terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Tuesday, January 12, 2010

Kawen Semasa Belajar

Mood sekarang sedang bermalas-malasan di atas katil..mood rajin tadi sudah hilang akibat daripada Cik Azam saye tak kejut kan pukul 9.30pm tadi..waaa!! geramnyer! Abang nape tak kejutkan sayang!! huhuhu..nak nangis pon ade ni..esok petang harus berjumper supervisor untuk bincang pasal proposal..uhuuu sudah bersediakah aku?? Ekceli before writing this entri, saye tengah bace master thesis yang bermuka surat 110...huuu panjang dehh..tak larat nak bace..but demi thesis ku akan ku gagahi jua..ceh..bile dah agak2 boring membaca tesis yang panjang tu pe lagi..saye gi la membuat lawatan muhibah..cece...sambil2 mengklik nuffnang..saye bace2 gak entri blog2 dorang..macam2 info yang menarik dan tips yang dikongsikan..sungguh bermaanfaat..cewaahh..

Tadi singgah blog Cik Sarah..die berkongsi pasal doa pendekat jodoh..doa ni baik sekali diamalkan bagi sesiapa yang sudah ada seseorang and yakin dialah jodoh anda..mase tu pernah berbual ngan Helwa n Diba..kita boleh tahu yang seseorang tu jodoh kita melalui naluri..cece..Contohnye sekarang ni korang de kapel kan..first impression or de satu perasaan akan dengan sendirinya mengatakan yang dialah jodoh buat kite, tapi kalau tak de tu..a bit problem kot..hehe..so, amalkan la doa pendekat jodoh ni..insyaAllah dengan izin Allah dialah jodoh yang terbaik buat kite. Tapi doa ni bukan untuk yang berkapel saje..yang single pon boleh amalkan...doa lah bertemu jodoh dengan yang pasangan yang soleh/solehah..

Then gi la blog Cik Milla.. die ngomel2 pasal kursus kawen..eceecee..tahniah la eh anda bakal menjalani kursus tersebut..takpe tak de calon lagi pon takpe, sebab nanti senang bile dah de sijil kursus tu boleh je terus nikah! ehehe..dikatekan kursus kawen akan berlangsung selama 3hari 2 malam dengan pengisian yang lebih mantop..*mujur lah da amek sijil kursus kawen mase sem lepas...hihi

Cite pasal siang tadi..nampak de pasangan suami isteri membawa anak kembar sedang membaca sesuatu di papan kenyataan di pusat saye belajar..huhu so sweet..nampak macam pasangan yang soleh dan solehah..anak2 nye juge macam tu..bertudung walaupun masih kecil..didukung 2orang anak kembar tu..nampak gaya pasangan tu macam student..but tak tahu..instinct saye mengatakan yang dorang tuh student..tetibe bile tengok mereka de satu perasaan yang 'touching2' cewaahh..uhuuu tak tahu lah nape..but just now saye cube2 search info pasal kahwin semasa belajar ni..dan website ini yang saye jumpe..klik la link ni just reading for information.

Menurut pandangan Islam,pernikahan bukanlah sesuatu yang aib dan bukan pula
suatu kekurangan. Tetapi pernikahan seseorang itu boleh mencapai tujuan
yang mulia. Maka tidak hairanlah pernikahan itu mampu menjadi benteng daripada
keburukan syahwat, menjaga pandangan daripada perkara yang haram, menjauhi zina dan dosa, membahagiakan jiwa, menyenangkan isteri dengan berbincang dan bersuka ria dengannya.


Takde..bukan pe..saje je cari info2 pasal isu2 kawin semasa belajar ni..aik? Ziha ni laen macam je kan diskus pasal mende2 macam ni..tak lame lagi ke Cik Ziha oiii..ceceh..tak delah tetibe rase nak memantapkan diri dengan perkara2 macam ni..kite tak tahu tibe2 jer perkara ni berlaku pade kite..nak tanye ni..urmm betul ke kate orang kalau dapat anak mase kite sedang menuntut ilmu, anak tu biasenye pandai?? tak tahu lah betul ke tak sebab itu menurut pemerhatian orang2 yang berpengalaman laa..saye tak berpengalaman so dats why saye tanye..

Oklah till here coretan saye untuk entri kali ni..komen anda sangat lah dialu2kan..tengss yaa!

9 comments:

mell aziz said...

ziha... nama anak sulung ko klaw lelaki letak lar name aku. ahahaha. aku sgt mengalu-alu kan.. haha

Atiqah said...

kak ziha..btol ke x tu jgn la caye sgt..
semuanye Allah yg tntukan..
org ckp berdasarkan kajian psikologi..
tp mmgla..masa mengandung mmg digalakkan wat bnda baik..bljr tu bnda baik la jugak..
x bljr pun, bce la quran..lagggiii baik ank tu...

dlm Islam dh tentukan, kalo nk didik anak bkn tggu die kuar hidup2..sejak dr dlm rahim lg..

tp mmg byk kwn2 kte yg lahir otak genius nk mati sbb parents dorg bljr mse ngandungkan dorg...bila time adik2 dorg biasa je..

ziha said...

mell..sedap gak name ko..tp nt aku pk2 ye nak letak muzzamil dengan ape..aku suke pasang2 kan name tp y de maksud la.

atiqah..betul tu..takleh lah percaye sangat sebab tu semua kuasa n dengan izin Allah..mmg ibu bapa la berperanan penting.kne didik dlm rahim lg..

Kapten Luffy said...

bagus tu lengkapkan ilmu awal2 sebagai persediaan. banyakkan membaca dan banyakkan bertanya org yg berpengalaman

hehe... nanti dah kawen senang sikit kan

ziha said...

yela..harus bertanye dan membace untuk dpt kan kepastian..mmg dah kawen nt senang sikit..tak delah rase mcm nih..

NanakeR? said...

kawenlah.. kawen lah.. Kahwin itu tujuannya untuk sempurnakan agama :)

––––•(-•.cik.•-)•–––– said...

heheh.
kawen muda xsalah..
tp orang2 kita salu salah anggap.
kononnye lau kawen muda ni da gatal sgt la, pe la..
tp kebanyakan orang nak mengelak kawen muda coz xad kije tetap ag..
kawen bukan mende senang..
(:

ziha said...

kak nana..tu la..
nak kawen..tp lom sedia lagi..huhu
tp nk kwen..macam ne?haahaa

ziha said...

cik..
setuju dengan pendapat u..
kwen muda mmg tak salah..
umo 22 mcm kite ni mude sgtke?
de lg y muda da kwen..ok je..
depend on msyrkt laa..
ade y pntgkan studi..suh anak ppuan die blaja tgi2..huhu