terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Saturday, March 20, 2010

'naughty but nice' look~

Salam and hai semua..
Hari ni saye nak share kan tutorial make up yang saye baru buat..cece..sebenarnya dah lame da teringin nak wat tutorial make up..baru kali ni ilham tu datang nak buat tutorial mekap..he3. solekan ini sebenarnye hasil inspirasi saye tengok cite 'enchanted'. saye teringin nak nampak muka jahat but at the same time nampak sweet.terinspirasi dari watak stepmother & Giselle dalam movie Enchanted tu..tapi tak de lah same sangat..haha..

okeh, solekan ni bagi saya sesuai untuk majlis makan malam or annual dinner yang ade tema..contohnye macam tema magical fairy tales ke, arabian nite ke, kostum parti ke, dsb.huhu..annual dinner kolej saye tak lame lagi..tema nye glamorous, gorgeous and glory..then ade element magical sikit..haha saye pon tak pasti.maybe malam tu nanti saye just nak pakai baju yang nampak glamorous je..ekeke.

Jom tengok step2 macam ne nak buat 'naughty but nice' look ni..simple je..insyaAllah tengok gambar2  ni je you all boleh buat..senang, yang penting praktis! :)

gunakan kaler pink cair pada sapuan 1/3 bahgian inner eye
then guna kaler pink pekat  plak, sapu pada bahagian seluruh mata tadi.
guna kaler brown and wat bentuk 'v' kat outer lid

gariskan eyeliner, buat winged eye
sapukan highlight kaler putih bawah kening dan jadi lah seperti bentuk di atas...hehe.
pakai fake eyelashes kegemaran.siap!




okeh...dah siap kan..so, pe lagi..mari kite berposing dengan solekan tadi.hehe


huhu..takot tak?




haha..ini bukan penyamun ye..
 ada nampak macam ayat-ayat cinta tak?

nampak macam naughty kan?
but nice..
semua pinky!
berangan macam model sekejap..hihi
Ekceli for face saye tak letak foundation just compact powder..sebab mase buat tutorial ni waktu malam, so malas nak tebal2 nanti nak tido susah nak tanggalkan mekap.he3 tapi in real situation you all kena apply foundation tau kat muka..baru lah flawless gitu!hurmm for cheeks guna blusher yang pink cair, nampak lite2 je..but for lips pakai lipstick kaler pink pekat then lipgloss.baru vogue!haha. orite, i hope you all enjoy..sebarang pertanyaan boleh lah leave kan kt ruang komen..tenkiu!    

14 comments:

aniaziz daughter said...

canti ar...ak sukeeeee!!!hehehe

mEk saRRa ~_^ said...

saye pun suka!

Cik Emi said...

cantik.. part eye liner tuh.. owh! part nak esedo tuh.. selalu cam konon2 letak 2-3 warna.. last2 blend semua.. hahaha

sayang said...

sukaaaaaaaaaaa !

a d r e y n i e e l i s y a said...

wah!!
mmg naughty gitew...

nice laa!!

cokelat lover said...

vogue!!;)

ziha said...

yatie: canti tu ape?? hihi

kak mek: suke ye..i pon

cikemi: thanks.. i pon kdg mcm u gak..taruk je 2 3 warna last2 blend semua je..hehe

sayang: thankss kerana like!

adreynelisha: yup..sbb sy orgnye noti but nice..cece..hiks3

husna: vogue yehh..i suke vogguue nih..

iera said...

Cantikkkkk...yg ats kepala tu.. haha

ziha said...

iera..pe y kt ats kepala tu?tudung eh?haa2

Iena said...

ah ziha... mencik akak tgk entry kammo neh!!! ntah bila akak nk bijak make up cam kmmo neh!!! tiap kali tgk entry make up cenggini jiwaku meronta ronta kejelesan!!! arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh nk majuk r jap...!@#$%&^&*(!!!

#nway, akak sgt sokak cr kamu calitkan eyeliner tu... mehla dtg umah akak ajar akak make up. pastu akak bg kammo mkn nasik ngn budu. hu3...

c H i k said...

hey. hey. baru je menang award sila ambil kat blog saya k. tahniah!

ziha said...

haha..kak iena, jgn la jeles..
ni make up budak baru belajar je nih..bole gak, idea y menarik tu g uma akak..hihi


thank chik..tp xbole buka u punye blog la..huhu

Cutiesifa said...

lawalah cara apply eyeshadow tu..

dulu masa dinner, kawan yg wat kan tuk i..x pnh wat sndr lagi, cuak nak try..mesti buruk..hehe

ziha said...

thanks dear..
tapi ni pon try saje2 je nih..
siqah pon try la belajar..sng je.hihi