terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Tuesday, March 16, 2010

kempen makan sayur..ouh yeah!

salam...hai semua
hari ini kita nak belajar mengenali pelbagai jenis sayuran..cewaahhh..
sesiapa yang tergolong macam saya tak makan sayur, mari lah kita sama-sama mengemari sayur..erk.haha...
FYI, saye tak minat makan sayur sejak kecik lagi..tatau nape. penat dah makabah suruh makan sayur mase kecik-kecik dulu.tapi I buat dunno je...sayur tak sedap okeh! huhu. terok betul perangai ni. saje tetibe nak buat entri pasal sayur-sayuran plak..dah kenape plak kan? haha

cite die macam ni, mase saye makan kat kafe tempoh hari...ceh, de la kawan saye yang bernama Nur Helwa binti Md Yassin ni, hah ko name penuh lagi I kasi,hehe telah menegur saye setelah melihat pinggan nasi goreng ikan masin tinggal sayur kailan je..die cakap 'kak ziha ni, pe laa dah nak kawen pon tak makan sayur'..huhu pe kena-mengena nak kawen dengan makan sayur?haha..I tersentap gak, pastu beberapa hari tu beli lah lauk tengah hari ade sayur sekali.2 3 hari gak lah saye makan sayur.dan dengan bangganye cite kat Cik Azam yang saye makan sayur..heh. 1 peningkatan bukan??hehe, tapi termotivasi selama beberapa hari jela..pastu sekarang ni tak makan lagi..hehe.ekceli saye just tak makan sayur daun je or sayur yang berwarna hijau..ulam-ulaman ape tah lagi..he..tapi sayur macam buah-buahan tu saye makan okehh.contohnye macam timun, tomato, baby corn dan yang sewaktu dengannye.ade orang tu timun pon tak makan..kire saye okeh la kan? kan?he3

sayur-sayuran hijau

mari makan sayur!hehe

tapi kan you all, kalau sayur-sayur tu dibuat rupe bentuk seperti ini, mesti saye makan!he..


Rupa-rupanya bukan saye sorang je yang berperangai pelik tak makan sayur..tapi de makhluk ni pon lagi lah tersangat2 pelik dan melampau betul tak makan sayur. de ke tomato yang sedap tu die tak makan? ishh3x..tak patot, tak patot.katenye die tak boleh nampak bentuk tomato dalam makanannye.die cume makan sayur arugula..pe benda tu? g check kat google kay.heh.
dan orang itu ialah.....
*
*
*
*
*
kasi saspen sikit.heh
*
*
*
*
Tom Selleck!

ahaaa! kenal tak Tom Selleck ni? I pon tak berapa nak kenal sangat.but after tengok rancangan Rachel Ray kat NTV7 dulu, baru lah kenal die ni..aktor hollywood yang famous dan sexy tuu..hakkss..tak caye g google gambar die..tak kuase nak upload gambar2 dia yang seksi2 tu..hehe

you all bayangkan lah orang yang gagah perkasa macam ni tak makan sayur..huhu orangnye tough dan tinggi. Ray pon terkejut sebab die tak makan sayur.bayangkan lah, Tom Selleck kate dalam adik beradik die, badan die yang paling kecik...OMG! haha I dapat bayangkan betapa besarnye ahli keluarga die yang lain.

okeh, itu cite Tom Selleck...cite I lain plak..hehe. I kire ok lah kan..makan gak sikit2 sayur tu...hee. cume sekarang ni tengah nak memotivasikan diri la ni makan lebih sayur-sayuran.sebab Helwa kate nak kawen kena makan sayur...hihi. I nak share la beberapa cite scary tentang orang yang tak makan sayur ni...huhu.even though scary dan buatkan I tersentap, I tetap liat nak makan sayur..hoho.

Cite 1:
Ni Cik Azam cite kat saye...arwah nenek dia dulu marah kalau orang yang tak makan sayur ni. dia cakap ape tau.'Ko ni bodoh tak makan sayur'..ahaks...I tersentap you..walaupon arwah tak cakap kat I, terase macam dituju2kan kat I lorhh..hoho.

Cite 2:
Ni cite dah lame..but I still ingat. Mase ni I sekolah rendah darjah berapa ntah..cite ni my friend yang bernama Sitti Nazirah Ramli, amek ko,hihi..citekan kat saye. To Nazirah, I know u read my blog..ko ingat lagi tak ko pernah cite kat aku dulu?hehe..die cite, ade perempuan ni nak bersalin..tapi die tak boleh bersalin normal..then kena la operate kan..time nak belah perut dia tu, kulit dia macam liat la..tak boleh nak belah sebab die tak makan sayur..huhu..scary tak? please bare in mind..tis is cite kanak2 mase zaman sekolah rendah dulu..you all bole nak percaye or tak percaye..personally I percaye..huhu.

Cite 3:
ohh..cite ni biase je..I know if you all belajar Sains or Biologi dulu..mesti you all tahu ape khasiat sayur-sayuran hijau ni kan..if I'm not mistaken laa...correct me if I'm wrong. sayur-sayuran hijau ni ade vitamin D..then I dulu baca la kat buku rujukan Biologi..kalau kekurangan vitamin D ni boleh menyebabkan mandul...Ohhh tidaakkkk!! tis is really2 scary..huhu.sedih nak nangis ah..

Mudah-mudahan badan saye sihat. Saye akan cuba mengamalkan cara pemakanan yang berkhasiat.insyaAllah..sebab kami nak anak-anak yang sihat juga..siapa kami tu?haha.faham-faham jela ek. Btw, you all boleh share kan cite2 yang scary or nasihat ke kat saye ni..supaya saye lebih bermotivasi nak makan sayur-sayuran..thanks...lebiu all ah.

6 comments:

Alynn Notnot said...

i love veggies! :D

ziha said...

bagusnye alynn..meh nasihat kite sket meh.hihi

saya_arief said...

syur memang bez..tmbah2 kaler yg menarik tuh..

Atiqah said...

aisshhh k ziha ni..x suka sayur meh bg kte mkn..kte suka sayur..

ziha said...

arief: kalau sayur yang colourful tu mmg la best.budak2 pon suke.hehe

aishh Tqah ni..kasi tqah makan wt pe..tqah kn da sk mkn syur.kite yang nak kne makan syur byk2..huhu

helwa said...

alamak terasa fofular lak..
haish malu saya..