terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Wednesday, May 19, 2010

Arabic look la sangat! :))

Salam..hai semua!! wahh rindunya saya nak main mekap-mekap.. lame rasenye tak update something pasal make up..cece..actually hari ni, I mean pagi tadi saya ada sedikit mase untuk mekap-mekap ni.haa sebenarnya saya cuma nak mengemas barang-barang mekap saya yang banyak tu..heh banyak la sangat..tetibe je plak, tangan ni kalau dah pegang barang mekap bukannya boleh..mesti nak menconteng gak...hehe so sebelum kita memandikan diri baik kita buat aktiviti yang berfaedah seperti bermekap...haha

Orite, saya cite sikit pasal make up look yang saya buat hari ni...kekeke..jangan ketawakan ye..sebab saya main hentam je..main agak-agak, tataulah jadi ke tak.heh..actually, saya sejak akhir-akhir ni minat plak ngan arabic make up look.he..tetiba plak nak wat theme arabic masa nikah nanti..wekk..harhar..tapi saya dah tanye Cik Azam, dia kate ok je nak wat theme tu..kekeke..dia tak kisah je kalau kena pakai jubah..heheh,,kite tengok aje lah nanti... :P :P

You'all tengok gambar bawah ni..ni antara bahan-bahan yang saya gunakan untuk mekap hari ni...FYI, saya pakai foundation stick FARMASI, memang best la pakai foundation ni, perasaan kulit flawless jap.haha Compact powder, saya pakai NOUVELLES punya, then sapu loose powder MUSTIKA RATU..and nak kasi kulit glowing2 lagi sapu ELF Complexion powder.hehe I wish I could show u step by step..tapi saya tak de tukang yang mengamik gambar nye..huhu.mane yang sempat jela yer you all... :))


If you all tengok kat gambar kecik yang atas sekali hujung belah kiri, I buat soket dulu camtulah lebih kurang..then sapu ELIANTO eyeshdow glimmer stick kaler brown..then I tepek lagi eyeshadow kaler brown yang lebih terang kat tempat yang sama..blend cantik2 eh pastu..pastu sapu highlight bawah kening.lepas sapu eyeliner kat bawah mata boleh la tampalkan bulu mata palsu yang vogue..hihi

FYI, bulu mata palsu yang saya pakai hari ni bentuknye bergerigi..ramai orang yang saya mekap kan dorang tak suka pakai bulu mata jenis ni sebab terlampau galak or vogue sangat kot.huhu you all rase?? I rase memang la agak vogue sikit, tapi tak pe cantik gak sebenarnya.cume kite jelaa berani tak berani pakai bulu mata macam ni.

So, inilah hasilnya...haha..maaflah ye y'all I amek gambar guna camera biasa aje..pastuh amek pic sendiri plak tu...layankan jelaa eh pic I yang syok sindiri ni ye...

saya nak jadi pengacara tv9 la pasni...wakakaakka!
sedih betul tak de owang nak amikkan gambar saya...huuu mase ni gambar depan pintu uma.. :)
perasan jadi minah arab sekejap. :P
lalalalala~~
oo..begini la ye rupenya kalau amik gambar sndiri...hihi
ececeh..yang ni nak kasi you all tengok bulu mata jenis apa yang saya pakai..cantik kan?? cakaplah cantik!haha


=============


Sebenarnya sambil saya mekap kan diri sendiri saya jaga si kecik Sumayyah ni gak...heh tengoklaa pic2 kat bawah ni...die dengki saya letak susu kat pipi saye..abes mekap I...heheh
Bukan senang ye you'all sambil nak mekap sambil jaga budak kecik ni.sebelah tangan saya hayun buai sebelah tangan lagi pegang berus mekap...hihi time ni Sumayyah dah bangun tido...dia tanak tido lagi dah.

Sumayyah ni dah jadi kepochi macam saya..macam-macam la yang dia belajar dari saya...belajar mekap je belum..haha abis lah aku...mak bonda pasti marah ngan saya...kekekeke!


Ok lah you all...itu aje nak kongsi untuk hari ini..~selamat mencuba bagi yang nak mencuba! :))

10 comments:

Lili Sakina said...

cantikla...sekarang sedang belajar nak jadi cantek...hari2 mekap U.U

ziha said...

lili~thanks...bagus2 sama la kite pon belajar2 gak nih,. :)

Haneem said...

cantik cantik cantik. ajar lah anim. ahad ni ada dinner nak make up tapi tak retilah. lagi2 bab eyeshadow tu. tak reti lansung. takut tak kena. kulit anim gelap agak2 eyeshadow apa yg sesuai erkk?

ziha said...

thanks Hanim..jgn puji lebih2 nt kembang.wakakaka!
kulit kite pon agak gelap.hurm rasenye earth colour sesuai..mcm y kite wt ni.sesuai utk baju kale ape pon..actually kaler ape2 pon sesuai je..y pntg kite berani nak cube kaler tu.. :))

-iNtAnAdiA- said...

pandainye u mekap...cantek...ade tips utk cover dark circle tak??

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

bestnye leh main make up ni..tp fasya tetap fail bab2 ni..adoi..~

ziha said...

intan~ thanks..tips untuk cover dark circle tu biasanye kita guna concealer or eye primer. :)

fasya~ tak pe fasya...kalau minat, lame2 mst bole punye..insyaAllah :)

NanaKeR? said...

NanaKeR? : memang santek la dik ;)

@DdY said...

nice!

ziha said...

kak nana, Ddy..thanks..hehe