terima kasih singgah jangan lupa click saya (~_~)

Monday, March 8, 2010

sebelum tido kite perlu buat ape?

Entri ni khas untuk wanita-wanita di luar sane yang suke bermekap..ceyy..tak de lah...sape2 pon bole bace entri ni..hehe..saye just nak share product yang saye guna kan untuk menanggalkan mekap..I'm sure you all pon de favourite brand untuk remove make-up kan..make up remover ni penting tau you all...sebab ia berfungsi untuk tanggalkan make up and segala2 kekotoran yang berada kat muke kite nih...almaklumlah, make up product yang kite gunakan tu contohnye macam eyesahdow, foundation, lipstick, etc mengandungi berbagai-bagai bahan kimia..cewah..so, kite tanak la kan bahan2 kimia ni termendap or berada deep within our skin..that's why kena make sure kite bersihkan muka sebelum tidur..kadang pencuci muke je tak berkesan sangat nak tanggalkan mekap ni..hurmm, de macam2 jenis make up remover kite boleh jumpe di pasaran, contohnye wet tissue, lotion, mineral oil, etc.


okeh, brand yang I nak promote..ceh, tak de la nk promote sgt kan..haha..tp I use L'OREAL cleansing milk as my make up remover..die jenis macam lotion.sangat lembut kat kulit. If I'm not mistaken, Body Shop pon de make up remover jenis macam ni n bau die sangat lah wangi..but for sure lah harga die pon wangi..huhu..so far ni je yang I mampu beli...RM20.10 after less..ok kan for student macam I nih? kena la budget siket..ehehe.
kenapa saye suke produk ni? sila baca pada label dalam pic bawah ni yer. kat situ ade perkataan n 'gently removes' and 'moisture'. 'Gently remove'..you know, kadang de bahagian kat muke kite ni mekap susah nk tanggal, cthnye macam kat bahagian mata, bahagian mata adelah kawasan kulit muka yang sensitif. eyeshadow, mascara n eyeliner..kalau tak bersihkan betul2 memang die tak kan hilang. so, make up remover yang macam ni or specifically yang ade mineral oil..sangat lah bagus untuk tanggalkan eye make up. Then perkataan 'moisture' telah menambat hati saye..hehe sebab saye akan cari produk yang boleh moisturize my skin.sangat penting bagi saye.huhu after using this make up remover, haruslah kan kite cuci muka ngan pencuci muka...pas tuh..ade mereka yang suke tepek kat muka krim malam mcm saye..;p dan ade yang suke biarkan muke tak letak ape2 mase tidur..katenye nak biarkan kulit bernafas..cewahh itu terpulang masing-masing punye cara penjagaan kulit..mane yang you all rase elok buat lah..he.

next picture..I tanak komen lelebih..sebab tis part is bahagian ingredients pada label. bahan2 yang digunakan untuk membuat make up remover ni. so, sesape yang bergelar chemist or student yang amek subjek kimia mesti you all tahu bahan2 yang digunakan dalam make up remover ni..so boleh la komen2 sikit ye..saye ade kawan bernama Athirah, die memang student kimia.sangat minat kimia katenye.saye suke kalau shoping kat Watson ade die...sebab saye boleh refer kat die bahan2 kimia yang ade kat sesuatu produk tu..sama ada selamat atau tak selamat digunakan.hehe..best kan macam tu.=)

Hoho..orite, itu je rasenye yang dapat saye kongsikan, oh ye one more thing..tips nih..hehe elakkan daripada menggosok terlalu kuat semasa menggunakan make up remover ni.yela takut2 nanti melecet ke ape ke kan..haa kan dah susah.he lagi satu, bagi yang kulit sangat sensitip elakkan guna make up remover yang ade alcohol n fragrance dalamnye, sbb mungkin die akan beri efek pada kulit anda macam gatal2 or sebagainye...oke itu saje.jumpe lagi.daaaaa~~

7 comments:

luZ a.k.a peRmataPuTiH said...

ptot la..
tgok la tuan dye..hihi

ziha said...

haha..kenapa dengan tuan dye?

cokelat lover said...

kulit i sensitif..xleh pki la ek..huhu

ziha said...

boleh.tp kne pakai make up remover y jenis lain la kot.tis one agak lembap.utk muke y berminyak tak sesuai.tp klu just nk tanggal mekap mata boleh je.

nawal said...

oh. berminat..

die mcm toner gak eh?

F U N F A B U L O S I T Y said...

gebuu jerp lah jadiknyew ;D

ziha said...

nawal: hurm..toner tu lain rase nye..pakai after guna cleanser. tp ni untuk remove make up.kdg toner x best utk tanggalkan mekap.huhu


dexab:
ha'ah..gebu gak lah...sebab die soft to skin..cehh.hihi