terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Wednesday, March 3, 2010

smokey eyes yang cantik~

Salam & hai you all...hari ni saye nak cite sikit pasal teknik solekan smokey eyes..ramai yang tanye saye macam nak buat solekan smokey eyes..hurmm ekceli, saye bukan lah orang yang arif pasal teknik2 smokey eyes ni..and bile tanye pe tu smokey eyes, kompem saye tak boleh jawab.hah, macam ne tuh?? untuk definition yang lebih tepat lagi, pe kate you all try google n taip under keywords 'smokey eyes look'. ahhaa! mesti you all akan jumpe macam2 jenis solekan smokey eyes yang sangat cantik, vogue dan sebagainye...hehe contoh mcm gambar model kite kat bawah nih...


a bit scary huh?

hurmm this one sweet kan? suke tgk!


Okeh,jom kite belajar sama2 macam ne buat solekan smokey eyes.But sori guys, I'm bad at explaning things.really bad, kalau explain pon mesti tak detail..huks2, because i learn from observation..i learned from what people did..so, i hope you can also learn how to do this look by looking at the picture wit my litle explanation.huhu

step 1. mula2 gariskan eyeliner pada keseluruhan mata n tebalkan sikit bahagian hujung. Step 2. apply base kaler pada bahagian eyelid bentuk mcm kat bawah ni. step 3. pastuh, gunakan contour colour eyeshadow, warna yang gelap sikit pada bahagian yang kite sapukan eyeliner tadi, blend.

step 4. sapukan contour colour tadi tu kt bahagian 'crease' mata plak.

step 5. pic yang ni plak die buat bentuk 'v' kt outer eyelid.
step 6. finally die blend semua2 sekali guna blend brush n sapukan highlight,npk tak y warne putih2 tu?hehe kt bahagian bawah kening.n apply mascara. nk lebih vogue lagi tambah lah bulu mate palsu! siap!haha senang x?

untuk keterangan yang lebih lanjut..cewwah..hehe..jom ramai2 kite pergi kat website makeupsense..kat sini sangat lah banyak info2 yang berguna pasal make up ni. I pon baru je discover website ni. Jom kite terjah! credit pic to makeupsense.

6 comments:

iera said...

wah...minat btl ziha bab2 makeup nie kan.

Mte Iera ni sbnrnye jns mata bengkak. So, sesuai ke nk buat smokey eyes ni?

ziha said...

boleh je iera...tp mgkin gune teknik solekan smokey eyes y lain.

iera said...

ooo...smokey eyes ade bnyk jns eh?

ziha said...

yup..die de banyak teknik..tgk gak lah mata awk jenis mcm ne..

azaliahjsalleh said...

suka lah tutorial nie ;)

ziha said...

lya...boleh g kt website die..
macam2 tip ade. :)