pe, kalau yang tak de dapur gas tu jangan rasa down oke..guna periuk nasi letrik pon dah cukup untuk memasak resipi yang hebat ini...waahhh! haha. hari ini, saya nak ajar resipi "Spageti Sosej Cendawan Cucukepudik"...oke sekali lagi saya ulang "Spageti Sosej Cendawan Cucukepudik"...sekali saya ulang....hehe...oke2 cukup..
resipi ini terhasil apabila...perut 2 orang monster yang sangat mengidamkan makanan ala-ala barat seperti spageti...dan monster 2 ekor ni sangatlah kempunan nak makan spageti kat Secret Recipe tuu...huhu..oleh itu 2 monster ni telah bercadang ke Kajang untuk membeli bahan-bahan untuk memasak spageti tanpa kos yang mahal seperti makan di Secret Recipe...oke tanpa banyak songeh lagi...mari kita cekidautt yeahh...

first of all...bahan-bahan nye amat mudah dicari ye...semuanya segar dari supermarket Giant..haha.oke pic bawah ni, saya dengan gigihnya sedang membuka sos..err hurmm..pe ek name dia? tomato sauce ke tomato paste? alah yang penting kuah tomato untuk buat spageti tuu..tak payanh pening2 pale nak buat...grab je kat supermarket tu...macam-macam adaa...ni kitorang amik brand Kimball ajaa...tak mampu maa nak beli Prego..haha..
orite...yang ni plak..spageti stick...hurm kita celur dalam air panas..ye..guna periuk nasi je.tunggu sampai dia lembut ye puan-puan...

nampak tak ape yang saya potong kt gambar ni??? yee betul tu...itu ialah sosej dan cendawan.potong comel-comel macam saya buat ye puan-puan~hee


another bahan yang saya campurkan ialah minced beef ye...daging cincang..oke, yang ni dagingnya saya tumis..kasi dia empuk dan sedap...letak garam secukup rasa...supaya garam tu bergaul dengan daging...baru sedap..tak 'anyep'(orang Jawa kata)daging tu..


then setelah daging tersebut empuk dan masak sedikit, kita tuangkan sos tomato or kuah tomato ke dalam periuk nasi tuu..gaul-gaul sampai rata...tuang air sikit kasi dia ada kuah...ekceli saya suka kuah pekat-pekat, memandangkan yang nak makannya 3orang..so kena tambah lagi air kalau tak, tak cukup karang! ;(( huhu
yup..did u see that?hehe..kuah sudah menggelegak masak..then apa lagi...

kita masukkan cendawan dan sosej yang telah dipotong comel-comel tadi..tak perlu masak lama-lama cendawan dan sosej ni...sebab mereka sudah oredi lembut..


yayy! sekarang sudah siap...boleh la dihidangkan mengikut kreativiti masing-masing..senang kan nak masak Spageti Sosej Cendawan Cucukepudik ni? apa dia? sekali lagi ulang... Spageti Sosej Cendawan Cucukepudik...heheh

masa yang dinanti-nantikan...candle light dinner bersama Husna and KK...weee~ sedap oke..thanks to Husna n KK..mereka juga bersama-sama saya dalam memeriahkan aktiviti masak-memasak dan makan-memakan ini...hehe bila lagi dapat makan macam ni kan? kire ni makan besar kitorang laa sempena da berjaya menyiapkan tesis~



kasi zoom sikit itu gambar...



macam tak banyak plak kan..ekceli macam untuk sajian 8 orang tau..tapi kami monster 3 ekor ni..telah berjaya or hampir menghabiskan kesemua spageti ni..hebat kan kami?? but ade sikit lagi mase tu tak habes...so kami buat breakfast untuk keesokkan harinya...weee,..hihi


spageti ini saya punyaaa!! sedap taO! betul tak tipu... ;))


Kesimpulannya..anda tak perlu berbelanja lebih untuk makan spageti..hihi spageti kat Secret Recipe or Pizza Hut ke itu mahal oke...tapi yang ni murah ajaaa...kesemua bahan-bahan yang dibeli hanya berharga RM15 lebih sikit aje ok...then RM15++ tu kami 'pancung' into tree..lebih kurang sorang dalam RM5 lebih sikit je bayar...hehe...sangat murah oke...berbaloi-baloi taO...hehe so, ape lagi ibu-ibu bapak-bapak siapa yang punya anak...eh salah2..puan-puan sekalian boleh la mencuba resipi ini...apa dia? Spageti Sosej Cendawan Cucukepudik...

6 comments:

Nur -al- Ain said...

cucukepudik ialah? hahaaaa, comel je name, eh kalau korang blend je isi tomato lg best tau ;))

ASaDa RyutaRo said...

ye ke sedap ni? ehehe :P

cucukepudik tu bahan campuran gak ea? ke mmg nama khas masakan ni? err..

lom pernah lagi try masak makanan selain nasik dalam periuk letrik..

Nurul Husna said...

dap..mabeles..nk lagi..
ble u leh msak lg tuk i ni..
huhuhuhu...

eRiNsZ said...

teliur niehhh...
trinmgat lak masak nasik guring dlam ricecoooker zaman maktab dolu dolu hehhhh

Atiqah said...

nape mse kte x de korg x nk wat?
bile kte nk bli ckp x yah..huhu
sedeynye..mcm nk sisihkan kte je

ziha said...

ain~ cucukepudik my nephew ks name.thanks..maybe bole cube pasni blend isi tomato.

asada~cucukepudik tu nama samaran je..tak de kena mengena ngn bahan y digunakan.periuk ns letrik jgn tak tahu..byk kegunaanya.

Husna~ insyaAllah lain kali..pasni masak guna dapur plak..hehe

kak erinzs~haha best kan bile teringat zaman2 dulu.

tqah~ jgn ckp mcm tu..ktorang tak terniat pon nk sisihkan tqah..tqah lg laa buat kite sgt2 sedih..